554
Persoanele care au consumat alimente cu niveluri medii și ridicate de microbi vii au avut markeri de sănătate mai buni, inclusiv scăderea tensiunii arteriale, IMC și niveluri de insulină, arată un studiu recent publicat în Journal of Nutrition.
Îmbunătățiri semnificative
„Au existat, în general, îmbunătățiri modeste, dar semnificative din punct de vedere statistic, ale rezultatelor asociate sănătății, cu un consum crescut de alimente pentru toți parametrii fiziologici evaluați...”, au scris autorii, cu excepția colesterolului total și a LDL, care au rămas consistente.
Autorii au folosit o componentă de rechemare a dietei de 24 de ore și o analiză NHANES pentru aportul de alimente care conțin microbi vii. 46.091 de participanți au fost incluși în analiză.
Toate alimentele consumate în decurs de 24 de ore au fost înregistrate pentru participanții cu vârsta de 19 ani și peste care nu erau însărcinate sau alăptau. Conținutul de microbi vii a fost estimat printr-un cadru preexistent, iar analizele de regresie au estimat asocierile dintre aceștia și parametrii fiziologici.
Microbii vii din alimente
Alimentele au fost grupate în funcție de conținutul microbian vii estimat, cu categorii scăzute medii și mari. Alimentele scăzute au avut mai puțin de 10.000 de UFC pe gram, medii au avut între 10.000 și 10.000.000 de UFC pe gram și cele mari au avut mai mult de 10.000.000 de UFC pe gram.
Autorii, într-un studiu anterior, au descris alimentele din categoria inferioară drept alimente procesate, cum ar fi carnea gătită și produsele decojite, medii ca legumele, fructele și lactatele și mari ca lactate fermentate în principal.
Din cei 46.091 de participanți, 29.348 au consumat alimente din categoriile medii sau ridicate pentru microbi vii. Participanții au fost împărțiți destul de egal între neconsumând alimente MedHi, consumând sub medie și peste medie. Alimentele fermentate au fost consumate mai rar, 79% dintre participanți neconsumând.
Beneficii pentru sănătate
Autorii au analizat date de sănătate, cum ar fi proteina C reactivă, glucoza plasmatică și insulina, tensiunea arterială, IMC, greutatea, lipidele din sânge și circumferința taliei. Pentru cei care au consumat alimente cu microbi vii, s-a observat o scădere a tensiunii arteriale, a IMC, a circumferinței taliei, a insulinei, a glicemiei, a proteinei C reactive și a nivelului de trigliceride.
Autorii au observat, de asemenea, un nivel mai ridicat al colesterolului HDL. Autorii au scris, „efectele estimate au fost în general modeste și direcțional favorabile sănătății populației”. Când s-au examinat numai alimentele fermentate, s-au găsit rezultate similare pentru toate, cu excepția glucozei plasmatice și a insulinei.
„În general, aceste rezultate oferă dovezi suplimentare care susțin o legătură între microbii vii și tensiunea arterială mai favorabilă, măsuri antropometrice și biomarkeri”, scriu autorii.
Cu toate acestea, ei observă că, deoarece studiul lor a analizat aportul alimentar și nu valoarea numerică a microbilor, alte componente alimentare ar fi putut contribui la rezultate.
O altă notă importantă din partea autorilor - o recomandare de aport zilnic de microbi vii poate să nu fie departe la orizont. Ei scriu că o astfel de recomandare poate urma recomandările deja existente privind aportul zilnic de fibre.
(Sursa: Jurnalul de Nutriție2023,153(4), 1143-1149; doi: 10.1016/j.tjnut.2023.02.019 „Rezultate pozitive asupra sănătății asociate cu aportul de microbi vii din alimente, inclusiv alimente fermentate, evaluate folosind baza de date NHANES” Autori: C. Hill, et al.)