243
“Primul obiectiv al etichetării alimentelor este de a furniza informații coerente și transparente, astfel încât consumatorul să facă o alegere în cunoștință de cauză. Multe companii europene răspund acestei așteptări prin furnizarea de informații privind originea produsului, ca o practică voluntară”, susține europarlamentarul social democrat, care este de părere că abordarea unei "măsuri care se potrivește tuturor" impunând etichetarea obligatorie a originii cărnii utilizate ca ingredient în alimentele procesate, ar avea consecințe negative severe asupra fabricanților de alimente, a fermierilor, retailerilor și consumatorilor, ar crea probleme semnificative în lanțul de aprovizionare, ducând la posibile întreruperi și ineficiențe majore, cu potențial de creștere a prețurilor la consumator și a risipei de alimente”. Viorica Dăncilă mai spune că toate acestea ar putea avea ca rezultat un lanț alimentar european mai puțin competitiv: “În ceea ce privește consumatorul, trebuie să se identifice o măsura echilibrată care să asigure informarea acestuia, dar fără creșteri semnificative ale prețurilor produselor din carne sau a creșterii poverii administrative atât pentru autorități cât și pentru operatorii din sectorul agro-industrial, care se confruntă deja cu dificultăți financiare datorate crizei economice”, mai spune europarlamentarul PSD care consideră că pentru sustenabilitatea lanțului alimentar este oportunaă etichetarea voluntară.”
Potrivit site-ului oficial al premiilor intitulate „MEP Awards”, care sunt acordate anual de publicația europeană The Parliament Magazine, premiul pentru Agricultură „apreciază activitatea unui deputat în Parlamentul European, care s-a implicat intens în politica de agricultură sau în domeniul pescuitului, care a promovat și apărat interesele agricultorilor și ale consumatorilor”.