99

Zona minimă de protecție recomandată pentru E.coli este inadecvată

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Recomndarea ca Zona minimă de protecție să fie de 120 m pentru a evita infestarea culturilor de plante verzi cu bacteria E. coli O157: H7, provenind de la dejecțiile fermelor de animale, ar putea să se dovedească inadecvată, potrivit unui studiu.

  Rezultatele sugerează că riscul de transmitere a bacteriilor pe calea aerului este crescut atunci când suprafețele din ferme sunt foarte uscate și pline de praf și atunci când acest factor se combină cu mișcarea bovinelor care generează praf în aer. Recomandările actuale fixează stabilirea zonei tampon la 120 de metri în jurul suprafețelor unde sunt depozitate dejecțiile animale, se arată într-un studiu publicat în revista Applied and Environmental Microbiology. Studiul arată că un procentaj înalt de verdețuri contaminate cu E. coli a fost detectat la plantele aflate la 180 m de suprafețele cu dejecții, ceea ce sugerează existența unui mare risc de infestare pentru verdețurile plantate la distanțe mai mici de această limită. Culturi de spanac, nap și muștar verde au fost plantate în parcele situate la 60, 120, și 180 de metri de suprafețele cu dejecții ale unor ferme de bovine. E.coli O157: H7 a fost găsită în frunzele verzi ale plantelor din toate loturile, dar gradul de contaminare a scăzut pe măsură ce distanța a crescut. Bacteria a fost descoperită la 3,5% din probele luate din loturile de verdețuri de pe parcelele plantate la 60 de metri, și la doar 1,8% din eșantioanele prelevate de pe parcelele aflate la 180 de metri de suprafețele cu dejecții. Există o nevoie critică pentru a determina distanțele de siguranță pentru culturile de verdețuri proaspete din apropierea fermelor de bovine, pentru a reduce riscul de contaminare, au spus cercetatorii. Elaine D. Berry, de la Centrul de Cercetare în domeniul Cărnii din SUA, din cadrul Departamentului Agriculturii din SUA, Serviciul de Cercetări în Agricultură, din Nebraska, a declarat că o varietate de condiții pot afecta nivelul de contaminare. Deși E. coli O157: H7 nu a apărut la toate probele recoltate de la loturile aflate la orice distanță, per total E. coli a fost descoperită la toate cele trei grupe de parcele (de la 60 m, 120 m și 180 m de fermă), indicând faptul că transmiterea pe calea aerului este posibilă în toate cele trei cazuri, în anumite condiții. Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a cunoaște distanțele de siguranță la care pot fi înființate culturi de verdețuri proaspete față de fermele de bovine, pentru a reduce contaminarea produselor proaspete, s-a arătat în studiu.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2