169
Conform Eurostat, în 2020, 40% din toate exploatațiile agricole (ferme) din UE aveau instalații de depozitare a gunoiului de grajd.
Cele mai mari cote de ferme cu instalații de depozitare a gunoiului de grajd au fost în Slovenia (aproape 100%), Letonia (98%) și Estonia (92%). În schimb, cele mai mici cote au fost înregistrate în Cipru (7%), Grecia (11%) și Italia (18%).
Scăderea utilizării depozitării dejecțiilor lichide neacoperite reduce riscurile de mediu.
În 2020, 57% dintre fermele cu infrastructură de depozitare a gunoiului de grajd aveau facilități pentru depozitarea dejecțiilor solide, 16% aveau facilități acoperite pentru gunoi de grajd lichid, 10% aveau sisteme de gunoi de grajd adânc, 6% aveau gropi sub izolarea animalelor, 5% aveau depozitare a gunoiului de grajd lichid fără acoperire, iar restul de 6% aveau depozitare gunoi de grajd în alte instalații.
Ponderea exploatațiilor cu instalații de depozitare neacoperite pentru gunoi de grajd lichid în UE a scăzut cu 5 puncte procentuale (pp) între 2010 și 2020.
Instalațiile de depozitare a gunoiului de grajd lichid fără acoperire, cum ar fi lagunele, rezervoarele sau iazurile de gunoi de grajd neacoperite, prezintă un risc pentru mediu din cauza emisiilor de amoniac (NH3) și a scurgerii sau scurgerii de nutrienți în apele de suprafață și subterane.
În Țările de Jos și Malta, nu mai există ferme cu instalații de depozitare a gunoiului de grajd neacoperite. În multe alte țări, ponderea fermelor cu astfel de facilități a scăzut semnificativ, în special în Luxemburg (-43 pp), Irlanda (-36 pp), Germania (-35 pp) și Belgia (-32 pp).
Cu toate acestea, în 2 țări UE, utilizarea instalațiilor de depozitare a gunoiului de grajd lichid neacoperit a devenit mai frecventă, în special în Spania (+5 pp) și Estonia (+3 pp), cu creșteri ușoare înregistrate și în Cehia (+0,4 pp), Bulgaria (+0,2 pp) și Italia (+0,1 pp). (Foto: Eurostat)