Ferma

194

Achim Irimescu: Agricultorul din România e neperformant

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Achim Irimescu, Ministru Plenipotențiar în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană, la Bruxelles, a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune Agro TV că, ”de la Bruxelle, agricultorul român se vede neperformant și înapoiat”. Acesta, a mai adăugat:

Agricultură bipolarizată   ”Agricultura românească trebuie să aibă un loc în cea europeană, fiindcă este una complexă şi foarte interesantă, care oferă alternative. Să nu uităm că ea nu este doar tradiţională, ci bipolarizată, adică avem o ramură puternic industralizată, cu ferme mari  cu o medie de 300- 400 de hectare, care  utilizează aproximativ 45% din suprafaţa arabilă a României şi aprovizionează, de fapt şi de drept, piaţa, şi ceea ce eu numesc “agricultura mică”, aceea care oferă produse de o calitate aparte, dar nu poate acoperi cererea de pe piaţă. La nivel european s-a pus de mai multe ori problema existenţei fermelor mici, fiindcă în Europa sunt numeroase exploataţii de mici dimensiuni, spre deosebire de Statele Unite ale Americii, iar “reforma Cioloş”a Politicii Agricole Comune (PAC) a acordat o atenţie deosebită agriculturii tradiţionale, care este considerată  mult mai prietenoasă cu mediul, adică exact acestor fermieri mici care încă există şi în România.   Mult în urma altora   Cât privește agricultorul român, există o percepţie diferită a acestuia. De la Bruxelles, agricultorul român pare, per ansamblu, neperformant şi înapoiat. Ceea ce ar fi adevărat, dacă nu luăm în calcul o serie de cauze obiective şi subiective care au contribuit la poziţionarea sa. Vestul, şi implicit fermele de acolo, beneficiază spre exemplu de multă apă, în timp ce în România fără irigaţii este dificil de realizat producții comparabile cu cele din Vest. Să nu uităm, totuşi,  că de foarte multe ori în agricultura românească se folosesc mijloace tradiţionale care nu stimulează productivitatea la fel de mult, dar contribuie la păstrarea calităţii și diversității produselor, alimentelor și afectează mai puțin mediul.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2