Ferma

551

Acțiuni în forță împotriva gripei aviare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cu milioane de păsări crescute comercial dar afectate de gripa aviară, în mii de spații din principalele țări producătoare de păsări din întreaga lume, apelul pentru o soluție cu adevărat eficientă devine din ce în ce mai puternic, iar vaccinarea devine scenariul cel mai probabil. Până acum, guvernele au ezitat să lanseze programe de vaccinare, în primul rând din cauza oricărui impact posibil pe care acesta l-ar putea avea asupra comerțului cu păsări de curte. Iată însă că Franța a lansat o licitație pentru 80 de milioane de doze de vaccinuri împotriva gripei aviare, în timp ce țara se pregătește să înceapă un program de vaccinare în această toamnă. Acesta este primul membru al UE care a lansat o astfel de schemă, relatează Reuters, care a anlizat situația evoluției gripei aviare.

Adoptarea unei strategii de vaccinare preventivă

Multe țări din Europa au fost afectate de gripa aviară. Cu toate acestea, după cum  anotează Poultry World în luna august 2022, dintre focarele de păsări de curte de până atunci, țara cel mai grav afectată a fost Franța, cu 68% din cazurile recente. Țara a rămas cea mai grav afectată de gripa aviară dintre toate statele membre ale UE, cu  peste 21 de milioane de păsări sacrificate.

Deocamdată, precomanda, care urmează să fie confirmată dacă rezultatele finale ale testelor sunt pozitive, vizează doar vaccinarea rațelor. Franța a mandatat două companii, Animal Health și Boehringher Ingelheim din Germania, să dezvolte vaccinuri împotriva gripei aviare. Ambele vaccinuri s-au dovedit a fi eficiente în protejarea păsărilor împotriva virusului în sine și, mai important, au împiedicat păsările să elimine virusul.

”Crizele de sănătate cauzate de gripa aviară s-au repetat și au crescut în amploare, ceea ce înseamnă că măsurile preventive la fermele de păsări trebuie consolidate”, a declarat agenția franceză de sănătate și siguranță, ANSES. Agenția a subliniat că vaccinarea trebuie privită ca o măsură menită să completeze măsurile preventive de biosecuritate luate în domeniu.

ANSES, care primise sarcina de a prezenta o serie de strategii de vaccinare, a îndemnat împotriva vaccinării de urgență. Caroline Boudergue, șef adjunct al unității ANSES pentru evaluarea riscurilor asociate sănătății, bunăstării și nutriției animalelor și vectorilor, a declarat: ”Nu am ales soluția vaccinării de urgență din cauza perioadei lungi dintre vaccinarea unui animal și protecția acestuia  împotriva virusului. Este nevoie de aproximativ 3-4 săptămâni, pentru ca această imunitate să fie dobândită. În plus, vaccinarea animalelor în mijlocul unei epidemii de animale tinde să crească fluxul de oameni în ferme și, prin urmare, riscul de încălcări ale biosecurității”.

Scenariile de vaccinare

ANSES a propus trei scenarii privind riscul de introducere și răspândire a gripei aviare înalt patogene, stabilite după o abordare gradată pe baza mijloacelor disponibile pentru vaccinare:

Scenariul 1: Vaccinați animalele prezente în fermele nucleu și multiplicatoare pentru toate sectoarele. Acest pas are avantajul de a necesita un număr limitat de doze de vaccin. De asemenea, vaccinarea poate proteja sectoarele avicole de impactul unei noi epidemii animale prin păstrarea potențialului genetic și a capacității de a reintroduce animalele în fermele de producție odată ce epidemia s-a încheiat.

Scenariul 2: În fermele de producție, vaccinați păsările de apă gata de gavaj (rațe și gâște), alte păsări de apă de crescătorie în aer liber, curcani crescuți în aer liber și ouaturile pre-adulte destinate creșterii în aer liber. Obiectivul este de a limita amploarea focarelor prin țintirea sectoarelor de producție în care virusul este cel mai probabil să fie introdus și răspândit. Acest scenariu necesită ca vaccinurile să fie mai disponibile pe scară largă decât în Scenariul 1.

Scenariul 3: Dacă sunt disponibile suficiente vaccinuri, vaccinați păsările de apă crescute pentru producția de carne, curcanii crescuți în izolare (în clădiri), puii de carne liber Galliformes decât cei enumerați pentru scenariul 2 și găinile ouătoare în aer liber.

La rândul lor, IEC și IPC au elaborat o declarație comună pentru a convinge industria, organizațiile internaționale și guvernele să permită vaccinarea, reducând în același timp riscul apariției barierelor comerciale.

Asigurarea eficacității vaccinării împotriva gripei aviare

Eficacitatea scenariilor propuse va depinde de numeroase ipoteze și condiții, notează ANSES:

• Contextul epidemiologic în toamna anului 2023 va fi același cu cel observat astăzi (tulpină virală H5N1 similară cu cea care a circulat în sezonul 2022-2023).

• Oferta disponibilă de vaccinuri va permite vaccinarea fiecărei specii și va induce imunitatea colectivă.

• Strategia de vaccinare va fi în concordanță cu timpul necesar dobândirii imunității după administrarea vaccinului și cu durata protecției oferite de vaccin.

• Strategia de vaccinare va fi compatibilă cu practicile agricole, în special din punct de vedere logistic și economic.

Agenția a mai menționat că dacă vaccinarea va fi implementată, va necesita un protocol de supraveghere consolidat pentru fermele vaccinate, ”astfel încât acele animale care sunt totuși infectate pot fi identificate și sacrificate cât mai repede posibil”.

Reuters subliniază că niciunul dintre scenarii nu implică vaccinarea puilor de carne, despre care spune că reprezintă majoritatea păsărilor de curte, și că guvernul tinde să urmeze cel puțin parțial recomandările ANSES.

Daune și consecințe inexplicabile

Cu milioane de păsări crescute comercial afectate de gripa aviară în mii de spații din marile țări producătoare de păsări, apelul la vaccinare devine din ce în ce mai puternic. Atât de mult, încât IEC și IPC au elaborat o declarație comună pentru a convinge industria, organizațiile internaționale și guvernele să permită vaccinarea, reducând în același timp riscul apariției barierelor comerciale.

De la începutul primăverii anului 2022, din ce în ce mai multe semnale de alarmă au început să sune pe măsură ce sectorul păsărilor de curte și dincolo de acesta și-a dat seama că virusul gripei aviare nu se comporta așa cum se aștepta. Desigur, boala devastatoare nu este nouă – este un eveniment nefericit care se repetă anual. ”Am văzut deja o schimbare în tiparele bolilor în ultimii doi ani”, spune medicul epidemiolog veterinar, profesorul Arjan Stegeman.

În calitate de membru al grupului de experți global al Comisiei Internaționale a Ouălor (IEC), privind gripa aviară, Stegeman a văzut boala evoluând de la un eveniment foarte rar până în 2004, la un eveniment anual din 2014. ”În mod normal, virusul ar atinge apogeul în decembrie și apoi se va dispărea încet. În 2022 nu s-a întâmplat, iar virusul a rămas prezent pe tot parcursul anului, chiar și în timpul verii, când ne așteptam să se stingă în condițiile uscate și calde.”

Descoperirile sale sunt coroborate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Laboratoarele de Referință ale UE au raportat un număr fără precedent de variante ale virusului gripei aviare înalt patogene (HPAI) detectate la păsările sălbatice și domestice din iunie până în septembrie în Europa.

În anii precedenți nu au fost confirmate cazuri sau doar câteva, în perioada de vară. Sezonul general 2021-2022 HPAI a produs cea mai mare epidemie înregistrată până acum în Europa. Sezonul HPAI în curs a fost extrem de dăunător, cu un total de 2.467 de focare la păsări de curte și 47,5 milioane de păsări sacrificate în unitățile afectate.

A traversat Atlanticul

În plus, virusul HPAI A(H5N1) a traversat și Oceanul Atlantic pentru prima dată în toamna anului 2021, răspândindu-se din Europa în America de Nord prin rute de migrație, provocând o epidemie gravă la păsările de curte în mai multe provincii canadiene și state din SUA, care afectează 40 de milioane de păsări. și numărând.

”Este timpul să nu mai considerăm gripa aviară și vaccinarea ca pe un tabu și să reacționăm cu un sentiment de urgență”.

EFSA recomandă implementarea rapidă a strategiilor adecvate și durabile de atenuare a HPAI, inclusiv măsuri adecvate de biosecuritate și strategii de supraveghere pentru detectarea precoce. Strategiile de prevenire pe termen mediu și lung ar trebui luate în considerare în zonele dens populate și în sistemele de producție de păsări foarte susceptibile la expunerea la gripa aviară.

”Cu virusul omniprezent la păsările sălbatice, ceea ce duce la introduceri unice în operațiuni comerciale din nou și din nou, strategia actuală nu mai elimină virusul. Dacă nu schimbăm modul în care ne confruntăm cu această boală, industria păsărilor este în serios pericol”, notează Stegeman.

Vaccinarea împotriva gripei aviare

Controlul virusului este necesar din mai multe motive. Cea mai presantă pentru industria păsărilor de curte în sine este limitarea daunelor directe cauzate de boală, pentru continuitatea afacerii și, nu mai puțin important, pentru sprijinul guvernelor care preiau o parte din filă prin compensarea costurilor directe și indirecte ale sacrificării. măsuri.

”Dar există mai mult decât atât”, spune Ben Dellaert, președintele grupului de experți în gripa aviară al IEC. ”În situația actuală, agricultura în aer liber devine aproape imposibilă din perspectiva bolii. În același timp, industria noastră știe că licența noastră de a produce – acceptarea consumatorilor – necesită utilizarea unor sisteme alternative de locuințe.

Dar cu gripa aviară ne aflăm într-o situație dificilă. Va deveni din ce în ce mai dificil să explicăm consumatorilor că producem proteine animale valoroase în detrimentul milioanelor de păsări care mor de o boală. Acest lucru necesită soluții noi”.

Ca și în cazul multor boli ale păsărilor de curte, boala Newcastle, pentru a numi doar una, vaccinarea este cel mai evident instrument de combatere a gripei aviare. Și exact la asta lucrează grupul de experți în gripă aviară al lui Dellaert.

”Vrem să facem vaccinarea posibilă și acceptabilă. Pentru aceasta, am elaborat o poziție comună deținută atât de Comisia Internațională a Ouălor, cât și de Consiliul Internațional al Păsărilor de curte, solicitând organismelor internaționale de sănătate animală și tuturor națiunilor noastre membre să convingă șefii veterinari naționali să aprobe vaccinarea”.

După cum remarcă Dellaert, există mai multe obstacole înainte ca vaccinarea să poată fi implementată. ”Desigur, există întrebări tehnice. Ce vaccin, pentru ce tulpini de virus? Putem face diferența între păsările vaccinate și cele infectate? Ce linii directoare ar trebui să dea programul nostru de supraveghere a gripei aviare?

Acestea fiind spuse, problemele tehnice pot fi depășite, deoarece o mulțime de cercetări sunt în desfășurare. Adevărata provocare care trebuie depășită înainte de a putea merge mai departe este restricțiile comerciale. Dacă vaccinarea duce la restricții comerciale, va fi dificil să se implementeze o nouă strategie de gripă aviară pentru țările exportatoare”.

Implicații asupra comerțului

Gripa aviară a fost adesea folosită și utilizată greșit pentru a închide granițele de frica infecției și pentru a proteja piețele locale. În ciuda faptului că virusul a devenit o amenințare globală pentru producția de păsări de curte, aceste reflexe reprezintă încă o amenințare. În acest moment, vaccinarea se află în cutia de instrumente a unor țări neexportatoare.

Țările exportatoare sunt ezitante din cauza posibilelor consecințe, așa cum a spus Chad Gregory, președintele United Egg Producers din SUA. ”Toți producătorii noștri de ouă susțin o strategie de vaccinare care merge mai departe, deoarece ei au suportat greul focarului de gripă. Sincer să fiu, operațiunile de layer sunt afectate de moarte în acest joc de ruletă.

Cu toate acestea, în opinia mea, este foarte puțin probabil ca producătorii noștri de carne de pasăre din SUA să vadă vaccinarea ca o opțiune. Teama lor este că vor avea un impact mare în exporturi, în valoare de  3-4 miliarde USD anual. Iar vaccinarea este un instrument prea valoros pentru a nu-l folosi”.

Din perspectiva sa europeană, Stegeman avertizează că industria puilor de carne nu este în niciun fel ferită de infecție, deoarece fermele cu sisteme tradiționale de producție (case închise) au fost deja lovite în Europa. El adaugă: ”Gripa aviară trebuie oprită, deoarece există și o latură de sănătate publică. Tulpina actuală de virus nu este periculoasă pentru oameni, dar vedem mutații și chiar am asistat recent la infecții între specii la mamifere”.

”Chiar dacă nu avem un vaccin perfect, acesta poate fi totuși valoros. De-a lungul anilor, diferite boli ale animalelor au fost controlate prin vaccinuri imperfecte. Boala de Newcastle, febra aftoasă și boala Aujeszky sunt toate exemple bune în acest sens”.

Trei teste, trei vaccinuri

Înainte de sfârșitul anului 2022, trei unități de cercetare sperau să vadă primele rezultate ale unui test de vaccin la scară mică. În Franța, Italia și Țările de Jos, mai multe vaccinuri sunt testate în spații închise pentru a vă face o idee despre modul în care protejează și dacă există vreo eliminare a virusului. Deși promițătoare până acum, trebuie să urmeze studiile controlate pe teren, împingând orizontul pentru anii de vaccinare efectivă în viitor.

În Olanda, o companie farmaceutică testează vaccinuri împotriva actualilor virusuri H5 la găini ouătoare. ”Sunt necesare mai multe informații despre potențialele vaccinuri împotriva gripei aviare înainte ca acestea să poată fi aplicate în domeniu”, explică cercetătorul de gripă aviară, dr. Nancy Beerens, în publicația soră a Poultry World, Boerderij.

Cercetarea se desfășoară sub auspiciile Ministerului Agriculturii, Naturii și Calității Alimentelor olandez. Acest prim test de vaccin se desfășoară la unitățile de animale din unitatea de izolare ridicată a WBVR.

Vaccinurile moderne au fost dezvoltate de ” companii farmaceutice diferite, Ceva (care are deja înregistrare vaccinuri în SUA și în alte părți), un nou vaccin de la Huvepharma și un al treilea vaccin, de asemenea nou, despre care, la cererea producătorului WBVR, nu a furnizat nicio informație.

Vaccinurile testate se bazează pe diferite tehnologii. ”În acest stadiu testăm efectul vaccinurilor asupra semnelor clinice de boală. Eficacitatea vaccinurilor împotriva răspândirii virusului este un alt parametru important în studiu”, spune Beerens. ”Ne așteptăm ca noile tipuri de vaccinuri pe care le testăm în acest studiu să ofere o protecție mai bună împotriva răspândirii virusului decât vaccinurile anterioare”.

De asemenea, este posibil să se facă distincția între animalele vaccinate și cele infectate folosind teste de diagnosticare specifice. Însă, mai multe țări europene au început studii de vaccinare. Rezultatele acestor studii sunt foarte importante pentru viitoarea politică agricolă europeană, care ar putea permite vaccinarea păsărilor de curte.

Până la vaccin, mai e!

Cercetarea vaccinării împotriva gripei aviare de la WBVR este primul pas în cercetarea care vizează combaterea gripei aviare prin vaccinare. Informațiile obținute din această cercetare vor fi utilizate pentru cercetări viitoare, cum ar fi un studiu pe teren.

Din păcate, păsări fermele nu se vor putea vaccina împotriva virusului pe termen scurt. ”Nu suntem acolo cu o singură încercare, chiar dacă este un succes”, subliniază Beerens. În ianuarie va urma probabil un test pe teren, care va dura apoi un an pentru a vedea dacă vaccinurile oferă protecție pe termen lung și cum funcționează vaccinarea în practica zilnică de creștere a păsărilor.

În plus, vaccinurile noi (inclusiv cele trei din studiu) vor trebui mai întâi înregistrate de producător pentru aprobare. Beerens a spus că nu a fost posibilă, în practică, vaccinarea în sezonul gripal 2022-23, adăugând că are îndoieli că totul ar fi gata pentru a începe vaccinarea în sezonul următor (începând cu octombrie 2023).

Deplasarea în direcția corectă, dar cu o viteză mică

Cu un know-how puternic în ceea ce privește vaccinurile cu noi tehnologii pentru gripa aviară, producătorul de vaccinuri Ceva Animal Health are o vastă experiență în controlul bolii. Este timpul ca Poultry World să stea cu experții lor, Sylvain Comte, Christophe Cazaban, Bertrand le Tallec și Mustafa Seçkin Sandikli. Medicii veterinari sunt optimiști cu privire la rolul pe care un vaccin îl poate juca în atenuarea daunelor provocate de gripa aviară.

”Dacă focarele de gripă aviară din ultimul sezon ne-au învățat un lucru, este că vechea soluție de eliminare nu ne va mai ajuta”, a spus Comte. El a subliniat că aceasta nu este concluzia doar a unui producător de vaccin: ”Reprezentanții industriei și ai sănătății animale s-au reunit recent la întâlnirea HPAI a Alianței Internaționale pentru Standardizare Biologică (IABS) de la Paris. Aici am asistat la o schimbare importantă în discuția despre gripa aviară.

Anterior, fiecare conversație despre vaccinare s-a încheiat întotdeauna cu cineva care rezuma imposibilitățile din cauza potențialelor restricții comerciale. Cu toate acestea, în recenta întâlnire s-a stabilit că argumentul comercial nu mai este o condiție prealabilă pentru a face pași înainte”.

Cu toate acestea, chiar și fără teama pentru barierele comerciale, experții afirmă că mai sunt mulți pași în fața noastră. ”Există multe concepții greșite despre vechile vaccinuri omorâte, pe care trebuie să le luăm”, afirmă directorul științific al lui Ceva, Christophe Cazaban. El a continuat:

”Experiențele noastre cu vaccinul din mai multe țări ne-au învățat că ne putem proteja împotriva mai multor tulpini de virus, putem reduce excreția și putem face distincția între păsările vaccinate și cele infectate (DIVA). Provocarea de acum este că trecem de la țările cu o situație de gripă aviară endemică, cu monitorizare scăzută, la o regiune extrem de controlată, unde avem și dorim să menținem o monitorizare strictă. Acest lucru necesită cercetare, asigurări suplimentare și dovezi și documente științifice locale. Asta este ceea ce se desfășoară în prezent”.

”Este timpul să nu mai considerăm gripa aviară și vaccinarea ca pe un tabu și să reacționăm cu un sentiment de urgență”, spune și Mustafa Seçkin Sandikli.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2