646
Eurostat a calculat că în UE au fost cultivate aproximativ 1,1 milioane de tone de organisme acvatice, în valoare de 4,2 miliarde EUR. Acvacultura, cunoscută și sub numele de agricultura acvatică, implică cultivarea controlată a peștilor, moluștelor și crustaceelor.
Patru țări UE au reprezentat în mod colectiv aproximativ două treimi (68%) din producția totală de organisme acvatice de crescătorie în 2021: Spania 25%, Franța 17% și atât Italia, cât și Grecia 13%.
Cu toate acestea, producția în UE a fost mai mică decât cea a Norvegiei, unde au fost produse 1,6 milioane de tone de organisme acvatice, majoritatea fiind somon de crescătorie.
Producția în UE se concentrează în principal pe specii de pești (cum ar fi păstrăvul, dorada, bibanul, crapul, tonul și somonul) și moluștele (inclusiv midii, stridiile și scoici), care împreună au reprezentat aproape toată producția de acvacultură în greutate. în 2021.
Diferitele organisme acvatice au prețuri diferite. Valoarea producției de păstrăv și biban în 2021 a fost mai mare decât a altor specii din UE (fiecare reprezentând o cotă de 14% din valoarea totală a agriculturii acvatice din UE în 2021).
Există un grad ridicat de specializare în acvacultură în UE. Spania a produs aproximativ 7 din 10 tone de midii mediteraneene de crescătorie din UE în 2021.
Franța a cultivat cele mai multe stridii în cupă din Pacific din UE (88% din total) și a fost principalul furnizor de midii albastre de crescătorie din UE (45% din total). Italia a produs marea majoritate (92%) a covorului japonez de fermă din UE.
Grecia a produs cea mai mare parte din dorada de crescătorie a UE (69% din total) și biban european (53%).
Tonul roșu din Atlantic a fost cel mai produs în Malta (72% din totalul UE), în timp ce Irlanda a fost responsabilă pentru aproape tot somonul de crescătorie în 2021 (96%).