Stiri

286

Agricultura Africii în secolul XIX

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Agricultura este de departe cea mai importantă activitate economică din Africa.

Acesta oferă locuri de muncă pentru aproximativ două treimi din populația activă a continentului și pentru fiecare țară contribuie în medie între 30 și 60 la sută din produsul intern brut și aproximativ 30 la sută din valoarea exporturilor.

Cu toate acestea, terenurile arabile și terenurile cultivate permanent ocupă doar aproximativ 6% din suprafața totală a Africii. Aceasta era situația și la finalul secolului XIX, după cum ne indică Enciclopedia Britanică, sursa noastră pentru încă o călătorie pe meridianele istorice ale agriculturii mondiale.

O agricultură de subzistență

Cu excepția țărilor cu populații considerabile de origine europeană, cum ar fi Africa de Sud, Zimbabwe și Kenya , agricultura Africii a fost în mare parte limitată la agricultura de subzistență și a fost considerabil dependentă de sistemul ineficient de cultivare, în care terenul este cultivat temporar cu instrumente simple, până când fertilitatea sa scade și apoi abandonată pentru o vreme, pentru a permite solului să se regenereze.

În plus, în cea mai mare parte a Africii, terenurile arabile au fost în general alocate printr-un sistem complex de proprietate și proprietate comunală, mai degrabă, decât prin titluri dobândite individual, iar fermierii țărani au avut drepturi de a folosi exploatații relativ mici și împrăștiate.

Acest sistem de proprietate asupra terenurilor a avut tendința de a menține intensitatea producției agricole scăzută și a inhibat rata la care a fost mobilizat capitalul pentru modernizarea producției.

O serie de țări au depus eforturi pentru a crește nivelul productiv selectând varietăți mai bune de semințe și materiale de plantare.

Totuși, astfel de măsuri au fost relativ limitate și au ridicat îngrijorări cu privire la rolul lor în accelerarea eroziunii solului și a deșertificării. În zonele de producție a culturilor de numerar, terenul a devenit mai degrabă privat, decât proprietate comunitară, iar cultivarea a devenit intensivă.

Zootehnia și pescuitul

Persistența sistemelor agricole cu productivitate relativ scăzută, pe părți mari ale continentului, provine, de asemenea, dintr-o lipsă de integrare între producția de culturi și creșterea animalelor.

În mod tradițional, cultivatorii sedentari precum cei din Nigeria și Kenya trăiesc separați de vecinii lor de păstori nomazi, cu rezultatul că pe zone întinse ale continentului fermierii nu au acces la animale, pentru puterea de tragere sau la gunoi de grajd, pentru îngrășământ.  În plus, incidența unor insecte, precum musca tsetse, descurajează agricultura mixtă în multe zone. Însă, iată culturile principale ale Africii, la finalul secolului XIX.

Foarte important la nivel local în toate țările care se învecinează cu marea sau cu corpurile de apă interioare. Au excelat Africa de Sud, Namibia, Angola, Nigeria, Ghana, Senegal și Maroc. Heringul, sardinele și hamsia, cod, merluciu, eglefin, ton, bonitas și bullfish, tilapia și alte ciclide au constituit principalele capturi. cea mai mare captură din apele interioare.

Cereale

Africa produce toate cerealele principale, porumb, grâu și orez, în această ordine de importanță. Porumbul are cea mai largă distribuție, fiind cultivat în aproape toate zonele ecologice. Cele mai mari producții au fost înregistrate înregistrate în Egipt și pe insulele din Reunion și Mauritius din Oceanul Indian, zone în care producția este irigată. Meiul și sorgul erau produse, dar în principal în regiunile de savane ale continentului.

Leguminoase și furaje

Culturile furajere nu au fost cultivate pe scară largă, cu excepția zonelor subtropicale din Africa de Nord și zonele de munte din Africa de Est și de Sud, unde s-au întâlnit lucernă și berseem, un tip de trifoi folosit pentru furaj. Leguminoasele bogate erau produse pe scară largă, de obicei semănate împreună cu alte culturi. Acestea includ fasole, mazăre, soia și lablab.

Foarte important la nivel local în toate țările care se învecinează cu marea sau cu corpurile de apă interioare. Au excelat Africa de Sud, Namibia, Angola, Nigeria, Ghana, Senegal și Maroc. Heringul, sardinele și hamsia, cod, merluciu, eglefin, ton, bonitas și bullfish, tilapia și alte ciclide au constituit principalele capturi. cea mai mare captură din apele interioare.

Fructe si legume

Printre fructele importante s-au numărat bananele, ananasul, curmalele, smochinele, măslinele și citricele; principalele legume includ roșiile și ceapa. Banana este bine distribuită în Africa tropicală, dar era cultivată intens în Somalia, Uganda, Tanzania, Angola și Madagascar. De asemenea, cultivat pe scară largă era și ananasul, în Coasta de Fildeș, în bazinul Congo, Kenya și Africa de Sud.

Un arbore tipic oazelor de deșert, palmierul curmal a fost și a rămas cel mai frecvent cultivat în Egipt, Sudan și în celelalte țări din Africa de Nord. Smochinul și măslinul sunt limitate la Africa de Nord, aproximativ două treimi din producția de măsline fiind transformată în ulei de măsline.

Principalele regiuni cu creștere de portocale au fost coasta de sud a Africii de Sud și coasta mediteraneană a Africii de Nord, precum și Ghana, Swaziland, Zimbabwe, Republica Democrată Congo și Madagascar. Africa de Sud a fost cel mai mare producător de grapefruit, urmată de Sudan.

Roșiile și ceapa au fost cultivate pe scară largă, dar cele mai mari zone producătoare se învecinează cu Mediterana. Legumele mari, precum varza și conopida, erau cultivate în aceeași regiune, de unde era posibil să se exporte unele cantități în sudul Europei. Legumele importante din Africa tropicală includeau ardei, vinete, castraveți și pepeni verzi.

Culturi pentru băuturi

Ceaiul, cafeaua, cacao și strugurii au fost cultivate în Africa. Kenya, Tanzania, Malawi, Zimbabwe și Mozambic erau cei mai mari producători de ceai, în timp ce Etiopia, Uganda, Coasta de Fildeș, Tanzania și Madagascar au fost principalii producători de cafea. Cacao este în esență o cultură de pădure tropicală. Cultivarea sa era concentrată în vestul Africii, principalii producători fiind Côte d'Ivoire, Ghana, Nigeria și Camerun.

Toate aceste culturi erau cultivate în mare măsură pentru export. Fluctuațiile accentuate ale prețurilor au determinat proprietarii europeni de terenuri din țările africane să formeze carteluri internaționale cu alte țări producătoare, într-un efort de a reglementa piața și de a negocia prețuri mai bune. Strugurii au fost produși în nordul Africii și în Africa de Sud, în esență pentru fabricarea vinului pe piețele europene.

Fibre

Zonele mari din Africa au cultivat bumbac pentru fabricarea textilelor. Principalele țări producătoare includ Burkina Faso, Nigeria, Egipt, Zimbabwe și Mali. Producția de sisal era, de asemenea, importantă, în special în țările din estul Africii, Etiopia, Tanzania, Kenya și Madagascar, precum și în Mozambic, Angola și Africa de Sud. Unele țări, în special Nigeria, s-a promovat cultivarea kenafului, una dintre fibrele de bast.

Alte culturi comerciale

Palmierii de ulei, care produc ulei de palmier și miez de palmier, creșteau pe scară largă în pădurile secundare din zonele pădurii tropicale. Existau mari plantații în Nigeria, Côte d'Ivoire și Republica Democrată Congo. Nucile de cocos au fost importante în Comore, Ghana, Coasta de Fildeș, Mozambic, Nigeria și Tanzania.

Nucile de kola sunt cultivate în principal în regiunile împădurite din Nigeria, Ghana, Coasta de Fildeș, Sierra Leone și Liberia. Arborele de caju era cultivat într-o măsură limitată în Africa de Est și într-o măsură mai mică în țările de coastă din Africa de Vest. Cauciucul a fost produs în principal în Nigeria și Liberia.

Tutunul a fost cultivat pe scară largă ca cultură de export în Zimbabwe, Malawi, Tanzania, Nigeria și Africa de Sud. De asemenea, trestia de zahăr era cultivată pe scară largă, dar în mare parte pentru consumul intern. Printre producătorii principali se numărau Africa de Sud, Egipt, Mauritius și Sudan.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2