Ferma

246

ANSVSA modifică normele de biosecuritate în exploatațiile de porcine

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cu scopul de a stopa și eradica evoluția pestei porcine africane în țara noastră, dar și pentru a întări condițiile de biosecuritate, ANSVSA, prin Ordin al Președintelui, modifică normele sanitar-veterinare. Cum, actul este deosebit de important, vi-l prezentăm in extenso:

”Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin:

Art. I. - Se aprobă Norma sanitară veterinară privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. II. - Norma sanitară veterinară privind procedura de înregistrare/autorizare sanitarveterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi a bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 16/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 194 din 26 martie 2010, cu modificările și completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 4., partea introductivă a alineatului () se modifică şi va avea următorul cuprins: “(1) În vederea înregistrării sanitar-veterinare, reprezentatul legal al operatorului economic depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti sau online prin Punctul Unic Electronic un dosar care cuprinde următoarele documente.”

2. La articolul 4., partea introductivă a alineatului (11) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(11) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în vederea înregistrării sanitarveterinare ale exploataţiilor comerciale de tip A, cu excepţia exploataţiilor comerciale de tip A de porcine, reprezentatul legal al operatorului economic depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti sau online prin Punctul Unic Electronic un dosar care cuprinde următoarele documente:”.

3. La articolul 4., partea introductivă a alineatului (12) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(12) În vederea înregistrării sanitar-veterinare ale exploataţiilor apicole familiale, proprietarul/deţinătorul legal al familiilor de albine depune la direcţia sanitarveterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti sau online prin Punctul Unic Electronic un dosar care cuprinde următoarele documente:”.

 4. La articolul 7., litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins: “a) posesorul mijlocului de transport animale vii depune la sediul direcţiei sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti sau online prin Punctul Unic Electronic următoarele acte:”

5. La articolul 10., partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 10.- În vederea obţinerii autorizaţiei sanitar-veterinare, reprezentantul legal al operatorului economic depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti sau online prin Punctul Unic Electronic un dosar care cuprinde următoarele documente:”

 6. La articolul 10., litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”e) copia certificatului constatator şi a certificatului unic de înregistrare emise de Oficiul Registrului Comerţului; în cazul staţiunilor de cercetare, composesoratelor, parohiilor, primăriilor, asociaţiilor crescătorilor de animale, ce desfăşoară activităţi de creştere a animalelor, constituite conform prevederilor legale în vigoare, în locul certificatului constatator şi a certificatului unic de înregistrare emise de oficiul registrului comerţului se vor depune copia actului constitutiv şi documentul de înregistrare la administraţia fiscală, care cuprinde codul de identificare fiscală - CIF;”

7. La articolul 16. alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(2) În vederea eliberării autorizaţiei sanitar-veterinare pentru mijloacele de transport prevăzute la alin. (1), operatorul economic depune la direcţia sanitarveterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, sau online prin Punctul Unic Electronic, o cerere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6, copia certificatului de înmatriculare al mijlocului de transport, precum şi copia certificatului constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului, în următoarele condiţii:”

8. La articolul 17. alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(2) Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti emite autorizaţia sanitar-veterinară de transport animale vii, pentru călătorii rutiere de scurtă durată, de până la 8 ore, conform modelului prevăzut în anexa nr. 17, pe baza depunerii, la sediu sau online prin Punctul Unic Electronic, de către operatorul economic a următoarei documentaţii:”

9. La articolul 18. alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(1) Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti emite autorizaţia sanitar-veterinară pentru mijloace de transport animale vii, utilizate pentru călătorii rutiere de scurtă durată, de până la 8 ore, conform modelului prevăzut în anexa nr. 19, pe baza depunerii de către operatorul economic, la sediu sau online prin Punctul Unic Electronic, a următoarei documentaţii:”

10.La articolul 19. alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(1) Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti emite certificatul de autorizare sanitar-veterinară pentru 4 mijloace de transport animale vii, utilizate pentru călătorii rutiere de lungă durată, peste 8 ore, conform modelului prevăzut în anexa nr. 20, pe baza depunerii de către operatorul economic, la sediu sau online prin Punctul Unic Electronic, a următoarei documentaţii:”

11.La articolul 20. alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(1) Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti emite certificatul de autorizare sanitar-veterinară pentru navele de transport animale vii, pentru călătorii maritime care depăşesc 10 mile marine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 20, pe baza depunerii de către operatorul economic, la sediu sau online prin Punctul Unic Electronic, a următoarei documentaţii:”

12. La articolul 21. alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(2) În vederea obţinerii autorizaţiei pentru punctul de control, operatorul economic depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, sau online prin Punctul Unic Electronic, documentaţia prevăzută la art. 10, dacă punctul de control îndeplineşte în prealabil toate cerinţele prevăzute în anexa nr. 1 la Regulamentul (CE) nr. 1.255/97 al Consiliului din 25 iunie 1997 privind criteriile comunitare prevăzute pentru punctele de aşteptare şi de modificare a planului de itinerar prevăzut în anexa la Directiva 91/628/CEE, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 174 din 2 iulie 1997, cu amendamentele ulterioare.”

13.La articolul 25. – partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 25- Pentru desfăşurarea activităţii de import, export sau comerţ intracomunitar cu animale vii, material seminal, ovule şi embrioni, operatorul economic depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, sau online prin Punctul Unic Electronic, un dosar care cuprinde:”

14. La articolul 47. alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: (2) Pentru emiterea autorizaţiei, operatorul economic, persoană fizică sau juridică, depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, sau online prin Punctul Unic Electronic, o documentaţie care cuprinde:

15. La articolul 50. alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(2) În vederea obţinerii autorizaţiei sanitar-veterinare prevăzute la alin. (1), reprezentantul legal al operatorului economic depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, sau 5 online prin Punctul Unic Electronic, pentru verificare, o documentaţie care cuprinde: “

16.La articolul 52. alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(1) Cererea operatorului economic, depusă în vederea eliberării unei autorizaţii sanitar-veterinare/a unui certificat de autorizare sanitar-veterinară necesare conform prevederilor prezentei norme sanitar-veterinare, este procesată de personalul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respective a municipiului Bucureşti, sau online prin Punctul Unic Electronic, în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete.”

17.În anexa nr. 1, după punctul 25 se introduce un nou punct, punctul 251, cu următorul cuprins: „251. Exploataţie nonprofesională de porcine - exploataţia de subzistenţă, înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor, denumit în continuare SNIIA, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, în care porcii sunt crescuţi numai pentru îngrășare şi sacrificare pentru consum familial şi respectă regulile prevăzute de legislaţia în vigoare.”

18.În anexa nr. 1, punctul 71 se modifică și va avea următorul cuprins: „71. Exploataţie comercială de tip A - exploataţie de animale deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, înregistrată în SNIIA, care îndeplineşte condiţiile prevăzute în anexa nr. 50 şi este înregistrată sanitar-veterinar, cu excepţia exploataţiei comerciale de tip A de porcine care îndeplineşte condiţiile prevăzute în anexa nr. 13 şi este autorizată sanitar veterinar.”

19.În anexa nr. 1, după punctul 71 se introduce un nou punct, punctul 711, cu următorul cuprins: “711. exploataţie comercială de tip A de porcine - exploataţie de porcine care este autorizată sanitar-veterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate de oficiul registrului comerţului, inclusiv exploataţia de porcine cu sistem semideschis, care este înregistrată în SNIIA şi în care sunt respectate regulile prevăzute la nivelul 2 de biosecuritate.”

20.În anexa nr. 2, numărul curent 16 se abrogă.

21.În anexa nr. 3, numărul curent 6 se modifică și va avea următorul cuprins: „6. Creşterea porcinelor Exploataţie comercială de porcine* Exploataţie comercială tip A porcine*”

22.În anexa nr. 3, nota de subsol se modifică și va avea următorul cuprins: „* În cererea formulată de către operatorul economic se menţionează obligatoriu profilul activităţii: exploataţie de vaci de lapte, îngrăşătorie; exploataţie 6 comercială de porcine pentru reproducţie, reproducţie şi selecţie, îngrăşătorie; exploataţie comercială tip A de porcine; exploataţie de ovine pentru reproducţie/producţie lapte, reproducţie şi selecţie, îngrăşătorie; exploataţie de păsări pentru reproducţie, inclusiv staţie de incubaţie; broiler; pui ecluzionaţi, ouă pentru incubat; herghelie, depozit de armăsari; fermă de animale de blană; lagomorfe.”

23.Titlul anexei nr. 50 se modifică și va avea următorul cuprins: „CERINŢE SANITAR - VETERINARE pentru înregistrarea sanitar - veterinară a exploataţiilor comerciale de tip A de ovine, caprine şi bovine”.

24.În anexa nr. 50, punctul 2 se modifică și va avea următorul cuprins: „2. Animalele sunt identificate și înregistrate în Baza Națională de Date și orice mișcare a animalelor, inclusiv sacrificarea, dispariția și moartea, este anunțată în scris serviciilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor competente, pentru actualizarea Bazei Naționale de Date.”

11. În anexa nr. 50, după punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 6, cu următorul cuprins: „6. În exploataţie nu sunt crescute porcine.”

Art. III. – La litera B din anexa nr. 5 la Ordinul președintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 611 din 18 august 2014, cu modificările și completările ulterioare, după numărul curent 25 se introduc 23 de noi numere curente, numerele curente 26 – 48, cu următorul cuprins: „

26. Unităţi specializate care asigură servicii DDD unitate 308

27. Exploataţie comercială de bovine*) unitate 264

28. Exploataţie comercială de ovine*) Exploataţie comercială de caprine*) Exploataţie comercială de ecvine*) unitate 264

29. Exploataţie comercială industrială de porcine*) unitate

30. Exploataţie comercială de păsări*) unitate

31. Staţie de incubaţie tip industrial unitate  

32. Exploataţie apicolă comercială unitate  

33. Exploataţie de iepuri şi animale de blană*) unitate

34. Exploataţie pentru creşterea animalelor ballai unitate

35. Exploataţie didactică şi experimentală unitate

36. Baze de achiziţii pentru animale vii unitate

37. Centre de colectare animale vii unitate

38. Exploataţie de carantină unitate  39. Puncte de control unitate 264

40. Târguri de animale vii unitate  

41. Exploataţie de producţie în domeniul acvaculturii unitate 264

42. Biobază pentru animale de experienţă unitate

43. Genotecă de animale unitate  

44. Mijloc de transport cu dotări specifice unitate  

45. Transportator animale vii unitate

46. Mijloc de transport animale vii în călătorii rutiere de scurtă durată unitate

47. Mijloc de transport animale vii în călătorii rutiere de lungă durată unitate

48. Mijloc de transport naval pentru animale vii unitate  

Art. IV. - Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 40/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 286 şi 286 bis din 30 aprilie 2010, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 2 alineatul (6), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins: „a) o crotalie auriculară simplă cu cod unic de identificare pentru animalele din specia porcine ce vor fi vândute către exploataţiile nonprofesionale, pentru a fi crescute în scopul îngrășării și sacrificării pentru consum familial, precum şi pentru animalele crescute în exploataţiile comerciale de tip A;”.

2. La articolul 4 alineatul (1), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins: 8 „c) animalele din specia porcine, în termen de până la 60 de zile de la naştere, în cazul exploatațiilor comerciale de tip A de porcine, sau la ieșirea din exploatație, în cazul exploatațiilor comerciale de porcine, în funcție de destinația acestora.”

3. La articolul 8 alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins: „a) medicul veterinar de liberă practică împuternicit, numai pentru exploataţiile nonprofesionale, exploataţiile comerciale de tip A, tabere de vară şi stâne; pentru exploatațiile nonprofesionale cu porcine, medicul veterinar de liberă practică împuternicit atribuie codul alfanumeric unic și permanent generat de SNIIA, doar după ce medicul veterinar oficial a verificat și a constatat îndeplinirea condițiilor de biosecuritate stabilite de legislația sanitar - veterinară în vigoare; pentru exploatațiile comerciale de tip A de porcine, medicul veterinar de liberă practică împuternicit editează datele exploatației în vederea transformării în exploatație comercială de tip A de porcine, doar după obținerea autorizației sanitar - veterinare și după înstrăinarea animalelor din alte specii, precum bovine, ovine și caprine;”.

4. La articolul 9, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Redeschiderea unei exploataţii se realizează de către SNIIA ca urmare a mişcării animalelor având ca destinaţie exploataţia respectivă; pentru exploatațiile nonprofesionale cu porcine, redeschiderea exploatației se face doar după ce medicul veterinar oficial a verificat și a constatat îndeplinirea condițiilor de biosecuritate stabilite de legislația sanitar - veterinară în vigoare; pentru exploatațiile comerciale de tip A de porcine, redeschiderea exploatației se face doar după obținerea autorizației sanitar - veterinare și/sau reînnoirea acesteia, după caz, iar SNIIA nu va permite mișcarea animalelor din speciile bovine, ovine și caprine către aceasta.”

5. La articolul 10, partea introductivă a alineatului (2) și alineatul (4) se modifică și vor avea următorul cuprins: „(2) Fiecare proprietar de exploataţie este obligat să colaboreze cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit și/sau cu medicul veterinar oficial, atunci când acesta verifică îndeplinirea condițiilor de biosecuritate pentru exploatațiile nonprofesionale cu porcine, în vederea înregistrării exploataţiei şi a desfăşurării altor activităţi prevăzute în prezenta normă sanitară veterinară, după cum urmează: .............................................................................................................. (4)

Proprietarul exploataţiei păstrează pentru activităţi de control sanitar - veterinar toate documentele privind identificarea şi înregistrarea exploataţiei şi a animalelor, în cazul bovinelor, ovinelor și caprinelor care îi sunt remise.” 6. La articolul 11, alineatele (1), (11), (4), (8), (9) literele b) și c), (11), (14), (15) și (16) se modifică și vor avea următorul cuprins:

 9 „(1) Fiecare deţinător de animale are obligaţia de a colabora cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea identificării şi înregistrării animalelor din speciile bovine, ovine și caprine din exploataţia sa. (11) Fiecare deţinător de animale achiziţionează, direct de la un furnizor primar sau de la un furnizor secundar, mijloacele de identificare necesare identificării animalelor din speciile bovine, ovine și caprine deţinute. .............................................................................................................. (4)

Fiecare deţinător de animale are obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică împuternicit orice intenţie de mişcare a animalelor din speciile bovine, ovine și caprine; în acest scop, solicită medicului veterinar de liberă practică împuternicit eliberarea formularului de mişcare, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 4. ..............................................................................................................

(8) Numai animalele înscrise în formularul/documentul de mişcare pot fi mutate dintr-o exploataţie în alta, inclusiv cele având drept destinaţie un abator, în vederea tăierii; circulația porcinelor dintr-o exploatație nonprofesională cu porcine către o altă exploatație, fie ea și un abator, este interzisă. (9) b) la ieşirea animalelor din speciile bovine, ovine și caprine, către altă exploataţie, formularul de mişcare albastru - matcă şi cupon; c) la intrarea în exploataţie a animalelor provenite din unităţi documentul de mişcare exemplarele albastru şi negru; în cazul exploatației nonprofesionale cu porcine, formularul de mișcare porcine vii sau documentul de mișcare, exemplarele albastru și negru, după caz;

.............................................................................................................. (11) În cazul în care animalul din speciile bovine, ovine și caprine, care a ieşit către exploataţii de tip târguri de animale vii, baze de achiziţii pentru animale vii sau expoziţii de animale, s-a întors în exploataţia de origine, deţinătorul acestuia are obligaţia de a notifica medicul veterinar de liberă practică împuternicit, prin predarea către acesta a exemplarului negru al documentului de mişcare.

.............................................................................................................. (14) La sosirea animalelor din speciile bovine, ovine și caprine, în exploataţii de tip târguri de animale vii, baze de achiziţii pentru animale vii sau expoziţii de animale, deţinătorul acestora are obligaţia de a prezenta medicului veterinar de liberă practică împuternicit cu activitatea din unitatea respectivă formularele de mişcare şi de a preda reprezentantului unităţii exemplarul albastru al acestor formulare.

(15) La constituirea unei exploataţii de tip stână şi tabără de vară, prin încredinţarea animalelor din speciile bovine, ovine și caprine către un deţinător sau către proprietarul 10 acelei exploataţii, acesta preia numai animale care sunt însoţite de formularul/documentul de mişcare.

(16) În perioada în care animalele din speciile bovine, ovine și caprine se află într-o exploataţie de tip stână şi tabără de vară, proprietarul acesteia sau deţinătorul animalelor are obligaţia de a avea în permanenţă asupra sa formularele/documentele de mişcare ale tuturor animalelor din respectiva exploataţie.” 7. La articolul 13 alineatul (1), litera f) și alineatul (3) se modifică și vor avea următorul cuprins: „f) sa solicite autorizarea sanitară veterinară în cazul exploatației comerciale de tip A de porcine și să înstrăineze animalele din speciile bovine, ovine și caprine;

............................................................................................................. (3) În cazul deschiderii sau redeschiderii unei exploataţii, proprietarul acesteia informează medicul veterinar oficial, cu 7 zile înainte, despre respectiva intenţie de deschidere a activităţii; pentru exploatațiile comerciale de tip A de porcine, redeschiderea exploatației se face doar după obținerea autorizației sanitar - veterinare și/sau reînnoirea acesteia, după caz, iar SNIIA nu va permite mișcarea animalelor din speciile bovine, ovine și caprine către aceasta.”

8. La articolul 14, alineatele (6), (7), (15), (16) și (17) se modifică și vor avea următorul cuprins: „(6) În cazul în care încredinţarea animalelor se face către un mijlocitor de afaceri cu animale vii, în documentul de mişcare va fi completat codul de înregistrare al acestuia, iar la înregistrarea mişcării în SNIIA va fi, de asemenea, înregistrat acest cod ca şi destinaţie intermediară a animalelor; încredințarea animalelor din specia porcină către mijlocitorii de afaceri cu animale vii este interzisă.

(7) În cazul în care, achiziţionarea animalelor se face de la un mijlocitor de afaceri cu animale vii la înregistrarea mişcării în SNIIA va fi completat, de asemenea, codul de înregistrare al acestuia; achiziționarea animalelor din specia porcină de la mijlocitorii de afaceri cu animale vii este interzisă.

..............................................................................................................

(15) La sosirea animalelor din speciile bovine, ovine și caprine în exploataţii de tip târguri de animale vii, baze de achiziţii pentru animale vii sau expoziţii de animale, deţinătorul acestora are obligaţia de a prezenta medicului veterinar de liberă practică împuternicit cu activitatea din unitatea respectivă documentele de mişcare şi predă reprezentantului unităţii exemplarul albastru al acestor documente.

(16) La constituirea unei exploataţii de tranzit de tip stână sau tabără de vară, prin încredinţarea animalelor din speciile bovine, ovine și caprine, către un deţinător sau către 11 proprietarul acelei exploataţii de tranzit, acesta preia numai animale care sunt însoţite de formularul/documentul de mişcare.

 (17) În perioada în care animalele din speciile bovine, ovine și caprine se află într-o exploataţie de tranzit de tip stână sau tabără de vară, proprietarul acesteia sau deţinătorul animalelor are obligaţia de a pune la dispoziţia organelor de control formularele/documentele de mişcare ale tuturor animalelor din respectiva exploataţie.” 9.

 La articolul 17, literele a) - c) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„a) să arhiveze în dosare separate pentru fiecare zi în care funcţionează exemplarul albastru al formularului de mişcare sau exemplarul albastru al documentului de mişcare, după caz, destinate unităţii, care au însoţit animalele din speciile bovine, ovine și caprine, la intrarea în aceasta;

b) să elibereze documente de mişcare pentru animalele din speciile bovine, ovine și caprine care părăsesc unitatea, completând datele referitoare la exploataţia de destinaţie;

c) să înregistreze în SNIIA, în aceeaşi zi, trecerea animalelor din speciile bovine, ovine și caprine, prin unitate, înregistrând, în acelaşi timp, dacă animalul şi-a schimbat sau nu proprietarul; în cazul în care animalul şi-a schimbat proprietarul, are obligaţia să înregistreze şi codul exploataţiei noului proprietar sau codul mijlocitorului de afaceri, după caz.”

10. La articolul 19, literele a), b), c) și partea introductivă a literei d) se modifică și vor avea următorul cuprins: „a) să preia de la deţinători doar animale din speciile bovine, ovine și caprine, identificate conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare; b) la preluarea animalelor din speciile bovine, ovine și caprine, să completeze documentul de mişcare prevăzut în anexa nr. 8, obligatoriu cu toate datele prevăzute în secţiunile A şi B ale respectivului document şi în anexa acestuia, dacă este cazul, precum şi datele din secţiunea C, dacă acestea sunt cunoscute şi reprezintă destinaţia pentru toate animalele; c) în cazul în care exploataţia de destinaţie nu este cunoscută, la preluarea animalelor din speciile bovine, ovine și caprine, din exploataţia de provenienţă, completează datele din secţiunea C a documentului de mişcare la predarea animalelor către noul deţinător din exploataţia de destinaţie, numai dacă toate animalele înscrise în respectivul document de mişcare au aceeaşi destinaţie; d) în cazul în care animalele din speciile bovine, ovine și caprine, înscrise într-un document de mişcare preluate dintr-o exploataţie de provenienţă au destinaţii diferite, la predarea animalelor către noii deţinători de la destinaţie, eliberează noi documente de mişcare, completând secţiunile A, B şi C:”.

11. La articolul 20 alineatul (2), literele a) și c) se modifică și vor avea următorul cuprins:

12 „a) răspunde solicitării de înregistrare doar a exploataţiilor nonprofesionale, taberelor de vară şi stânelor, în maximum 7 zile de la primirea acesteia, şi completează toate rubricile destinate identificării acestora, conform formularului de identificare; în cazul exploatațiilor nonprofesionale cu porcine, înregistrează exploatația doar după ce medicul veterinar oficial a verificat și a luat act de îndeplinirea condițiilor de biosecuritate stabilite de legislația sanitară veterinară în vigoare;

.............................................................................................................. c) răspunde solicitării de actualizare a datelor de identificare ale exploataţiilor nonprofesionale, care au fost reorganizate ca exploataţii comerciale de tip A, autorizate sanitar-veterinar, potrivit legii, de către DSVSA.”

12. La articolul 21, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) Medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi sunt responsabili cu efectuarea identificării animalelor din speciile bovine, ovine și caprine şi cu înregistrarea acestora în SNIIA, în cazul exploataţiilor pentru care au fost împuterniciți, potrivit legii.”

13. La articolul 22, partea introductivă a alineatului (1), alineatul (2) litera a) punctul 1 și litera b) punctul 2 se modifică și vor avea următorul cuprins: „(1) În cazul mişcării animalelor din speciile bovine, ovine și caprine, având ca efect descreşterea numărului de animale în exploataţia de referinţă, ca urmare a vânzărilor, donaţiilor sau încredinţărilor de animale - turmă în transhumanţă care pleacă cu cioban, medicul veterinar de liberă practică împuternicit întocmeşte şi eliberează un formular de mişcare, pentru fiecare animal sau grup de animale, astfel: .............................................................................................................. (2) a) 1. aplică animalelor din speciile bovine, ovine și caprine, născute în exploataţie mijloacele oficiale de identificare în termen de 7 zile de la solicitare; b) 2. preia de la deţinătorul animalelor exemplarul albastru – matcă al formularului de mişcare şi înregistrează datele în SNIIA în aceeaşi zi; în cazul exploatațiilor nonprofesionale cu porcine, preia exemplarul negru al documentului de mișcare/formularul de mișcare pentru porcine vii și înregistrează datele în SNIIA în aceeași zi;”.

14. La articolul 27, litera d) se modifică și va avea următorul cuprins: „d) verifică îndeplinirea condițiilor de biosecuritate în exploatațiile nonprofesionale cu porcine anterior deschideri/redeschiderii acestor exploatații;”.

15. La articolul 34 alineatul (2), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins: „e) să evalueze și, după caz, să autorizeze sanitar - veterinar exploatațiile comerciale de tip A de porcine;”.

16. În tot cuprinsul normei sanitare veterinare, termenul „suine” se înlocuiește cu termenul „porcine”. Art. V. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcțiile sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională Pentru Zootehnie “Prof. Dr. G. K. Constantinescu” și unitățile din subordinea acesteia, controlează modul în care sunt duse la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. VI. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă: a) Ordinul președintelui Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 67/2012 privind condiţiile sanitar - veterinare care trebuie respectate la mişcarea porcinelor vii pe teritoriul României şi pentru modificarea unor norme sanitare veterinare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 774 din 16 noiembrie 2012; b) Ordinul președintelui Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 20/195/2018 pentru aprobarea Normelor sanitare veterinare privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile de porcine, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 16 martie 2018.”

Robert Chioveanu-Presedinte ANSVSA

Nechita Adrian Oros-Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2