Ferma

202

ANSVSA: Situația evoluției Pestei Porcine Africane la finalul anului 2020

autor

MeetMilk.ro

distribuie

ANSVSA informează că la finalul anului 2020 erau active un număr de 409 de focare PPA, din care 4 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații comerciale de tip A.

În cursul anului 2020, au fost ucise un număr total de 194.211 porcine, din care:

  • 181.265 de porcine în exploatații comerciale profesionale;
  • 743 de porcine în exloatații de tip A;
  • 12.203 de porcine în exploatațiile nonprofesionale.

Valoarea totală a despagubirilor acordate pentru proprietarii a căror animale au fost afectate de virusul pestei porcine africane, până la această dată, este în sumă de 204.109.981 lei.

Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor se face la valoarea de piață, în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor, conform art. 2 lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 349/2005 al Comisiei.

Documentația aferentă acordării despăgubirilor se depune la direcția sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, în termen de cel mult 30 de zile de la uciderea, tăierea sau afectarea porcinelor.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie și până în prezent, au fost diagnosticate 4.181 de cazuri la mistreț conform datelor prezentate în graficul numărul 2.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreț se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social. Serviciul Comunicare și Logistică Documentară

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2