187
România traversează un moment de profundă derută politică, socială și economică. Alegerile prezidențiale recente au scos la iveală vulnerabilitățile noastre structurale și disfuncțiile cronice ale partidelor mainstream, dar și ale mecanismelor democratice, se arat[ ]ntr-un comunicat emis de Asociația Oamenilor de Afaceri.
Este evident că acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de o regrupare rapidă și de o reorganizare pentru a menține direcția europeană și euroatlantică a țării.
Ultimele zile ne-au arătat cât de vulnerabil poate fi sistemul nostru politic în fața populismului și
a influențelor externe. Un exemplu alarmant este ascensiunea unor mesaje simpliste care reduc probleme complexe la soluții facile, alimentând frustrările și temerile oamenilor.
Expresii precum „iubirea salvează România”, „România mai poate fi salvată doar de Dumnezeu și Eminescu” sau alte mesaje mistice sunt dăunătoare într-un moment în care țara are nevoie de decizii bazate pe muncă, competență și strategii clare.
Acțiuni necesare pentru a menține direcția europeană și euroatlantică:
1. Implementarea reformelor PNRR Orice amânare suplimentară riscă să compromită accesul la fonduri esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii și modernizarea economiei.
2. Responsabilitate fiscală Este imperativ să stopăm politicile populiste care duc la acumularea de datorii și să revenim la un buget sustenabil.
3. Consolidarea democrației Măsuri clare pentru a contracara dezinformarea și manipularea prin rețelele de social media, fenomene exploatate în această campanie electorală.
Rolul antreprenorilor:
• Antreprenorii stimulează creșterea economică, generează locuri de muncă și contribuie la dezvoltarea comunităților locale.
• Inovația și investițiile aduse de aceștia sunt esențiale pentru îmbunătățirea nivelului de trai al populației.
Este timpul să ne regrupăm și să lucrăm împreună, fără a căuta soluții facile sau mistice. Votantul modern nu mai este doar un beneficiar pasiv al măsurilor populiste. El face parte dintr-o clasă emergentă, independentă, cu pretenții și idei proprii. Este datoria noastră, ca societate, să canalizăm această energie către un dialog constructiv și să oferim răspunsuri reale la nevoile oamenilor.
Viitorul nostru european și euroatlantic depinde de acțiuni concrete, asumate și responsabile. (Foto: Freepik)