247
Un nou raport al London School of Economics (LSE), comandat de liderul cooperativelor lactate Arla Foods, a concluzionat că, fără acțiuni practice din partea guvernului britanic și a UE, sectorul alimentar și consumatorii din ambele părți vor fi grav afectați după Perioada de tranziție Brexit se încheie, se afirmă într-un comunicat emis de Arla Foods. Dar există modalități prin care Marea Britanie și UE pot colabora pentru a minimiza întreruperile după 1 ianuarie 2021. Iată ce se afirmă în documentul citat.
Fără acord, vor crește prețurile
Raportul privind vulnerabilitățile lanțurilor de aprovizionare post-Brexit, care a fost elaborat de centrul de politici comerciale al LSE Consulting, prezintă cât de interconectate sunt sectoarele alimentare din Marea Britanie și UE.
În prezent, un total de 40% din produsele agricole și alimentare consumate de gospodăriile și întreprinderile din Marea Britanie sunt importate din UE. În sectorul produselor lactate, 15% din toate produsele vândute sunt importate în Marea Britanie, iar 99% din acestea provin în prezent din UE.
O plecare fără acord, cu tarife ridicate, va crește prețurile multor produse; și chiar și cu o înțelegere, barierele netarifare, cum ar fi creșterea documentelor și a controalelor vamale, vor avea un impact major, creșterea prețurilor și reducerea disponibilității produselor.
Aceste schimbări vor reveni prin lanțul de aprovizionare și vor afecta producătorii și procesatorii de alimente din UE. Raportul constată că țări precum Danemarca, Spania, Țările de Jos, Belgia, Franța, Italia, Grecia, Cipru și Irlanda se estimează că vor scădea exporturile de alimente către Marea Britanie.
Potrivit raportului, impactul neacordării Brexitului va afecta în mod disproporționat sectorul alimentar și al băuturilor, având în vedere că tarifele medii cresc de la 0% la 17,7% pentru exporturile UE către Marea Britanie, care este de peste 4 ori alte sectoare.
„Arla Foods a pledat în mod constant pentru un schimb cât mai liber posibil, odată ce Marea Britanie iese din UE. Acesta este cel mai bun rezultat pentru sectorul european de alimente și băuturi - inclusiv produsele lactate. Există riscul ca într-un scenariu fără acord, piața britanică a produselor lactate din UE să fie afectată semnificativ ”.
Impact major asupra consumatorilor din UE
Dar și consumatorii din UE vor simți impactul. Raportul constată că prețurile medii pentru produsele de marcă britanice importate în UE vor crește cu 27,9% în lipsa unei tranzacții, iar produsele britanice fără marcă către UE vor crește cu 13,2%.
Această problemă nu se limitează la produsele de pe rafturile supermarketurilor, ci afectează și producția agricolă. Intrările majore în producția și fabricarea alimentelor vor fi, de asemenea, afectate. 69 la sută din unele produse din aluminiu, 65 la sută din anumite produse farmaceutice și 51 la sută din multe îngrășăminte sunt importate în Regatul Unit din UE. Este probabil ca aceste produse să devină mai scumpe datorită costurilor suplimentare din tarifele și barierele netarifare.
O soluție este posibilă
Cu toate acestea, raportul arată clar că o cale de ieșire din această situație este la îndemână. Un acord comercial pentru alimente și băuturi ar aduce beneficii majore consumatorilor din Marea Britanie și UE. Și chiar dacă se ajunge la un acord, UE și Marea Britanie ar trebui să evite crearea de noi bariere netarifare și cerințe vamale, în special pentru mărfurile perisabile.
„Acest raport arată cât de integrat este lanțul de aprovizionare cu alimente Marea Britanie-UE și beneficiile reciproce obținute de ambele părți. Datorită acestui schimb liber, consumatorii din Marea Britanie și UE au acces la o gamă largă de produse de înaltă calitate, accesibile.
Vrem să ne asigurăm că acest lucru continuă după 31 decembrie 2020 și știm că și consumatorii așteaptă acest lucru. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, este esențial să asigurăm un acord fără tarife. Și este vital, de asemenea, ca guvernul Regatului Unit, UE și statele membre să ia măsuri pragmatice și sensibile pentru a limita impactul barierelor netarifare. ”
„Tarifele impuse mâncării și băuturilor sunt de obicei foarte mari, astfel încât impactul unui Brexit fără acord va avea inevitabil efecte profunde asupra alegerii clienților. Chiar și cu strategiile de gestionare a riscurilor în vigoare, niciun acord nu va avea un impact semnificativ asupra sectorului alimentelor proaspete și acestea trebuie să fie luate în considerare de factorii de decizie politică în următoarele săptămâni ”
Sunt necesare strategii pe termen lung
Raportul ia, de asemenea, o perspectivă pe termen mai lung, arătând că, indiferent de acordul încheiat și orice măsuri luate, fluxurile de produse alimentare și de băuturi către și dinspre Regatul Unit și UE vor fi modificate semnificativ în următorii ani.
Raportul subliniază faptul că, deși strategiile pe termen lung de diversificare a pieței și a produselor pot ajuta la reechilibrarea industriei alimentare, pe termen scurt există riscul de exces de aprovizionare în UE a produselor exportate în mod normal în Marea Britanie, cum ar fi carnea de vită, ovina, porcina și lactatele.