Stiri

256

Asociațiile profesionale contestă ”Legea mirosurilor”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ca urmare a faptului că, ieri, s-a dat votul final pentru așa-zisa Lege a mirosurilor, în fapt, o reglementare care se referă la poluarea zonelor locuite.

Surse din piață ne-au informat că vor urma reacții dure, împotriva acestei legi. Mai mult, asociațiile profesionale ale fermierilor și procesatorilor din Industria alimentară vor trimite o Scrisoare deschisă către președintele Klaus Johanis, căruia îi vor cere să nu promulge legea și să o retrimită la parlament.

În forma actuală legea prevede restricții uriașe pentru fermieri și procesatori, în fond, pentru orice agent economic, obligându-i la investiții uriașe în instalații de eliminare a mirosurilor și a poluării aerului.

După cum informează Hotnews, Camera Deputaților a adoptat legea cu 309 voturi pentru și o abținere legea mirosului. Proiectul a fost adoptat și de Senat și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Inițiativa introduce în legislația privind protecția mediului o nouă prevedere: „Disconfortul olfactiv – efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare”.

Proiectul de lege a fost inițiat de USR care, în expunerea de motive explică necesitatea legii. "Avem vid legislativ, iar Garda de Mediu a spus că nu poate da amenzi și sancționa poluatorii deoarece nu există cadru legal. Mirosurile afectează pe toată lumea.

Dacă pute, pute și pentru USR-ist, și pentru PSD-ist, și pentru UDMR-ist, și pentru sărac, și pentru bogat. Și pentru cetățean, și pentru politician", a explicat deputatul USR, Cornel Zainea la dezbaterile în plen.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat din septembrie 2018 iar legea merge acum la promulgare. Subliniem că legea a fost adoptată înainte de adoptarea pe plan european a formei definitive a Tratatului ”Green Deal”, tratat care face parte din noua stategie europeană alimentară și care va impune investiții masive în tehnologii sustenabile și de prezervare a mediului.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2