273
Comisia Europeană a cedat presiunii parlamentarilor din UE și a industriei agroalimentare și a anunțat măsuri excepționale de piață miercuri (22 aprilie), după ce a spus că nu au mai rămas suficienți bani pentru desfășurarea lor cu mai puțin de o săptămână în urmă, informează Euractiv.
Un ajutor cu impact
După cum am anunțat anterior, Comisia a anunțat că a pregătit un pachet pe termen scurt cu trei acte delegate și nouă acte de punere în aplicare pentru adoptare, întrucât statele membre au nevoie să aprobe măsurile.
Pachetul își propune să abordeze tulburările deja observate, precum și riscurile viitoare pentru piețele agricole și include ajutorul de depozitare privată (PSA) pentru produsele lactate și din carne și flexibilitatea pentru unele programe de sprijin pe piață, precum și derogări excepționale de la normele UE privind concurența care va permite operatorilor să adopte măsuri de autoorganizare a pieței.
Prioritatea Comisiei este de a trimite mesajul potrivit sectorului și de a oferi ajutor sectoarelor cu impact puternic, au declarat pentru EURACTIV surse executive ale UE.
Cantități și valori
Sursele au confirmat că ajutorul de depozitare privată a brânzeturilor va viza o cantitate maximă de 100.000 de tone, dar pentru alte măsuri, nu se pot furniza detalii suplimentare cu privire la cantități, deoarece aceste informații sunt predispuse la denaturarea piețelor.
Sumele finale vor depinde, de asemenea, de adoptarea măsurilor, care pot fi modificate în consultarea cu țările UE, astfel încât Comisia va dezvălui în mod oficial detalii complete ale propunerilor după ce vor fi adoptate.
Cu toate acestea, un document obtinut de EURACTIV arată că bugetul maxim pentru măsurile PSA este stabilit în general la 76 de milioane EUR. Acesta va stabili depozitarea între trei și șapte luni pentru 330.000 tone de produse lactate, cum ar fi pulbere de lapte degresat (90.000 tone), unt (140.000 tone) și brânză (100.000 tone) și timp de minim 3 până la maxim 5 luni pentru 61.000 tone de fripturi de vită (25.000 tone) și carne de oaie / capră (36.000 tone).
O formă tradițională de intervenție publică a UE în sectorul agroalimentar înființat în Organizația Mondială a Comerțului (OMC), ajutorul pentru depozitare privată constă în eliminarea temporară a produselor de pe piețele perturbate, cu scopul de a reduce o ofertă pe termen scurt și de a restabili o anumită echilibru pe termen lung.
De asemenea, Comisia propune să declanșeze alte măsuri excepționale instituite prin regulamentul Organizației comune de piață (OCM), care constituie o rețea de siguranță pentru fermieri în cazul crizelor de piață.
În special, executivul UE a prezentat acte de punere în aplicare pentru a autoriza derogarea de la normele de concurență în conformitate cu articolul 222 din Regulamentul OCP, care permite sectoarelor afectate în special de criză să pună în aplicare retragerea de pe piață sau distribuirea gratuită a produselor și stocarea lor de către operatori privați pentru o perioadă de maxim șase luni.
Aceste măsuri sunt propuse pentru sectoarele cartofului și florilor, în timp ce în sectorul laptelui se ia în considerare doar planificarea temporară a producției.
Întărirea programelor de alimentație a copiilor în școli
În cele din urmă, Comisia a solicitat să introducă flexibilitate în punerea în aplicare a programelor de sprijinire a pieței pentru vin, fructe și legume, ulei de măsline și apicultură, precum și în schema școlară a UE, concepută pentru a ajuta copiii să urmeze o dietă sănătoasă, aducând fructe, legume și lapte în școli.
Propunerile au fost dezvăluite la doar o săptămână după ce comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski le-a spus europarlamentarilor Comitetului pentru agricultură al Parlamentului European (COMAGRI) că bugetul actual pentru PSA și alte măsuri de piață este prea restrâns.
El a mai spus că măsurile de intervenție ale pieței sunt proiectate inițial pentru a remedia problemele ocazionale pe una sau câteva piețe simultan, însă amploarea crizei actuale depășește posibilitățile bugetului curent.
„Acesta este motivul pentru care căutăm alte surse de asistență”, a spus Wojciechowski, adăugând că lipsa măsurilor de piață nu înseamnă că fermierii sunt lăsați să se apere pentru ei înșiși.
Reacția miniștrilor
Ca reacție la audierea lui Wojciechowski, toți miniștrii fermelor UE-27 au solicitat, într-o declarație comună, a fost de acord vineri (17 aprilie) pentru a activa PSA pentru a sprijini acele sectoare agroalimentare în care tulburările importante ale pieței și impactul prețurilor din cauza crizei COVID-19 au avut a fost evaluat.
În aceeași zi, eurodeputații din COMAGRI au scris o scrisoare separată adresată lui Wojciechowski, solicitând executivului UE să activeze clauze de urgență și să intervină direct pe piețele agricole.
Presată de parlamentarii UE și de industrie, Comisia a cedat și a propus pachetul pe termen scurt, deși măsurile de piață prezentate nu sunt aceleași cu cele solicitate în zilele anterioare, iar bugetul este destul de mic.
„Sunt încrezător că aceste măsuri vor scuti piețele și vor da rezultate concrete în mod rapid”, a comentat comisarul pentru agricultură. Comisia dorește ca aceste măsuri să fie adoptate până la sfârșitul lunii aprilie.
Contactate de EURACTIV, surse din organizația de fermieri COPA-COGECA au confirmat că au salutat măsurile ca prim pas, dar au subliniat că vor fi necesare acțiuni suplimentare.