Tehnologii

198

Avem bani de la UE. Chiar așa?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

De la Buxelles, primim vești cu adevărat foarte bune: Președintele Iohannis ne anunță că, pe exercițiul bugetar 2021-2027, România va avea alocate 80 de miliarde de euro. Este foarte bine și, să recunoaștem, este un succes real. Totodată, să felicităm toată echipa de negocieri.

Dar, atenție, cele 80 de miliarde de euro sunt doar alocate, nu și acordate. Cu alte cuvinte, trebuie să avem minte să întocmim proiecte viabile, pentru a și primi banii ăia. Iar proiectele nu privesc doar România, ci întreaga Uniune Europeană, pentru că de dezvoltarea României trebuie să profite și Uniunea Europeană în ansamblul ei, că doar de-aia suntem un fel de județ al acestei realități politico-administrativo-economice.  

Trebuie să respectăm regulile care sunt egale pentru fiecare stat membru și trebuie să dovedim prin programele naționale înaintate organismelor Uniunii Europene că merităm acești bani!

Apoi, e excelent că s-a păstrat condiționalitatea respectării statului de drept, în alocarea fondurilor. Despre lucrul ăsta am amintit, atât în paginile revistei Meat.Milk, cât și în emisiunea tv cu același titlu, încă de acum doi ani, sprijinind 100 % ideea. Deci, pentru noi, cel puțin, acest subiect nu era nou.

Salutăm, însă, și noua condiționalitate impusă, aceea a respectării normelor de mediu. De fapt, nici aceasta nu este o idee cu totul inedită, ea fiind parte a așa-numitului ”Green Deal” european, precum și al noii Strategii alimentare europene, F2F.

Gândind la zona agroalimentară, ei bine, de abia aici cred că vom avea probleme serioase, pentru că știm cu câtă putere se manifestă reticența celor din domeniu, de a investi în tehnologiile de mediu dar, mai ales, știm cu toții incapacitatea autorităților de a elabora și, în special, de a impune reguli de mediu dure, în concordanță cu cele europene.

Ei, da, aici vom avea o problemă în plus și, fiți convinși că provocările pe ”mediu”, indiferent de domeniul economic la care ne-am referi, vor fi foarte mari și foarte complexe. Să nu uităm să amintim că și în noul PAC se va păstra condiționalitatea investirii a 40 % din fondurile europene tot în mediu și tehnologii sustenabile.

Așa că, reflectați și acționați în consecință. Mai ales, realizați că absolut toate afacerile trebuie regândite, remodelate, redimensionate și puse în concordanță cu noua realitate, și nu cu vechea realitate la care niciodată nu vom reveni. Iată câte teme extraordinar de importante vom avea de dezbătut la viitoarea conferință Meat.Milk, din 5 și 6 octombrie, de la Poiana Brașov!

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2