548
Cine decide ce mănânci? Un nou raport al BEUC-Biroul European pentru Drepturile Consumatorilor, explorează ce influențează în secret dieta consumatorilor. Modul în care sunt prezentate alimentele și încadrate alegerile trebuie să se schimbe pentru a face dietele sănătoase durabile ușoare.
Noul raport intitulat „Iluzia alegerii – De ce cineva a decis deja ce vei mânca la prânz”, evidențiază modul în care cumpărarea, pregătirea și consumul alimentelor sunt în mare măsură rezultatul deciziilor din sectorul alimentar, mai degrabă decât alegerile consumatorilor.
Ca urmare, BEUC îndeamnă factorii de decizie politică să faciliteze pentru consumatorii europeni dietele sănătoase, mai bazate pe plante, cu produse animale „mai puține și mai bune”.
Acest raport coincide cu publicarea unei noi „evaluări a dovezilor” de către SAPEA, un consorțiu de oameni de știință independenți care consiliază Comisia Europeană, care confirmă influențele puternice la care sunt supuse alegerile alimentare ale consumatorilor.
„Mediul alimentar” condiționează alegerile cu care se confruntă oamenii – un concept care include marketingul și publicitatea din sectorul alimentar, ofertele promoționale, disponibilitatea și prețul alimentelor și chiar amenajarea spațială a magazinelor și supermarketurilor.
În prezent, mediile alimentare împing în mare măsură consumatorii către alimente nesănătoase și nesustenabile, care sunt cele mai disponibile, mai promovate și adesea cele mai ieftine opțiuni.
Reineke Hameleers, CEO Eurogroup for Animals, a remarcat:
„Cetăţenii europeni vor să mănânce alimente care să asigure bunăstarea animalelor. Cu toate acestea, adesea nu alimentele cu bunăstare mai mare sau pe bază de plante le atrag atenția de pe panourile publicitare sau rafturile supermarketurilor, ci produsele animale industriale nesustenabile.
Acest lucru trebuie să se schimbe. Factorii politici din UE trebuie să ia măsuri pentru a le permite consumatorilor să treacă la produse pe bază de plante și cu o bunăstare mai bună.”
Monique Goyens, director general al BEUC, (Organizația Europeană a Consumatorilor), a comentat:
„De ce costă adesea mai mult să cumperi fructe decât o pungă de gustări nesănătoase? Mâncarea sănătoasă și sustenabilă ar trebui să devină alegerea obișnuită, nu cea de lux.
Supermarketurile trebuie să înceteze să ofere oferte care ne împing către produse alimentare și băuturi pe care trebuie să le consumăm mai puțin și, în schimb, să vizeze promoții de preț pentru a susține diete mai sănătoase și mai ecologice. Și guvernele trebuie să intervină pentru a se asigura că toți consumatorii își pot permite să cumpere alimente care sunt bune pentru sănătatea lor și a planetei.”
Dr. Milka Sokolović, director general al EPHA, a adăugat:
„Mediile noastre alimentare actuale sunt concepute pentru a maximiza alimentele sărace din punct de vedere nutrițional, ceea ce duce la o listă lungă de boli netransmisibile cu o incidență și o povară tot mai mare pentru societate. Factorii politici poartă responsabilitatea pentru a inversa această situație în care mediile noastre alimentare ne îmbolnăvesc. Ei trebuie să sprijine oamenii să facă alegeri alimentare sănătoase și durabile, făcându-le opțiunea implicită.”
Precizări
Atât raportul, cât și evaluarea probelor SAPEA au fost prezentate la evenimentul la nivel înalt „Cine decide ce mănânci?” găzduit de Eurogroup for Animals, Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) și Alianța Europeană de Sănătate Publică (EPHA).
În această toamnă, Comisia Europeană urmează să prezinte o propunere pentru un cadru legislativ pentru sisteme alimentare durabile (FSFS) ca una dintre inițiativele emblematice ale Strategiei de la fermă la mâncare.
Această inițiativă are potențialul de a pregăti terenul pentru o transformare a mediilor alimentare către cele care sunt sănătoase și sustenabile în mod implicit. Raportul „Iluzia alegerii” demonstrează cât de important este ca această propunere să fie adoptată de Comisie. Mai exact, alegerea alimentară sănătoasă și durabilă trebuie să fie:
- Cel mai accesibil
- Disponibil pe scară largă și atractiv
- Cel mai comercializat
- Ușor când mănânci afară
- Alegerea implicită pentru achizițiile publice
- Și, în sfârșit, alimentele trebuie să devină mai sănătoase și mai durabile prin design.
Despre coaliție
Eurogrupul pentru animale, Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) și Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) și-au unit forțele pentru un proiect numit „Puneți schimbarea în meniu” pentru a muta dezbaterea despre mediile alimentare în prim-plan și pentru a face campanie pentru mediile alimentare care promovați diete sănătoase și durabile cu produse de origine animală „mai puține și mai bune”.
În Strategia sa din 2020 „De la fermă la mâncare” pentru o alimentație și o agricultură mai echitabile, mai sănătoase și mai ecologice, Comisia Europeană a anunțat un nou cadru legislativ al UE pentru un sistem alimentar durabil pentru 2023.
Această lege orizontală va introduce definiții, obiective și principii de durabilitate pentru a asigura că legislația existentă și viitoare a UE cu privire la alimente contribuie în mod constant la obiectivul unui sistem alimentar durabil care funcționează în limitele planetei.
Pentru Eurogrup pentru Animale, BEUC și EPHA, este vital ca Cadrul pentru un Sistem Alimentar Durabil să prevadă terenul pentru noi măsuri concrete de politică care să abordeze elemente specifice ale mediilor alimentare, cum ar fi publicitatea și marketingul, etichetarea, achizițiile publice și accesibilitatea unui preț sănătos și sănătos. alimente durabile.
Eurogrup pentru animale reprezintă peste optzeci de organizații de protecție a animalelor din UE, Marea Britanie, Elveția, Serbia, Norvegia și Australia. De la înființarea sa în 1980, organizația a reușit să încurajeze UE să adopte standarde legale mai înalte pentru protecția animalelor.
Eurogrupul pentru animale reflectă opinia publică prin intermediul membrilor săi și are atât expertiza științifică, cât și tehnică pentru a oferi consultanță cu autoritate în problemele legate de protecția animalelor. Eurogroup for Animals este membru fondator al Federației Mondiale pentru Animale care unește mișcarea de protecție a animalelor la nivel global.