Mimolette este o brânză produsă în mod tradițional în jurul orașului Lille, din Franța, acolo unde este cunoscută și ca ”Boule de Lille”, după orașul său de origine sau ”Vieux Hollande” pentru că a fost făcută după tradiția brânzei Edam. Însă, mai este cunoscută și sub numele de ”Nobila domnișoară”; nobilă, pentru că, așa cum vom vedea mai jos, are descendență regală, iar domnișoară, pentru că, față de alte brânzeturi franțuzești, este mai tânără. Puțină istorie, puțină descriere Fabricată inițial la cererea lui Ludovic al XIV-lea, acela care, în contextul politicilor mercantiliste ale lui Jean-Baptiste Colbert, căuta un produs francez nativ care să înlocuiască Edam-ul foarte popular pe atunci, dar și pentru a face produsul distinct de originalul olandez, Regele Soare a decis adăugarea de extract de anatto, o plantă din America Latină, ceea ce-i conferă o aromă dulce, de nucă și o culoare portocalie distinctă. În mod normal, brânza Mimolette cântărește aproximativ patru kilograme și este fabricată din lapte de vacă, semănând cu un pepene galben. Numele provine din cuvântul francez mi-mou (femininul de la mi-molle), adică ”semi-moale”, descriind astfel moliciunea crustei. Crusta cenușie a acestei brânze maturate este rezultatul acarienilor de brânză introduși în mod intenționat, pentru a amplifica aroma, prin acțiunea lor pe suprafața produsului. Interzisă în Statele Unite! Surprinzător, Mimolette original este interzisă în Statele Unite. Cauza o reprezintă chiar acarienii care fac ca aceasta brânză să fie ilegală, dar care, în același timp, sunt motivul pentru care ea are un gust distinctiv, minunat, caramelic, prăjit. În plus, acarienii de pe Mimolette contribuie cu mirosul lor (puțin aparent ”pământesc”), la deteriorarea crustei, cu care se hrănesc pur și simplu, mărind aerarea și suprafața disponibilă pentru alte mircoorganisme benefice. Ca urmare, brânzarii asudă din greu la îndepărtarea crustei crustă, înainte ca Mimolette să fie pusă în vânzare, dar nu înainte de a dezvolta o suprafață asemănătoare lunii plină cu cratere. Cu toate acestea, acarienii microscopici se mențin, și acesta este motivul pentru care Administrația Americană pentru Alimentație și Medicamente insistă ca această brânză să fie ilegală în SUA. Maturată sau… Mimolette poate fi consumat în diferite etape ale maturării, iar când este mai tânără, gustul său seamănă cu cel al parmezanului. Dar mulți o apreciază atunci când este extra-maturată (extra-vieille). În acel moment, poate deveni destul de greu să o mesteci, fiind foarte tare și având o aromă și o textură asemănătoare alunei. Mimolette a fost cunoscută și favorita președintelui francez Charles De Gaulle. Brânza este de departe cea mai bună, atunci când este maturată cel puțin un an. (când se numește vielle en étuvée). Fiind o brânză tare, cu cât o păstrezi mai mult, vei avea nevoie de un cuțit serios pentru a o porționa. Deliciul vine și din faptul că are un conținut de grăsime de aproximativ 40%, deci, va merge perfect cu un bob de strugure alb sau cu un pahar de Bourgogne sau de Beaujolais.