Preocupările privind bunăstarea animalelor sunt în creștere la nivel global. În timp ce bunăstarea vacilor lactate rămâne un subiect major pentru cercetătorii din multe domenii, iată o privire asupra explorării în continuare a îmbunătățirilor efectivelor de lapte (DHI), sub titlul original ”Dairy herd improvements to promote cow welfare”, care face trimitere la studiul semnat de Djionis Savva-Animal Welfare Supervisor at Dodoni Dairy Group
Asistența socială a
efectivelor este legată de starea de sănătate a vacilor și de capacitatea lor
de a face față condițiilor de mediu și de agricultură externe și interne. Astfel,
răspunsul comportamental al vacii va acoperi mai multe circumstanțe, inclusiv
boli și nivel nutrițional.
Bunăstarea rămâne o
situație complexă, iar bunăstarea eficientă a animalelor este legată de vacile
care sunt în stare bună, sănătoase, confortabile, bine hrănite, sigure și
capabile să-și exprime comportamentul înnăscut în timp ce nu suferă de stări
negative, inclusiv durere, frică și suferință.
Selecția genetică pe
termen lung pentru vacile cu randament ridicat a avut un impact asupra
bunăstării, mai probabil deoarece vacile cu productivitate crescută și
intervale de fătare sunt mai susceptibile la boli metabolice, mastite,
șchiopătări și aport negativ de nutrienți provenind de la creșterea energiei,
proteinelor și nutrienților dinamici și nutriția oligoelementelor) cerere.
Beneficiile
îmbunătățirii bunăstării animalelor de fermă pot menține câștiguri tangibile în
productivitatea generală, precum și avantaje competitive și prime de piață
pentru produsele finale.
Creșterea bunăstării vacilor de lapte
Statutul bunăstării
unui animal ar putea fi legat de comportamentul acestuia. Conceptul de
bunăstare a animalelor poate fi împărțit în cinci necesități de bază: lipsa
durerii (răni, boli), disconfort fizic și termic, frică și suferință, precum și
eliberarea de foame, sete și malnutriție. Nu există nicio îndoială că întreaga complexitate
a proiectării fermelor, gestionarea fermelor, starea nutrițională și a
sănătății animalelor sunt chei fundamentale în promovarea bunăstării animalelor
în turmă.
În special în cazul
vacilor la repaos, nivelurile bune de gestionare pot minimiza și, în
majoritatea cazurilor, evita bolile metabolice, favorizând în același timp
bunăstarea animalelor în următoarea fază de lactație. În zilele noastre, bolile
metabolice mențin cel mai mare risc financiar pentru întreprinderile lactate
din mai multe unghiuri. Există două puncte principale de analiză, în
îmbunătățirea efectivelor de lapte:
1. Practicile de proiectare
și gestionare a fermelor
Ferma ar trebui să
aibă un spațiu adecvat pentru toate animalele, în funcție de nevoile și
dimensiunile lor fizice, menținând un mediu sigur, inclusiv suprafețe de mers
pe alunecare și fără margini ascuțite. Zonele agricole trebuie, de asemenea, să
fie bine ventilate, cu suficientă lumină solară, iar zonele culcate trebuie să
aibă așternuturi uscate și confortabile.
Materialele
suplimentare utilizate pentru așternut nu trebuie să conțină compuși toxici și
să absoarbă umezeala. Pentru sistemele de adăpostire a cabinei, cel puțin o
cabină pentru fiecare vacă trebuie să fie disponibilă, proiectată în funcție de
rasa și mărimea animalelor.
Separarea sau
izolarea trebuie să aibă loc pe termen scurt și din cauza bolii sau rănirii
vacilor. Vițeii până la vârsta de 8 săptămâni ar trebui păstrați individual în
creioane individuale în funcție de înălțimea lor, cu acces nelimitat la hrană
și o sursă de apă curată.
Practicile de
management, inclusiv operațiile dureroase, pot cauza probleme semnificative de
bunăstare, deoarece sunt asociate cu niveluri ridicate de stres și
comportamente anormale ale vacilor. Operațiuni precum andocarea cozii nu ar
trebui să fie aplicabile în niciun moment.
Castrarea este, de
asemenea, considerată ca o operație dureroasă și trebuie efectuată numai de
către medicii veterinari și sub anestezie. O altă practică de management care
poate îmbunătăți bunăstarea animalelor este gruparea adecvată bazată pe
productivitatea animalelor. Acest lucru nu numai că va ajuta managerul fermei
să ia decizii corecte în ceea ce privește efectivele de animale, dar vacile vor
putea, de asemenea, să-și exprime comportamentul pozitiv, să reducă la minimum
stresul și să evite frica cronică, în principal datorită fenomenelor
antagoniste din cauza ierarhiei.
2. Nutriția fermei și starea
sănătății animalelor
Toate animalele ar
trebui să aibă acces gratuit la o sursă de apă durabilă și la o rație de hrană
plăcută pe baza cerințelor lor nutriționale, fără factori anti-nutriționali.
Alimentația deseori neglijată și echilibrată a vacii la repaos, punând accent
pe aspectele cheie ale fermei individuale (tipul de hrănire-TMR / PMR, grupare,
utilizarea ingredientelor etc.), din experiență, poate asigura o lactație
viitoare stabilă și profitabilă pentru vacă. De aceea, vizitele tehnice ale
nutriționistului de la fermă ar trebui să fie aplicabile lunar, verificarea
încrucișată a implementării rațiilor de fermă și, desigur, sănătatea și
bunăstarea vacilor.
Înregistrările fermei
ar trebui considerate drept cea mai mare prioritate pentru managerul fermei,
permițând decizia corectă la momentul potrivit, creând și dezvoltând un
rezultat financiar corect pentru fermă. Astfel de înregistrări pot include
șchiopătarea clinică (tăieturi de animale non-rutine tratate cu antibiotice),
mastita clinică (tratată cu antibiotice), mortalitatea (inclusiv nașterea
mortă), morbiditatea și sacrificarea.
Animalele cu probleme
grave de sănătate trebuie izolate și tratate cu promptitudine. Starea
bunăstării animalelor poate contribui în continuare la reducerea la minimum a
utilizării antibioticelor în turmă. Bunăstarea animalelor din acel unghi poate
induce semnificativ mai puțin utilizarea antimicrobienelor în
turmă.
În concluzie, noile
sisteme și echipamente agricole din industrie ar trebui să ia în considerare
elementele de bază ale bunăstării animalelor prin limitarea surselor de stres
și durere pentru vaci, asigurând cele cinci necesități, dar, cel mai important,
favorizează experiența comportamentală pozitivă a animalelor prin îmbunătățirea
ciclului lor de viață. calitate în turmă. De asemenea, este extrem de important
pentru noi toți, activi în industria agricolă, să formăm manageri de produse
lactate, să promovăm și să aplicăm astfel de principii la nivel de fermă și în
practicile zilnice.
Creșterea producției de lactate neutre în carbon până în 2050
Dar, acum, se pune
tot mai asiduu problema emisiilor de carbon, o temă de mare interes pentru
sectorul mondial al laptelui. Cea de-a 22-a conferință online a produselor
lactate din cadrul Rețelei internaționale de comparație a fermelor (IFCN), care
a avut loc recent, concluzionează că este posibilă creșterea lactatelor neutre
în carbon, până în 2050.
Nivelurile de dioxid
de carbon din aer sunt la cel mai înalt nivel din ultimii 650.000 de ani și deja
am văzut 19 dintre cei mai calzi ani din 2000. Creșterea animalelor și, astfel,
a produselor lactate contribuie, fără îndoială, la emisiile de gaze cu efect de
seră (GES). Torsten Hemme, fondatorul IFCN, afirmă:
Emisiile de GES ale
producției de lapte reprezintă aproximativ 2,2% din emisiile globale de GES.
Cercetările IFCN arată că țările emergente reprezintă 75% din aceste emisii și
aproximativ 100% din creșterea sa în ultimii 20 de ani. Cu toate acestea,
sectorul produselor lactate joacă un rol vital în furnizarea de proteine de
înaltă calitate pentru miliarde de oameni și mijloace de trai pentru milioane
de fermieri.
Opinia experților
Grupurile de
expertiză au ajuns la concluzia că creșterea lactatelor neutre în carbon va
deveni posibilă prin sisteme de creștere adecvate, gestionarea îmbunătățită a
fermei, acces mai bun la resursele financiare în combinație cu noile tehnologii
și o inițiativă comună cu produse lactate.
Prin concentrarea
asupra neutralității climatice, IFCN dorește să ofere o bază pentru luarea
deciziilor și discuții prin date și fapte bine fundamentate. Linia de bază IFCN
Dairy 2050 arată că emisiile de GES pe kilogram de lapte la nivel global vor
scădea cu 28% la nivel mondial, determinate de tendința observată către
producții de lapte mai mari. Ca rezultat, cererea mondială de lapte în creștere
de + 50% va provoca doar + 8% emisii suplimentare de GES în fermele lactate în
următorii 30 de ani.
Reducerea GES
Deci, ce este nevoie
pentru a reduce aceste emisii de GES, în producția de lapte? Conferința și-a
propus să ofere răspunsuri invitând vorbitori din instituții și companii de
renume mondial. Grupurile de expertiză au ajuns la concluzia că creșterea
lactatelor neutre în carbon va deveni posibilă prin sisteme de creștere
adecvate, gestionarea îmbunătățită a fermei, acces mai bun la resursele
financiare în combinație cu noile tehnologii și o inițiativă comună cu produse
lactate. În acest sens, Donald Moore (Global Dairy Platform), a declarat:
”Prin lansarea
inițiativei ”Net Zero, Căi către produse lactate cu emisii scăzute de carbon”,
sectorul lactat la nivel mondial va demonstra leadership în combaterea
schimbărilor climatice, protejând în același timp rolul vital al produselor
lactate în nutriție și în rezultatele socio-economice”.
Vestea bună este că marea majoritate a participanților (81%), sunt de
acord că creșterea produselor lactate poate deveni neutră din punct de vedere
al emisiilor de carbon, până în 2050. Cu toate acestea, este mai probabil ca
țările dezvoltate să ajungă mai întâi acolo, deci este important să găsim o
abordare colaborativă. Jason Clay de la WWF recomandă: ”Să construim platforme
mai bune de partajare a cunoștințelor - despre cum să reducem emisiile de
carbon în produsele lactate. Trebuie să învățăm mai repede”.