Ferma

331

Bunăstarea vacilor de lapte și producția de lactate neutre de carbon

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Preocupările privind bunăstarea animalelor sunt în creștere la nivel global. În timp ce bunăstarea vacilor lactate rămâne un subiect major pentru cercetătorii din multe domenii, iată o privire asupra explorării în continuare a îmbunătățirilor efectivelor de lapte (DHI), sub titlul original ”Dairy herd improvements to promote cow welfare”, care face trimitere la studiul semnat de Djionis Savva-Animal Welfare Supervisor at Dodoni Dairy Group

Importanța bunăstării

Asistența socială a efectivelor este legată de starea de sănătate a vacilor și de capacitatea lor de a face față condițiilor de mediu și de agricultură externe și interne. Astfel, răspunsul comportamental al vacii va acoperi mai multe circumstanțe, inclusiv boli și nivel nutrițional.

Bunăstarea rămâne o situație complexă, iar bunăstarea eficientă a animalelor este legată de vacile care sunt în stare bună, sănătoase, confortabile, bine hrănite, sigure și capabile să-și exprime comportamentul înnăscut în timp ce nu suferă de stări negative, inclusiv durere, frică și suferință.

Selecția genetică pe termen lung pentru vacile cu randament ridicat a avut un impact asupra bunăstării, mai probabil deoarece vacile cu productivitate crescută și intervale de fătare sunt mai susceptibile la boli metabolice, mastite, șchiopătări și aport negativ de nutrienți provenind de la creșterea energiei, proteinelor și nutrienților dinamici și nutriția oligoelementelor) cerere.

Beneficiile îmbunătățirii bunăstării animalelor de fermă pot menține câștiguri tangibile în productivitatea generală, precum și avantaje competitive și prime de piață pentru produsele finale.

Creșterea bunăstării vacilor de lapte

Statutul bunăstării unui animal ar putea fi legat de comportamentul acestuia. Conceptul de bunăstare a animalelor poate fi împărțit în cinci necesități de bază: lipsa durerii (răni, boli), disconfort fizic și termic, frică și suferință, precum și eliberarea de foame, sete și malnutriție. Nu există nicio îndoială că întreaga complexitate a proiectării fermelor, gestionarea fermelor, starea nutrițională și a sănătății animalelor sunt chei fundamentale în promovarea bunăstării animalelor în turmă.

În special în cazul vacilor la repaos, nivelurile bune de gestionare pot minimiza și, în majoritatea cazurilor, evita bolile metabolice, favorizând în același timp bunăstarea animalelor în următoarea fază de lactație. În zilele noastre, bolile metabolice mențin cel mai mare risc financiar pentru întreprinderile lactate din mai multe unghiuri. Există două puncte principale de analiză, în îmbunătățirea efectivelor de lapte:

1. Practicile de proiectare și gestionare a fermelor

Ferma ar trebui să aibă un spațiu adecvat pentru toate animalele, în funcție de nevoile și dimensiunile lor fizice, menținând un mediu sigur, inclusiv suprafețe de mers pe alunecare și fără margini ascuțite. Zonele agricole trebuie, de asemenea, să fie bine ventilate, cu suficientă lumină solară, iar zonele culcate trebuie să aibă așternuturi uscate și confortabile.

Materialele suplimentare utilizate pentru așternut nu trebuie să conțină compuși toxici și să absoarbă umezeala. Pentru sistemele de adăpostire a cabinei, cel puțin o cabină pentru fiecare vacă trebuie să fie disponibilă, proiectată în funcție de rasa și mărimea animalelor.

Separarea sau izolarea trebuie să aibă loc pe termen scurt și din cauza bolii sau rănirii vacilor. Vițeii până la vârsta de 8 săptămâni ar trebui păstrați individual în creioane individuale în funcție de înălțimea lor, cu acces nelimitat la hrană și o sursă de apă curată.

Practicile de management, inclusiv operațiile dureroase, pot cauza probleme semnificative de bunăstare, deoarece sunt asociate cu niveluri ridicate de stres și comportamente anormale ale vacilor. Operațiuni precum andocarea cozii nu ar trebui să fie aplicabile în niciun moment.

Castrarea este, de asemenea, considerată ca o operație dureroasă și trebuie efectuată numai de către medicii veterinari și sub anestezie. O altă practică de management care poate îmbunătăți bunăstarea animalelor este gruparea adecvată bazată pe productivitatea animalelor. Acest lucru nu numai că va ajuta managerul fermei să ia decizii corecte în ceea ce privește efectivele de animale, dar vacile vor putea, de asemenea, să-și exprime comportamentul pozitiv, să reducă la minimum stresul și să evite frica cronică, în principal datorită fenomenelor antagoniste din cauza ierarhiei.

2. Nutriția fermei și starea sănătății animalelor

Toate animalele ar trebui să aibă acces gratuit la o sursă de apă durabilă și la o rație de hrană plăcută pe baza cerințelor lor nutriționale, fără factori anti-nutriționali. Alimentația deseori neglijată și echilibrată a vacii la repaos, punând accent pe aspectele cheie ale fermei individuale (tipul de hrănire-TMR / PMR, grupare, utilizarea ingredientelor etc.), din experiență, poate asigura o lactație viitoare stabilă și profitabilă pentru vacă. De aceea, vizitele tehnice ale nutriționistului de la fermă ar trebui să fie aplicabile lunar, verificarea încrucișată a implementării rațiilor de fermă și, desigur, sănătatea și bunăstarea vacilor.

Înregistrările fermei ar trebui considerate drept cea mai mare prioritate pentru managerul fermei, permițând decizia corectă la momentul potrivit, creând și dezvoltând un rezultat financiar corect pentru fermă. Astfel de înregistrări pot include șchiopătarea clinică (tăieturi de animale non-rutine tratate cu antibiotice), mastita clinică (tratată cu antibiotice), mortalitatea (inclusiv nașterea mortă), morbiditatea și sacrificarea.

Animalele cu probleme grave de sănătate trebuie izolate și tratate cu promptitudine. Starea bunăstării animalelor poate contribui în continuare la reducerea la minimum a utilizării antibioticelor în turmă. Bunăstarea animalelor din acel unghi poate induce semnificativ mai puțin utilizarea antimicrobienelor în turmă.

În concluzie, noile sisteme și echipamente agricole din industrie ar trebui să ia în considerare elementele de bază ale bunăstării animalelor prin limitarea surselor de stres și durere pentru vaci, asigurând cele cinci necesități, dar, cel mai important, favorizează experiența comportamentală pozitivă a animalelor prin îmbunătățirea ciclului lor de viață. calitate în turmă. De asemenea, este extrem de important pentru noi toți, activi în industria agricolă, să formăm manageri de produse lactate, să promovăm și să aplicăm astfel de principii la nivel de fermă și în practicile zilnice.

Creșterea producției de lactate neutre în carbon până în 2050

Dar, acum, se pune tot mai asiduu problema emisiilor de carbon, o temă de mare interes pentru sectorul mondial al laptelui. Cea de-a 22-a conferință online a produselor lactate din cadrul Rețelei internaționale de comparație a fermelor (IFCN), care a avut loc recent, concluzionează că este posibilă creșterea lactatelor neutre în carbon, până în 2050.

Nivelurile de dioxid de carbon din aer sunt la cel mai înalt nivel din ultimii 650.000 de ani și deja am văzut 19 dintre cei mai calzi ani din 2000. Creșterea animalelor și, astfel, a produselor lactate contribuie, fără îndoială, la emisiile de gaze cu efect de seră (GES). Torsten Hemme, fondatorul IFCN, afirmă:

Emisiile de GES ale producției de lapte reprezintă aproximativ 2,2% din emisiile globale de GES. Cercetările IFCN arată că țările emergente reprezintă 75% din aceste emisii și aproximativ 100% din creșterea sa în ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, sectorul produselor lactate joacă un rol vital în furnizarea de proteine ​​de înaltă calitate pentru miliarde de oameni și mijloace de trai pentru milioane de fermieri.

Opinia experților

Grupurile de expertiză au ajuns la concluzia că creșterea lactatelor neutre în carbon va deveni posibilă prin sisteme de creștere adecvate, gestionarea îmbunătățită a fermei, acces mai bun la resursele financiare în combinație cu noile tehnologii și o inițiativă comună cu produse lactate.

Prin concentrarea asupra neutralității climatice, IFCN dorește să ofere o bază pentru luarea deciziilor și discuții prin date și fapte bine fundamentate. Linia de bază IFCN Dairy 2050 arată că emisiile de GES pe kilogram de lapte la nivel global vor scădea cu 28% la nivel mondial, determinate de tendința observată către producții de lapte mai mari. Ca rezultat, cererea mondială de lapte în creștere de + 50% va provoca doar + 8% emisii suplimentare de GES în fermele lactate în următorii 30 de ani.

Reducerea GES

Deci, ce este nevoie pentru a reduce aceste emisii de GES, în producția de lapte? Conferința și-a propus să ofere răspunsuri invitând vorbitori din instituții și companii de renume mondial. Grupurile de expertiză au ajuns la concluzia că creșterea lactatelor neutre în carbon va deveni posibilă prin sisteme de creștere adecvate, gestionarea îmbunătățită a fermei, acces mai bun la resursele financiare în combinație cu noile tehnologii și o inițiativă comună cu produse lactate. În acest sens, Donald Moore (Global Dairy Platform), a declarat:

”Prin lansarea inițiativei ”Net Zero, Căi către produse lactate cu emisii scăzute de carbon”, sectorul lactat la nivel mondial va demonstra leadership în combaterea schimbărilor climatice, protejând în același timp rolul vital al produselor lactate în nutriție și în rezultatele socio-economice”.

Vestea bună este că marea majoritate a participanților (81%), sunt de acord că creșterea produselor lactate poate deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, până în 2050. Cu toate acestea, este mai probabil ca țările dezvoltate să ajungă mai întâi acolo, deci este important să găsim o abordare colaborativă. Jason Clay de la WWF recomandă: ”Să construim platforme mai bune de partajare a cunoștințelor - despre cum să reducem emisiile de carbon în produsele lactate. Trebuie să învățăm mai repede”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2