Stiri

258

C.E.: Dinamica României în comerțul cu ovine se va pondera

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Efectivele de ovine și caprine ale UE s-au contractat în 2019 (-1,3%), determinate de reduceri în țările producătoare-cheie (Spania, Elveția), se arată într-o analiză cu previziuni pe termen scurt, a Comisiei Europene.

Creștere diminuată

Creșterea substanțială anterioară a României și Franței s-a diminuat. Producția de carne de ovine și caprine ar trebui să rămână stabilă în 2020, după o creștere puternică în 2019 (+ 6%), din cauza efectivelor mai mici și a încetinirii creșterii producției în România.

Perspectivele de export sunt îmbunătățite și, dacă prețurile rămân ridicate, ar trebui ca acestea să împiedice o scădere a producției UE.

Covid-19 va afecta piețele de carne de ovine și caprine. Surplusul din serviciile alimentare din unele țări (Spania, Elveția) nu va fi absorbit de vânzarea cu amănuntul.

De asemenea, cererea sezonieră nu se va concretiza, iar animalele pregătite pentru sacrificare pot fi congelate și direcționate către comerțul cu amănuntul și serviciile alimentare în a doua jumătate a anului sau pentru 2021. Covid-19 urmează să afecteze piața prin presiunea descendentă asupra prețurilor.

Exporturi mai mici în 2020

Exporturile de ovine vii din UE au crescut constant în 2019, sprijinite de cererea din destinațiile emergente (Arabia Saudită și Iran). În 2020, exporturile de ovine vii ar trebui să scadă în mod special, deoarece tendința negativă continuă în Libia, Iordania și Israel. Covid-19 poate limita transportul și exporturile de animale vii, în special spre Iran.

Exporturile de ovine din UE au crescut în 2019 (+ 12%). În 2020, Spania și Irlanda vor beneficia de exporturile continue în Orientul Mijlociu și Hong Kong, și, poate,  în Marea Britanie.

Importurile de ovine din UE au scăzut în 2019 (-6,1%), deoarece Noua Zeelandă (care reprezintă 40%), și-a redirecționat exporturile către Asia. Dacă Regatul Unit nu menține exporturi similare cu UE, ca anul trecut, importurile UE ar trebui să scadă în 2020.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2