Tehnologii

355

Care sunt cei mai populari cârnați polonezi?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Dacă în ediția trecută a revistei noastre am prezentat cele mai populare sortimente de brânzeturi din Rusia, iată că rămânem în zona slavă, propunându-vă atenției cei mai populari cârnați din Polonia, știut fiind că, alături germanilor și ai altor popoare, inclusiv alături românilor, și polonezii fac mezeluri dintre cele mai gustoase.

Kielbasa piaszczańska

Kielbasa piaszczańska este un cârnat de porc semi-uscat, produs în satul Piaski Wielkie, renumit pentru producția de carne și, în special, cârnați. Localnicii, cunoscuți sub denumirea de Kijacy, au dezvoltat un proces special de marinare a cărnii într-un amestec de ierburi și sare de rocă, care distinge kiełbasa piaszczańska de alte mezeluri.

Kielbasa Lisiecka

Kielbasa Lisiecka este un cârnat afumat obținut din carne de porc de cea mai bună calitate. Este produs în districtul Kraków, începând cu 1930. Producția continuă până în zilele noastre, grație rețetei tradiționale. Aroma cărnii de porc condimentată este dominantă, în timp ce nuanțe ușoare de usturoi, sare și piper oferă o aromă unică. Aroma sa distinctivă este cea a cărnii de porc și a fumului din arin, fag sau pomi fructiferi. Acest cârnat a câștigat numeroase premii la diferite competiții și este cunoscut chiar prințul britanic Charles și președintele Malaeziei că l-au gustat și i-au plăcut.

Jalowcowa Staropolska

Jalowcowa este un cârnat unic, sub forma unui băț încrețit uniform, în formă de ghirlandă, obținut din carnea grasă de porc. Boabele de ienupăr tocate fin, ardeiul și zahărul sunt combinate cu carnea, înainte de a fi umplută în intestinele de porc, care ulterior sunt modelate în ghirlande mici sau mari.

Cârnații se coc și se afumă pe ramurile de ienupăr, apoi se usucă până la cinci zile,  pentru a fabrica produsul final cu o culoare maro închisă și o aromă excepțională de pin.

Mysliwska Staropolska

Kielbasa mysliwska este un cârnat tradițional polonez afumat și uscat, obținut din carne de porc. Și-a luat numele de la cuvântul polonez pentru vânător (myśliwy), de aceea este cunoscut și sub numele de cârnați de vânător. Datorită faptului că este un cârnat semi-uscat, scurt, cu un conținut scăzut de umiditate, a făcut din el o gustare ideală pentru vânători, în călătorii.

Are un exterior maro închis și piele ridată, cu aspect și formă de secera curbată. Cârnații au o aromă unică de carne de porc fragedă, întărită, coptă și afumată, aromată cu un amestec de condimente selectate, inclusiv ienupăr, piper, zahăr și usturoi. Saltison Odată, considerat a fi un produs din carne inferior, Saltison este considerat acum o delicatesă gastronomică unică. În funcție de condimente, formă și ingrediente principale, bucătăria tradițională poloneză se mândrește cu mai mult de zece soiuri diferite de Saltison.

Produsele sunt fabrcate mai ales cu carne de porc, dar unele soiuri folosesc exclusiv vițel. Cândva populare în multe orașe care se învecinează cu Germania, astăzi sunt pregătite și savurate în toată țara. Indiferent de tip, aceste delicii sunt de obicei savurate ca niște tăieturi reci, însoțite în mod obișnuit de pâine și diverse produse din carne.

Kabanosy Staropolskie

Kabanosy sunt cârnați lungi, subțiri și uneori foarte uscați, care vin în perechi. Numele lor se referă la un termen din secolul al XIX-lea kaban sau kabanek, adică porci tineri care au fost îngrășați cu cartofi, iar carnea lor era numită în mod obișnuit kabanina.

Porcii sunt îngrășați până când cântăresc până la 120 de kilograme, după care carnea lor este tăiată în bucăți de dimensiuni uniforme, amestecată cu piper, nucșoară, zahăr și carasă, umplută în mațe de oaie, afumată, coaptă și agățată să se usuce până ce cârnații își dezvoltă forma distinctivă și culoarea roșu-închis. Cârnații Kabanosy au o aromă excepțională, o aromă intensă a cărnii de porc coaptă și un gust unic, delicat, afumat, de ardei. Acești cârnați sunt de obicei consumate ca aperitive sau gustări.

Krakowska Sucha Staropolska

Krakowska Sucha Staropolska este un cârnat afumat, gătit și uscat, fabricat cu carne de porc și mirodenii grosiere. Înglobat într-o membrană naturală, are o culoare exterioară maro-închis, cu o suprafață strălucitoare, ușor încrețită și uscată, în timp ce capetele sunt legate sau capsate între ele.

Acești cârnați au o aromă puternică de carne întărită, afumată, cu aromă deosebită de piper și un gust delicat de nucșoară și usturoi, care servește nu numai ca agent de îmbunătățire a aromelor, dar extinde și perioada de valabilitate a produsului.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2