Ferma

300

Care sunt costurile nutriției în creșterea imunității vacilor Holstein?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

”Nu avem energie, gripa ne epuizează”, strigă plămânii oricărui om sau oricărui animal. Ca răspuns la aceste semnale ale vacilor de lapte, milioane de celule imunologice se grăbesc spre plămâni ca un pluton de apărare biologică. Însă, acest răspuns imunologic necesită o energie care lasă organismul în afara acțiunii.

Vaca Holstein se simte la fel, atunci când se confruntă cu o infecție de mastită, boală sau inflamație intestinală. Dar care este costul nutrițional al răspunsului ei imun?, s-a întrebat Dr. Sophie Parker-Norman, Head of R&D at Volac International, care a studiat problema și care a publicat un studiu citat de Dairy Global News. Iată ce susține medicul american:

Ce și cât măsurăm?

Nutriționiștii sunt bine versați, pentru a înțelege cerințele nutriționale pentru întreținere, producție, creștere și chiar sarcină. Cu toate acestea, nutriția de precizie a viitorului va necesita o mai bună înțelegere a modului în care sistemele biologice, precum sistemul imunitar, se suprapun cu nutriția.

Când faceți o schimbare într-o rație lactată, una dintre marile provocări este măsurarea unui răspuns. Cum putem demonstra că am îmbunătățit eficiența producției? Tehnologia Agri ne-a avansat posibilitățile, de la concentrarea exclusivă pe măsurători în rezervorul vrac, până la măsurători individuale ale producției pe fiecare vacă de lapte, componente ale laptelui, modificări ale stării corpului și timpul petrecut la rumegare, printre alte măsurători. Cu toate acestea, cu siguranță nu măsurăm totul.

Există o parte de fizică foarte utilă pentru nutriționistul lactat. Prima lege a termodinamicii spune că ”Energia nu poate fi nici creată, nici distrusă, ci poate fi transformată sau transferată doar, de la o formă la alta”. Dacă facem o modificare a dietei care să ofere vacii mai multă energie și nu vedem un răspuns, este pentru că nu căutam locul potrivit.

Suplimentarea glucozei

Lucrările desfășurate de Universitatea de Stat din Iowa au demonstrat că vaca Holstein care alăptează a necesitat 1 kg suplimentar de glucoză, pentru un răspuns imun de 12 ore. Aceasta este o cifră care are consecințe reale măsurabile. Dar, este o surpriză faptul că vedem o pierdere a producției, atunci când un animal suferă de o boală?

Dacă vaca lactată împarte energia într-un răspuns imun împotriva unei infecții, ea va pierde în altă parte. Acolo unde este posibil, ar depinde de stadiul alăptării.

Vacile lactate vor produce lapte chiar și în detrimentul mobilizării țesutului corpului, pentru a satisface cerințele energetice. Acest sacrificiu biologic este cunoscut nutriționiștilor ca fiind un echilibru energetic negativ și trebuie gestionat cu atenție. Dacă vaca proaspăt lactată are o infecție, va exista o cerință crescută pentru sistemul imunitar, ceea ce duce la posibile pierderi crescute în starea corpului și dificultăți ulterioare de fertilitate.

Gândindu-te dincolo de efectivul de muls, ia în considerare o mulțime de viței care încep de la o greutate similară. Dacă în primele săptămâni, 15% dintre viței au avut probleme, vor împărți energia la apărarea imunologică, recuperare și supraviețuire. Ca atare, 15% dintre viței vor pierde din creștere, iar rezultatul este un lot variabil de animale. În practică, hrănim animalele în grupuri și variabilitatea individuală nu este tratată.

Nutriția, într-un context de management lărgit

Progresele în domeniul științei animalelor descoperă legăturile dintre nutriție, imunologie și chiar genetică. Aceste frontiere trebuie să continue să găsească un teren comun care să permită apariția tehnologiilor agricole care să ofere instrumente nutriționiste mai eficiente, pentru a măsura și influența mai bine impactul nutriției.

Între timp, trebuie să luăm în considerare nutriția într-un context de management mai larg. Dincolo de a viza performanța, cum poate nutriția să sprijine sănătatea animalelor? Cum se schimbă cerințele unui animal, dacă se află sub stres imunologic sau chiar stres de mediu, cum ar fi variațiile extreme de temperatură?

Micii pași pe care îi facem astăzi ne vor conduce pe drumul către nutriția precisă a viitorului, unde vom vedea îmbunătățiri ale eficienței producției și vom deține cheia unei agriculturi durabile.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2