144
„Preluarea investiţiei are ca efect asigurarea parţial a independenţei ener-getice şi reducerea substanţială a cheltuielilor cu energia electrică şi termică“, a declarat Ovidiu Duşleag, directorul executiv al Caroli Foods Group. Orientarea procesatorului de mezeluri cu acţionariat spaniolo-libanez către investiţiile în energie verde nu reprezintă un caz singural în industria locală a cărnii având în vedere că şi alte companii precum Avicola Buzău, CrisTim sau Carniprod Tulcea au direcţionat fonduri către astfel de proiecte. „Costurile cu energia electrică vor scădea cu aproximativ 10% în urma investiţiei în acest proiect“, a declarat Ovidiu Duşleag, pentru ZFCorporate. Miza investiţiilor făcute de procesatorii de carne în instalaţiile care produc energie verde este controlul costurilor, având în vedere că majoritatea unităţilor de producţie sunt construite înainte de 2008 şi au fost ridicate pe fondul unor aşteptări pozitive privind dezvoltarea din viitor a pieţei, astfel că acum sunt supradimensionate pentru cât poate înghiţi în prezent consumul local, notează ZFCorporate. Staţiile care produc energie verde din deşeuri agrozootehnice sunt o prezenţă exotică în economia locală, având în vedere că numai 8,7% din producţia de energie electrică vin pe această linie. Cele mai folosite sunt instalaţiile care utilizează deşeuri agricole şi forestiere (7,1% din producţia totală de energie), iar instalaţiile care folosesc ape uzate şi dejecţii de păsări şi animale acoperă în prezent sub 1% din producţia de energie la nivel naţional. Caroli Foods Group a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri estimată la 85 milioane de euro, în creştere cu 10% faţă de 2013.