192
Potrivit unui Raport publicat de Institutul danez de control și cercetare a bolilor Statens Serum Institut, citat de Global Meat News, peste 5.300 de pacienți au fost diagnosticați în 2019, ca urmare a contactarii infectiilor cu Campylobacter provenita din carnea de pui. Acest număr este mai mare ca niciodată, numărul infecțiilor cu Campylobacter urmând, în general, o tendință de creștere, din 2012. Studiul a evidențiat faptul că au existat diferite focare mici și una neobișnuit de mare în timpul anului. Aceste focare s-au datorat în principal cărnii de pui produse în Danemarca. „Anterior, se presupunea că acest Campylobacter doar foarte rar provoacă focare de boală. Dar rezultatele noastre demonstrează că numeroase focare de Campylobacter apar în populația daneză - și că aceste focare sunt cauzate în principal de alimente ", a declarat Eva Møller Nielsen, șefa institutului. Raportul a afirmat că boala nu este transmisa exclusiv prin alimente. Bacteria este transmisă și din mediul exterior prin contactul cu murdăria, apa, nisipul și animalele. Acest lucru a fost, printre altele, evident, reiesind dintr-un alt studiu, în care informațiile despre locul și momentul în care pacienții s-au îmbolnăvit au fost comparate cu datele meteorologice. Studiul a fost realizat timp de mai mulți ani pentru Danemarca și celelalte țări scandinave. Printre altele, rezultatele au demonstrat că mai multe persoane s-au îmbolnăvit în urma perioadelor cu ploi abundente. Acest lucru înseamnă că este posibil să se aștepte la mai mulți pacienți în anii următori, dacă schimbările climatice, așa cum s-a prevăzut, vor aduce mai multe ploi și mai multe perioade cu ploi abundente. „Se pare că schimbările climatice vor însemna că sezonul ridicat al infecției cu Campylobacter se poate extinde dincolo de lunile de vară și, în general, că mai mulți oameni vor fi afectați de infecții în anii următori decât se întâmplă în prezent. Analize precum acestea ne pot pregăti pentru consecințele schimbărilor climatice în ceea ce privește numărul viitor de infecții gastrointestinale ”, a adăugat cercetătorul senior Katrin Kuhn de la SSI, care a analizat datele climatice nordice și infecțiile din fermele avicole, precum și cele ale populației din zonele geografice vizate.