Ferma

274

Ce decizii contează în amenajarea sălilor de muls?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Planificarea instalării sau modernizării unei noi săli de muls poate fi o sarcină în sine. Există multe decizii de luat, atunci când fermierii se pregătesc pentru acest lucru, iar aceștia trebuie să ia în considerare opțiunile corecte care vor funcționa pentru ei acum, precum și în anii următori. Dar, care sunt cele mai importante decizii de luat? Un răspuns îl poate oferi Rutger Schut, Director al Europe Dairy Systems, Irish Dairymaster, care și-a sintetizat sfaturile în lucrarea cu titlul ”Parlour preparation: Which decisions matter?”, publicată la începutul acestui an de DairyGlobal.

Factorii motivanți

Factorii motivați, atunci când vine vorba de o nouă instalare sau modernizare a unei săli de muls, includ condiții mai bune de lucru, mai mult confort pentru vacă și timp de muls mai rapid și forță de muncă redusă, pentru a numi doar câțiva.

Atunci când se iau primele decizii cu privire la designul sălii care va funcționa cel mai bine, de la instalațiile tip ”brăduț”, la un salon rotativ, Rutger Schut, director de vânzări la Europe Dairy Systems, are câteva informații. El spune că primele discuții se referă, în mod normal, la numărul de vaci pe care le are un fermier, rasa și planurile de viitor ale fermierului. Acest lucru va influența tipul și dimensiunea salonului.

”Dacă un client are 300 de vaci și dorește să investească într-un sistem rotativ, treaba se poate face cu ușurință. Dar nu știm dacă fermierul vrea să crească efectivul și care sunt planurile de viitor. Deci, nu puteți extinde unul rotativ.

Fermierul ar trebui să se gândească: Cât vreau să cresc cresc efectivul? Voi crește de la 300, la 1.000 de vaci, de exemplu? Care este perioada de timp pentru creștere? Dacă sunt, de exemplu, 10-15 ani, atunci poți purta o discuție diferită”, spune expertul irlandez. În plus, luarea deciziilor nu se referă doar la procesele individuale de gândire și dacă un fermier vrea să mulgă de 2 sau 3 ori pe zi. De asemenea, este conectat la amplasament.

Amplasament, amplasament, amplasament

Când ne gândim la amplasament, țara este un factor important care poate influența modul în care gândește un fermier. Schut subliniază că fiecare țară este diferită. Nu numai de la fermier la fermier, ci mentalitatea și etica muncii sunt complet diferite,  odată ce treci o graniță. Întrebările care trebuie puse includ care sunt costurile forței de muncă în țară? Cât timp vor fermierii să mulgă în fiecare zi?

”Aici, în Europa, în țări precum Germania sau Olanda, costurile forței de muncă sunt destul de mari. Prin urmare, încercați să faceți o ședință de muls în salon cât mai scurtă posibil. Dar dacă mergeți în estul Germaniei, unde costurile forței de muncă sunt, de asemenea, ridicate, dar gândirea este diferită, vedem adesea că acolo vor să lase mulgătorii să fie ocupați cel puțin 8 ore. În astfel de condiții, puteți avea un salon cu o capacitate în care pot ajunge la 8 ore pe zi de muls”.

El subliniază însă că nu totul este previzibil, întrucât toate situațiile sunt diferite. De exemplu, luați o fermă familială în nordul Germaniei, unde poate 150-300 de vaci sunt mulse de un singur fermier. În această situație, fermierul ar putea solicita cel mai mare salon posibil, cu mai multe opțiuni de automatizare și unde sunt petrecute doar 1-2 ore muls, deoarece alte sarcini trebuie să fie duse la capăt.

Confortul vacii în sala de muls

Când ne gândim la confortul vacilor în sala de muls, opțiunile de benzi de intrare mai largi și de alei, ieșiri mai ușoare și rapide și porți de sală cu zgomot redus, ne vin în minte. La urma urmei, o vacă relaxată, care vine într-un loc confortabil și care este mai puțin stresată, produce un randament mai bun. Dar este, de asemenea, extrem de important ca mulgătorul să fie fie și el relaxat, așa că ergonomia ar trebui luată în considerare cu atenție.

Gândiți-vă la mamelele ușor accesibile, de exemplu, cu trafic necomplicat, atunci când vacile intră în salon dintr-o curte de colectare bine proiectată și iluminată, fapt care este imperativ, pentru a vă asigura că mulsul se desfășoară fără probleme și că nevoile de confort ale mulgătorului sunt satisfăcute. Deciziile referitoare la aceste aspecte pot părea minore.

Dar, la sfârșitul zilei, ele contează într-un mod major. Având în vedere că pandemia Covid-19 a afectat atât de multe industrii din întreaga lume în 2020, lipsa forței de muncă este încă o problemă majoră. Micile decizii cu privire la sala de muls care afectează confortul animalelor și calitatea laptelui, deopotrivă, pot face diferența atunci când atrag o forță de muncă.

Schut adaugă că, atunci când se gândesc la confortul din salon, fermierii ar trebui să se gândească să păstreze o distanță scurtă de la curtea de colectare, până la sala de muls și să asigure extinderea unui salon în viitor. Factori precum numărul de vaci cu lapte pe muls, fapt care influențează timpul de muls, și dacă există restricții cu privire la numărul maxim de vaci pe care un fermier îl poate avea în zonă, toate intră în joc.

El adaugă: ”Există tipuri de saloane în care poziționarea vacilor este de 50 sau 80 de grade, una lângă alta. Cel mai important lucru, când vine vorba de muls, este că, în sistem liniar, fermierul vede toate vacile și este posibil să le scoată din sala de muls, dacă ceva nu este în regulă, continuând în același timp cu mulsul celorlalte”.

Accesul în sala de muls

Modul în care vacile intră în salon este un bun indiciu de confort: Cum intră? Care este capacitatea de trafic? Cât de mare este curtea de colectare? Luați în considerare un sistem rotativ, de exemplu. ”Mai întâi, ne uităm la numărul de vaci.

Am instalat câteva sisteme rotative mari, unde vacile sunt poziționate la 15 grade pe platformă, astfel încât vaca să poată ieși mai ușor. Construim majoritatea saloanelor cu 80 de grade. Totuși, aceasta nu există o diferență atât de mare în ceea ce privește confortul vacilor.

Primul aspect important este că, atunci când o vacă iese de pe platformă, trebuie să se poată întoarce ușor și ușor. De asemenea, punem plăci de cauciuc pe zona de ieșire, astfel încât vaca să se poată întoarce pe o podea de cauciuc și, prin urmare, să plece mai repede. În acest fel, este mai puțin stres și este mai bine și pentru copite”.

Economia de timp

Există modalități prin care fermierii pot economisi timp în sala de muls, inclusiv folosind un sistem eficient de hrănire. De exemplu, cu hrana individuală pe un rotativ, este foarte ușor să hrăniți vacile, deoarece aveți un singur sistem de dozare. Aceasta permite hrănirea în trepte sau hrănirea dinamică.

Hrănirea în sală are legătură cu gestionarea furajelor fermierului și dacă vacile sunt sau nu pe pășune. Hrănirea individuală este un sistem excelent în care puteți atinge o precizie de până la 0,1. ”Există, de asemenea, sisteme individuale de hrănire sau hrănire blocată, unde toate vacile au aceeași rație”.

În timp ce sunt multe sisteme pe piață, Schut afirmă: ”Este necesar un vid mai mare în faza de muls și un vid mai mic în faza de odihnă. Deci, spunem întotdeauna că mulgem ca un vițel care bea de la o vacă. Nu este un mod natural de muls, dar trebuie să imităm natura.

Există avantaje cu acest sistem. În primul rând, clusterele de absorbție nu vor cădea sau nu vor avea alunecări de linie. Clusterul atârnă extrem de bine de vacă. Nu este nevoie să aveți pe cineva care să ridice grupurile. În al doilea rând, vidul inferior, în faza de odihnă, va crea o stare mai bună la capăt. Vițelul suge destul de tare, dar apoi trebuie să respire și vițelul se eliberează”, argumentează el.

Schut afirmă că această imitare a comportamentului de supt al vițelului este mai bună pentru circulația sângelui din tetine și creează mai puțin stres asupra ugerului. ”Acest lucru are un efect asupra sănătății vacii și a stării tetinei și crește fluxul de lapte. Datorită numărului mai mare de litri de lapte pe minut, putem mulge o vacă cu până la 50 de secunde mai repede decât concurența”, adaugă el.

Rapiditatea mulsului

”Mulsul mai rapid este, bineînțeles, un vis frumos pentru mulgător, dar, de fapt, dacă aveți mai puțin timp pe care grupul de aspersoare atârnă de o vacă, acest lucru este întotdeauna mai bun pentru sănătatea tetinei, a mamelor și a vacii în general”, spune el.

Schut subliniază faptul că viitorul mulsului este colectarea de date online de la vacă și nu există nicio îndoială că investiția în salonul potrivit sau extinderea automatizării pot face viața unui fermier mai ușoară și poate economisi costuri pe termen scurt și lung. Prin urmare, nivelul de automatizare depinde de faptul dacă fermierii fac mulsul sau au angajați care să o facă.

Luând în considerare toate aceste aspecte, atunci când vine vorba de luarea deciziilor despre sala de muls, Schut este clar pentru un singur lucru: ”Lucrați cât de mult puteți, online. Dacă faceți acest lucru, puteți reacționa rapid la orice problemă, deoarece accesul la date este imediat. Dacă aveți la dispoziție datele corecte, puteți accelera procesul de luare a deciziilor corecte și, prin urmare, vă puteți ajuta să gestionați mai eficient un efectiv”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2