219
Măsurile naționale care necesită etichetarea obligatorie a originii și proveniența produselor alimentare sunt permise în conformitate cu legislația UE, dar trebuie justificate, a constatat cea mai înaltă instanță din Europa, Curtea Europeană de Justiie, citată de Euractiv.
Într-o hotărâre, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) din Luxemburg a declarat că în prezent, cadrul armonizat al UE pentru etichetarea produselor alimentare „nu împiedică statele membre să adopte măsuri care să prevadă informații suplimentare obligatorii privind originea sau proveniența. ” CEJ a adăugat că, totuși, acele măsuri naționale trebuie justificate din unul sau mai multe motive, inclusiv protecția sănătății publice și prevenirea fraudei alimentare.
Adoptarea etichetării obligatorii a originii este posibilă numai dacă există o „legătură dovedită între anumite calități ale alimentelor în cauză și originea lor de proveniență”. Potrivit judecătorilor UE, responsabilitatea revine statelor membre să furnizeze dovezi că majoritatea consumatorilor acordă o valoare semnificativă furnizării acestor informații.
Anterior, Consiliul de stat francez a solicitat CEJ să se pronunțe asupra cazului depus de compania Groupe Lactalis, care a solicitat anularea unui decret guvernamental care impunea etichetarea originii franceze, europene sau extraeuropene a laptelui și a laptelui utilizat ca ingredient în alimentele ambalate.
Curții UE i s-a cerut să interpreteze regulamentul privind furnizarea de informații despre alimente consumatorilor și, în special, dacă autorizează statele membre să adopte măsuri naționale obligatorii cu privire la originea sau proveniența laptelui folosit ca ingredient.
Mai multe țări din UE au introdus recent măsuri naționale pentru a specifica originea anumitor categorii de alimente, cum ar fi laptele sau unele ingrediente principale ale produselor alimentare. De exemplu, Italia a adoptat deja câteva scheme naționale pentru a specifica originea roșiilor utilizate în sosul de roșii și a grâului dur în paste.
Cu toate acestea, Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată cu privire la orice încercare națională de reglementare a problemei, spunând că ar putea fragmenta piața unică. În septembrie, vorbind în fața miniștrilor UE pentru agricultură, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că adoptarea măsurilor naționale nu este modalitatea adecvată de a răspunde cererii crescute din partea consumatorilor de a cunoaște originea alimentelor pe care le cumpără.
Se așteaptă ca executivul UE să prezinte o propunere pentru un sistem armonizat de etichetare a produselor alimentare în contextul strategiei sale de la fermă la furcă (F2F).
Un grup de țări din UE s-a orientat către Comisie pentru a include în propunerea sa un sistem obligatoriu de etichetare a alimentelor la nivelul UE. Comisia va lansa o evaluare a impactului inițial în această toamnă pentru a evalua impactul potențial pe care o extindere a etichetării obligatorii a originii ar putea să îl aibă asupra operatorilor din sectorul alimentar, în special asupra fermierilor și consumatorilor.