Stiri

276

Comisia Europeană a declarat Belgia ”liberă de PPA”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Comisia Europeană a declarat Belgia în mod formal liberă de pesta porcină africană (PPA). Aceasta înseamnă că țara își va recâștiga statutul de liber de PPA.

Potrivit PigProgress, Agenția federală belgiană pentru siguranța lanțului alimentar (FASFC) a declarat că toate restricțiile vor fi ridicate, astfel încât Belgia nu va mai fi inclusă pe hărțile europene ale țărilor afectate de PPA. Maladia a apărut în 2018 în provincia sudică a Luxemburgului, care se află lângă țara luxemburgheză. Pentru a combate epidemia, o zonă extinsă a fost închisă pentru turiști și un număr limitat de producători de porci a trebuit să se depopuleze din motive preventive.

Ridicarea tuturor zonelor restricționate ASF

Pe 27 octombrie, prin intermediul FASFC, Belgia a adresat o petiție la Comisia Europeană pentru ștergerea tuturor zonelor restricționate ASF. Această dată a fost exact la 1 an după ce ultimul moment au fost confirmate urmele de circulație a virusului.

Vineri, 20 noiembrie, experții statelor membre UE și-au dat permisiunea pentru ridicarea tuturor măsurilor de constrângere. De asemenea, se poate relua comerțul cu carne de porc, ceea ce reprezintă un semnal pentru țările terțe (în afara UE) care au impus interzicerea cărnii de porc belgiene. Prin urmare, Belgia va începe să lucreze la reluarea acestor tranzacții. China se numără printre țările care mențin interdicția de a importa carne de porc belgiană.

Scrisoare către OIE pentru recâștigarea statutului ”liber de ASF”

Concomitent cu cererea către UE, Belgia a trimis o scrisoare către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) pentru a-și recâștiga starea de ”liber de ASF” la toți porcii și mistreții. Acest dosar este încă în curs de examinare. Recâștigarea statutului în UE este încă considerată esențială pentru a crește șansele de a elimina interdicțiile comerciale pentru carnea de porc belgiană.

Sfatul pozitiv al Comisiei Europene înseamnă că producătorilor de porci din zonele restricționate li se va permite să reia afacerea pe care a trebuit să o abandoneze din motive preventive în 2018. Decizia oficială care aranjează acest lucru este procesată și se așteaptă să fie publicată înainte de sfârșitul anului 2020 .

Valonia, partea francofonă a Belgiei, va continua să mențină o imagine de ansamblu strictă și măsuri de control în sudul provinciei Luxemburg. Cu toate acestea, în viitor, aceste măsuri vor fi reduse bit cu bit.

833 de mistreți au fost găsiți infectați

În total, 833 mistreți au fost găsiți infectați cu pesta porcină africană în Belgia între 9 septembrie 2018 și 4 martie 2020. Ultimele 6 carcase găsite în Belgia în toamna anului 2019 și iarna anului 2020 erau toate animale care murise de luni de zile.

Într-un comunicat de presă al FASFC, Herman Diricks, directorul general al FASFC a spus: ”Eforturile numeroase ale ambelor autorități, precum și ale sectoarelor implicate, au dat primul rezultat concret prin obținerea acestui statut de liber, european. Suntem convinși că acum vor urma și OIE și țările terțe. Ca agenție, facem tot ce putem pentru a realiza acest lucru cât mai repede posibil”.

David Clarinval, ministrul belgian pentru agricultură, a răspuns de asemenea pozitiv, conform comunicatului de presă, numind aprobarea de la Bruxelles ”o veste excelentă pentru fermierii noștri și pentru întreaga industrie a porcilor”. El a spus: ”Au urmat măsuri dificile pentru a contracara această epidemie. Sunt încrezător că decizia OIE va urma în curând.

Sunt mulțumit de cooperarea excelentă dintre guvernul federal, regiunea valonă și FASFC. Eficacitatea și rapiditatea măsurilor luate au făcut posibilă oprirea răspândirii acestei boli. Finalul este la vedere și ne va permite să ghidăm pașii pe care trebuie să-i facem pentru a ridica embargourile din mai multe țări terțe cât mai curând posibil”.

PPA continuă să fie o problemă pentru Europa

Știrile din Belgia nu înseamnă că toate problemele Europei legate de ASF sunt depășite - departe de asta. În septembrie 2020, virusul a intrat în populația de mistreți din Germania. La fel ca în Belgia, virusul a fost găsit doar la mistreți.

În plus, virusul a existat și în alte țări ale UE, cum ar fi Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Prin excepție, o fermă din Grecia a fost găsită infectată.

Până în prezent, Republica Cehă a fost singura țară din ultimii ani care a eradicat cu succes virusul. La fel ca în Belgia, virusul nu a ajuns niciodată la fermele interne. Știrea este un mesaj de bun venit într-o perioadă în care prețurile porcilor au atins un minim istoric în Belgia, din cauza unei combinații Covid-19 și ASF.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2