Stiri

255

Comisia Europeană: Mai mult unt, mai multă brânză

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit unei analize efectuată de specialiștii Comisiei Europene, se preconizează că în, în perioada imediat următoare, în Uniunea Europeană va fi produs mai mult unt (+ 1,2%), întrucât cererea internă rămâne puternică (atât în ​​comerțul cu amănuntul, cât și în industria alimentară).

În ciuda prețului competitiv al UE, stocurile din SUA au crescut în 2019 și au slăbit cererea pe alte piețe, fapt care ar putea contribui la o scădere a exporturilor UE (-10%), în 2020.

În timp ce vânzările cu amănuntul de unt vor crește, utilizarea internă ar putea rămâne stabilă, întrucât utilizarea untului în produsele procesate nu ar reveni la nivelurile anterioare. Drept urmare, producția crescută nu este probabil absorbită complet, iar stocurile ar putea crește (+10 000 t).

Consumul de brânzeturi va crește ușor

Majoritatea produselor lactate tradiționale (brânză, lapte de băut, smântână și iaurturi) sunt vândute prin retail sau prelucrate de industrie. Creșterea consumului la domiciliu, din cauza măsurilor de îngrădire, a dus la creșterea stocurilor gospodărești, în principal din lapte și brânză UHT.

În 2020, consumul de brânză din UE ar putea crește ușor (+ 0,3%), sprijinit de creșterea vânzărilor cu amănuntul pentru diferite categorii, precum și de ready meal cu o componentă de brânză. De asemenea, exporturile ar putea continua să crească (+ 1,5%), în special datorită cererii pe piețele asiatice.

Această cerere în creștere este de așteptat să conducă la o creștere generală a producției de brânză (+ 0,6%), susținută de un mediu stabil al prețurilor. Cu toate acestea, întrucât consumul de lactate de origine diferă, prin compoziție,  față de serviciile alimentare, unele categorii de brânză ar putea fi afectate negativ de scăderea cererii (de exemplu brânzeturi cu valoare ridicată).

Stocarea internă de lapte UHT și creșterea așteptată a cererii pentru iaurturi, datorită valorii lor funcționale în nutriție, ar putea stimula încetinirea tendinței de scădere a producției de FDP în 2020 (-0,4% față de -0,9% în 2019). În special, este de așteptat ca consumul de lapte să reducă la jumătate, declinul anului trecut (-1%), în timp ce tendința negativă a producției de iaurt ar putea fi inversată (+ 0,5%).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2