254
Comisarul pentru siguranță alimentară Stella Kyriakides a redus ambiția noii politici alimentare a UE în timpul unei întâlniri cu eurodeputații din agricultură, dezvăluind că nu va oferi o schemă obligatorie pentru etichetarea alimentelor la nivelul întregii UE, noteaza Euractiv.
„Farm to Fork (F2F) va promova etichetarea armonizată, dar nu va impune tipul de etichetare”, a spus comisia pentru agricultură (COMAGRI).
Ea a adăugat, însă, că raportul viitor al Comisiei privind etichetarea nutrițională din fața ambalajelor va oferi dovezi privind necesitatea armonizării în acest domeniu, întrucât în conformitate cu normele actuale ale UE, acesta este doar voluntar.
Potrivit lui Kyriakides, interesul considerabil pentru profilurile de nutrienți din produsele alimentare a întârziat acțiunile Comisiei, dar în contextul F2F, executivul UE va transmite un răspuns concret.
Îmbunătățirea informațiilor consumatorilor cu privire la etichetarea originii va fi, de asemenea, una dintre acțiunile F2F. „Trebuie să definim o soluție pe termen lung pentru interesul consumatorilor”, a declarat oficialul cipriot.
„Cred că multiple măsuri naționale pe care le vedem pe etichetarea originii provoacă o fragmentare a pieței interne”, a spus ea.
Așteptările privind o nouă schemă de etichetare alimentară la nivelul UE care va fi încorporată în F2F au fost mari în ultimele luni.
În februarie trecut, Kyriakides le-a spus europarlamentarilor COMAGRI că Comisia lucrează la armonizare și că va veni cu o propunere privind etichetarea alimentelor, adăugând că nu a putut spune ce etichetă alimentară va fi propusă.
Săptămâna trecută, o coaliție formată din peste 40 de părți interesate din alimente și-a reiterat apelul pentru o propunere legislativă de introducere a scorului Nutri ca fiind obligatoriu pentru toți producătorii de produse alimentare.
În sfidarea deschisă a scorului francez Nutri, guvernul italian a oferit Comisiei o altă propunere pentru o schemă de etichete alimentare alimentare la nivelul întregii UE.
Scorul Nutri Franța transformă valoarea nutrițională a produselor într-un cod format din cinci litere, de la A la E, fiecare cu propria culoare, în timp ce Nutrinform din Italia se bazează pe un simbol „alimentat cu baterie” care arată consumatorului contribuția nutrițională în relația cu nevoile lor zilnice, precum și stilul alimentar corect.
Deși contestat de Italia, Nutri-score este, în prezent, singurul sistem de etichete nutriționale testat în culoarul supermarketurilor, bucurându-se astfel de o pornire de cap a sistemului de baterii.