Tehnologii

251

Conceptul de nutriție integrată și evitarea subnutriției, în condiții de Covid 19

autor

MeetMilk.ro

distribuie

O strategie reală de combatere a subnutriției, și nu doar a obezității și a excesului de greutate, ar trebui să fie pusă în aplicare în agenda politică a UE, în urma luptei revigorate împotriva cancerului și a crizei COVID, au subliniat mai mulți parlamentari într-un eveniment virtual recent.

Organizat de Alianța Europeană pentru Nutriție pentru Sănătate, evenimentul și-a propus să analizeze cum să stabilească mai bine conceptul de îngrijire nutrițională integrată, atât la nivelul UE, cât și în sistemele naționale de îngrijire a sănătății.

Potrivit europarlamentarului socialist Marc Tarabella, ambiția UE în materie de sănătate a fost recent restabilită prin politica alimentară esențială a Comisiei, strategia Farm to Fork și Planul european de combatere a cancerului, care este în curs de finalizare.

Acest nou entuziasm ar putea deschide calea pentru ca conceptul de nutriție integrată să fie considerat ca fiind cheia pentru o asistență medicală mai bună, a subliniat parlamentarul belgian.

Un alt europarlamentar socialist, portugheza Sara Cerdas, care este și medic, a menționat programul EU4Health, care vede nutriția ca un instrument de abordare a factorilor de risc pentru multe dintre bolile care afectează cetățenii UE în acest moment.

Îngrijirea nutrițională

Competența în materie de sănătate este în prezent în mâinile statelor membre, ceea ce înseamnă că ar putea lipsi punerea în aplicare a contribuțiilor provenite de la Bruxelles. „Uneori regret că decidem unele reguli la nivel european, iar apoi sunt diluate în fiecare țară”, s-a plâns Tarabella. El a adăugat că Comisia ar trebui să monitorizeze care țară face progrese în domeniul îngrijirii nutriționale și să favorizeze schimbul de bune practici între statele membre.

Platformele multidisciplinare și multicomerciale interesate sunt, de asemenea, considerate cruciale pentru a lega UE și elaborarea politicilor naționale în domeniul sănătății. În acest sens, inițiativa „Îngrijirea nutrițională optimă pentru toți” (ONCA) a fost menționată ca un exemplu pentru punerea împreună a diferitelor părți interesate, încercând să asigure o îngrijire nutrițională de înaltă calitate pentru toți cetățenii europeni prin screening nutrițional

Laurence Doughan de la Ministerul Sănătății din Belgia a explicat de ce țara s-a alăturat campaniei, spunând că este o continuare logică a strategiei naționale din 2006 privind planul de nutriție și sănătate. Potrivit acesteia, nu este ușor să convingi alte state membre că nutriția este mai serioasă decât pare și a apreciat utilizarea cuvântului îngrijire nutrițională în loc de subnutriție. „Percepția este mult mai bună”, a adăugat ea.

Deși abordarea multi-părți interesate s-a dovedit a funcționa, ea a subliniat, de asemenea, importanța legii „dure”: „Un set de recomandări este bun, dar reglementarea este, de asemenea, foarte importantă”.

Abordați îngrijirea cancerului în mod holistic

Nutriția joacă un rol central în îngrijirea cancerului, care se află în centrul agendei UE, întrucât un plan pentru combaterea cancerului se numără printre prioritățile Comisiei Europene și ale președintelui acesteia, Ursula von der Leyen.

Europarlamentarul de centru dreapta, Aldo Patriciello, a vorbit despre legătura dintre bolile oncologice și malnutriție, care reprezintă atât o povară asupra bugetului pentru sănătate, cât și un obstacol în calea prevenirii și a bunei tratamente a cancerului.

„La pacienții cu cancer, malnutriția poate compromite serios succesul și continuarea terapiilor împotriva cancerului, intervenții chirurgicale, radioterapie, chimioterapie, precum și viața pacienților înșiși”, a spus el.

El a adăugat că instituțiile UE ar trebui să își consolideze angajamentul de a promova screeningul nutrițional pentru persoanele cu risc și pacienți, pentru a asigura accesul egal al pacienților la îngrijirea nutrițională și pentru a sprijini educația și programele de studiu privind prevenirea.

„Acum este dovedit științific că malnutriția nu este nici o consecință a bolii, nici un efect secundar al terapiilor anticanceroase, dar este cel puțin parțial previzibilă printr-un suport nutrițional adecvat care trebuie luat ca parte integrantă a căii terapeutice a pacientului.”

Matthias Schuppe, liderul echipei de cancer în cadrul Direcției Generale pentru Sănătate (DG SANTE) a Comisiei Europene, a fost de acord că nutriția și îngrijirea nutrițională sunt componente importante ale abordării executivului UE împotriva cancerului.

„Încercăm să abordăm cancerul în mod holistic, ceea ce înseamnă să începem de la prevenire prin diagnosticarea precoce, tratament și apoi urmărirea supraviețuitorilor”, a spus el.

În acest sens, nutriția joacă un rol important în prevenirea, deoarece dietele sănătoase evită obezitatea, cu potențialul de a deveni împreună cu activitatea fizică un factor de reducere a riscului de cancer.

Dar, de asemenea, noua abordare centrată pe pacient ar putea integra nutriția ca instrument în furnizarea de îngrijiri optime.

„O stare nutrițională mai bună înseamnă pentru acești pacienți și regimurile lor de chimioterapie o calitate mai bună a vieții și un beneficiu mai mare de supraviețuire”, a spus Schuppe.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2