249
Euractiv informează că lobby-ul fermierilor din UE COPA-COGECA s-a alăturat celor care luptă împotriva sistemului francez Nutri-Score, în cursa pentru alegerea unei etichete alimentare obligatorii la nivel european.
Pekka Pesonen, secretar general al COPA-COGECA, a declarat că organizația sa susține oferta Italiei împotriva oricăror etichete nutriționale codificate în culori, precum Nutri-score. ”Am vorbit cu ministrul italian Teresa Bellanova, îi oferim sprijinul deplin”, a declarat Pesonen agenției de știri italiene Ansa, după un Consiliu informal pentru agricultură din Koblenz, Germania.
Organizația fermierilor se bazează pe Italia pentru a evita o simplificare nejustificată a etichetelor din fața ambalajului, pe care Nutri-score le-ar încuraja, penalizând unele dintre produsele principale ale dietei mediteraneene.
Introducerea unui cadru armonizat pentru etichetarea alimentelor se numără printre principalele obiective ale politicii alimentare emblematice a UE, recent dezvăluită, Strategia de la Fermă la Furculiță (F2F). Actuala președinție germană a UE își propune să promoveze o dezbatere între miniștrii agriculturii pe această temă, în vederea adoptării unor sugestii deja până la sfârșitul anului.
Până în prezent, principala discuție la nivelul UE a fost despre ce tip de etichetă nutrițională va fi obligatorie, cu o luptă dezlănțuită între sistemul Nutri-score, dezvoltat și susținut de Franța, și contrapropunerea Italiei, numită Nutrinform.
Sistemul Nutri-score este utilizat și în Belgia și Spania. În urmă cu două săptămâni, guvernul german a adoptat o lege pentru a introduce schema pentru produsele alimentare comercializate în țară. Scorul Nutri convertește valoarea nutrițională a produselor într-un cod format din cinci litere, de la A la E, fiecare cu culoarea sa.
Însă, guvernul italian a oferit Comisiei o altă propunere, pentru o schemă de etichete nutritionale la nivel european, denumită Nutrinform. Nutrinform din Italia se bazează pe un simbol care arată consumatorului contribuția nutrițională în raport cu nevoile zilnice ale acestora, precum și stilul alimentar corect.
Nutri-score a avut un avans înainte asupra sistemului de baterii, deoarece a fost mult timp singurul sistem de etichete nutriționale testat în supermarketuri. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii iulie, Comisia a dat acordul pentru utilizarea voluntară a Nutrinform în Italia.
La nivelul UE, europarlamentarii socialiști și verzi au solicitat semnarea Inițiativei cetățenești europene (ECI) ”Pro-nutriscore”, lansată de unele asociații de consumatori, care vizează obligativitatea Nutriscore pentru toți producătorii de la nivelul UE, pentru ca aceasta sa fie eficient.
Însă, Italienii susțin că Nutri-score este părtinitor față de dieta mediteraneană, deoarece atribuie un scor scăzut alimentelor cu conținut ridicat de energie, grăsimi saturate, cantitate mare de zahăr sau sare. Principala plângere din partea italiană este că uleiul extravirgin, care este un produs esențial în dieta mediteraneană, este clasificat cu litera D și culoarea portocalie.
„Nu este un secret faptul că Italia și Franța sunt pe poziții foarte diferite, dar eu o reafirm pe a noastră”, a declarat ministrul italian al agriculturii Teresa Bellanova, după întâlnirea informală cu alți miniștri de marți (2 septembrie). Potrivit Italiei, lupta împotriva bolilor nutriționale și promovarea stilurilor de alimentație sănătoasă necesită o abordare multidisciplinară, axată pe conceptul de diete sănătoase.
Cu toate acestea, clasificarea valorii nutriționale a produselor cu culori ar duce la simplificare excesivă, deoarece nu ar lua în considerare cantitățile de produs care sunt consumate. Pentru Bellanova, există și o problemă legată de o anumită lipsă de transparență, deoarece consumatorii ar ignora algoritmul din spatele atribuirii culorii.