Ferma

253

Covid-19: 40 de europarlamentari cer interzicerea transportului animalelor vii pe distanţe lungi

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Peste 40 de membri ai Parlamentului European s-au alăturat unei coaliții de ONG-uri care solicită interdicția transportului animalelor pe distanțe lungi, în timpul crizei coronavirusului, informează Euractiv, site-ul oficial al Uniunii Europene.

Aceștia susțin că reintroducerea controalelor la frontieră a dus la întârzieri care riscă să afecteze bunăstarea animalelor și, prin extindere, sănătatea umană.

Întârzierile de frontieră mari cresc stresul animalelor și sporesc riscul de răspândire a bolilor zoonotice, spun parlamentarii într-o scrisoare trimisă lui Marija Vučković, ministrul croat care prezidează în prezent consiliul agriculturii al miniștrilor agriculturii din UE.

În scrisoarea lor, grupul solicită suspendarea tuturor transporturilor de animale de fermă vii între statele membre în călătorii de peste opt ore, precum și a tuturor exporturilor pe uscat și pe mare de animale de fermă vii către țări din afara UE.

Creșterea animalelor a fost inclusă într-o listă de bunuri prioritare care pot trece frontierele cu ușurință prin așa-numitele „benzi verzi” în ghidurile de gestionare a frontierelor publicate de Comisie la 16 martie.

Acest set de recomandări adresate statelor membre este menit să protejeze sănătatea și să asigure disponibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale în timpul focarului de coronavirus.

Cu toate acestea, decizia de a considera efectivele de animale ca un sector crucial care oferă servicii esențiale a fost criticată de peste 35 de ONG-uri de bunăstare a animalelor, care au spus că liniile directoare nu iau în considerare problemele grave impuse sănătății și bunăstării animalelor de fermă, în special atunci când sunt transportate între UE și non -Tările UE.

"Regulamentul privind transportul UE prevede ca animalele să fie mutate fără întârziere la locul de destinație și nevoile animalelor să fie îndeplinite în timpul călătoriei", a declarat Peter Stevens, consilier principal al politicii ONG Compassion in World Farming.

Acest lucru contrastează cu recomandările organizației de agricultori din UE COPA-COGECA. Într-un raport de 5 pagini cu privire la impactul crizei COVID-19 asupra sectorului agricol, observat de EURACTIV, lobby-ul agriculturii din UE a declarat că transportul animalelor vii trebuie să beneficieze de controale rapide de frontieră din cauza cerințelor de bunăstare a animalelor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2