Stiri

328

Critici dure privind planurile UE de reducere a emisiilor în fermele zootehnice

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După luni de zile, miniștrii UE s-au hotărât în cele din urmă cu privire la poziția lor de negociere cu privire la o propunere de reducere a emisiilor industriale ale UE, dar acordul nu a mers bine cu părțile interesate din agricultură, informează Euractiv.

Comisia Europeană și-a înaintat ultima propunere

Revizuirea propusă a Directivei privind emisiile industriale (IED), dezvăluită de executivul UE în aprilie 2022, urmărește reducerea emisiilor nocive provenite de la instalațiile industriale, al căror domeniu de aplicare este extins pentru a include unele dintre cele mai mari ferme de animale din UE.

Comisia și-a înaintat propunerea, inclusiv controversatul prag propus de 150 de „unități de animale” (LSU) – punctul în care fermele vor fi definite ca „industriale” și, prin urmare, penalizate conform directivei (a se vedea mai jos pentru detalii).

Cu toate acestea, poziția Consiliului UE care a fost convenită joi (16 martie) intenționează să crească pragul pentru creșterea industrială a animalelor la 350 LSU pentru porci și bovine și la 280 LSU pentru păsări, precum și o abordare treptată pentru fermele mixte.

În plus, compromisul include prevederi pentru o scutire pentru agricultura extensivă de a aplica cerințele directivei.

Amendamentele vor fi negociate

Setul de amendamente de la miniștrii UE va fi negociat împreună cu deputații europeni, care urmează să își voteze mandatul în vară.

Romina Pourmokhtari, ministrul suedez pentru climă și mediu, a declarat că acordul Consiliului „stabilește reguli mai stricte pentru a combate poluarea la sursă”.

„Acest lucru va stabili limite de poluare la niveluri mai eficiente și va oferi îndrumări clare industriei și fermelor mari de animale pentru a face investițiile potrivite, astfel încât poluarea acestora să fie redusă efectiv”, a spus ea.

Cu toate acestea, comisarul UE pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, a adoptat o abordare mai rezervată, deplângând faptul că acordul „reduce în mod semnificativ ambiția propunerii Comisiei în două puncte”, inclusiv în ceea ce privește pragul pentru emisiile agricole.

„Vedem că fermele din UE devin din ce în ce mai mari”, a spus el, menționând că aceste ferme mari nu vor fi acoperite de acordul Consiliului, în ciuda faptului că contribuie semnificativ la emisiile de amoniac.

Potrivit celor mai recente date disponibile din 2020, doar 3% din fermele de bovine ar intra sub incidența directivei conform acestui acord, a subliniat el.

„Trecere gratuită” la agricultura industrială

Însă, pentru grupurile verzi, acordul oferă o trecere gratuită fermelor industriale industriale pentru a „continua să polueze cu substanțe chimice toxice și să distrugă clima” și să submineze încercările UE de a reglementa mai bine agricultura industrială a animalelor.

„Noile reguli de mediu ar fi putut fi aplicate tuturor fermelor industriale mari, dar miniștrii au decis să modifice propunerea Comisiei de a acorda fermelor industriale mari lacune, cum ar fi cerințe laxe privind dimensiunea fermei și scutiri imposibile”, o declarație a grupului de campanie Compassion in World. Farming EU citește.

Între timp, organizația de protecție a animalelor Four Paws a calificat rezultatul „dezamăgitor”, deplângând faptul că fermele care cresc până la 20.000 de găini ouătoare sau până la 1.167 de porci – față de 10.714 și, respectiv, 500 conform propunerii Comisiei – ar fi excluse din IED. baza protejării „fermelor familiale mici”.

Dacă miniștrii nu sunt de acord să consolideze normele UE de mediu, în „cel mai bun scenariu, UE ar reduce emisiile de metan din creșterea animalelor doar cu 3,7% până în 2030”, potrivit unui comunicat al grupului.

„Directiva privind dezastrele industriale”

Între timp, asociația fermierilor din UE COPA-COGECA a criticat IED pentru că nu satisface nevoile comunității agricole din UE.

„Compromisul la care au ajuns statele membre este departe de a fi suficient, lăsând multe zone gri”, se arată într-un comunicat al asociației.

Cu toate acestea, ei au salutat faptul că „dezbaterile aprinse” din jurul negocierilor au adus claritate asupra unui punct: abordarea prag propusă inițial de Comisia Europeană este „în primul rând politică, punitivă și va avea consecințe neprevăzute atunci când este aplicată în fermă”.

„În acest moment, ar trebui să începem să vorbim mai degrabă despre IDD pentru agricultură – „Directiva dezastre industriale”?” afirmația pusă la îndoială.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2