470

Cum afectează temperamentul vacii producția de lapte?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Temperamentul vacii de lapte este o caracteristică cu mai multe fațete care cuprinde diverse aspecte comportamentale, se arată într-un studiu publicat de DairyGlobal.

Importanța diferențelor

Diferențele individuale în temperamentul vacii de lapte influențează performanțele producției, inclusiv producția și calitatea laptelui.

Comportamentul vacilor de lapte și relația acestuia cu producția și calitatea laptelui sunt subiecte importante atât pentru consumatori, cât și pentru producători, datorită legăturii lor cu bunăstarea vacilor de lapte, eficiența producției și sustenabilitatea industriei lactatelor.

Totuși, din cauza lipsei de standardizare în ceea ce privește măsurarea utilizată în diferite studii de cercetare pentru a evalua temperamentul vacilor de lapte, acesta este încă un subiect controversat.

Evaluarea temperamentului vacii de lapte

Temperamentul este definit ca variația individuală a comportamentului animalului din cauza circumstanțelor lor de mediu, cu condiția ca aceste variații să fie consistente în timp și în diferite situații. În sistemele de producție a laptelui, temperamentul poate fi evaluat prin observarea comportamentului vacilor în diverse situații.

Temperamentul de muls poate fi evaluat în timpul manipulărilor de rutină în sala de muls, iar temperamentul de manipulare poate fi evaluat prin teste standardizate, cum ar fi viteza de zbor, reactivitatea în corelul de manipulare și distanța de zbor.

Temperamentul de muls este măsurat pe baza reactivității vacilor în timpul mulsului, luând în considerare intensitatea reacțiilor la procedura de muls, cum ar fi mișcările picioarelor și loviturile. În studiile de cercetare, vacile sunt clasificate ca reactive, intermediare și calme pe baza temperamentului lor.

Efectul temperamentului asupra producției zilnice de lapte

În 2017, un studiu realizat de Abdel-Hamid și colegii săi a arătat că vacile reactive cheltuiesc mai multă energie pentru activități motorii, inclusiv mersul pe jos și statul în picioare.

În plus, Marçal-Pedroza și colegii (2021) au stabilit că vacile reactive din sala de muls piardă cupele pentru tetina mai des și direcționează mai puțină energie lichidă către alăptare, ceea ce duce la o producție mai mică de lapte.

Deși există rezultate contradictorii în ceea ce privește impactul temperamentului asupra producției de lapte, Sawa și colegii (2017) au concluzionat că vacile reactive sunt mai agresive în timpul hrănirii și ingerează cantități mai mari de hrană, ceea ce duce la o performanță productivă mai mare.

Un alt studiu realizat de Marçal-Pedroza și colegii (2020) a folosit frecvența de ruminare în timpul mulsului ca măsură de temperament.

 Autorii au raportat că vacile cu frecvență mai mare de ruminare în timpul mulsului au fost mai calme și mai relaxate, ajungând astfel la o producție de lapte mai mare decât cele care au petrecut mai puțin timp ruminând.

Paritatea

Paritatea este un alt factor care influențează producția de lapte a vacilor cu temperament diferit. Potrivit lui Marçal-Pedroza și colegii (2020), vacile primipare din categoria temperamentului înalt au fost cele cu cea mai mare ruminație și producție de lapte mai mare.

Pe de altă parte, vacile multipare sunt mai obișnuite cu procesul de muls și prezintă o reacție mai mică la procesul de manipulare, rezultând astfel o performanță productivă mai bună pentru cele mai calme și pentru cele reactive în comparație cu intermediarii.

Când se ia în considerare stadiul de lactație, vacile reactive au avut un randament zilnic mai mare de lapte datorită unui consum mai mare, urmat de vacile calme și intermediare care au avut cea mai mică producție de lapte.

Deși Gergovska și colegii (2014) au raportat că, în ciuda producției mai mari, vacile reactive au avut o curbă de lactație neregulată.

Efectul temperamentului asupra producției totale de lapte

În general, vacile reactive au fost mai productive pe toată perioada de lactație decât cele calme și intermediare. Mai mult, printre vacile primipare, vacile reactive au dat mai mult decât cele intermediare datorită relației dintre aportul mai mare de hrană și randamentul mare de lapte la animalele reactive.

Mai multe studii ale lui Sutherland și Dowling (2014), Hedlund și L¢vlie (2015), Cerqueira și colegii (2017), Kruszyński și colegii (2013) și Antanaitis și colegii (2021) au arătat că vacile mai calme produc mai mult lapte cu grăsime mai mare. și conținutul de proteine.

Între timp, Rousing și colegii (2004) și Cziszter și colegii (2016) au stabilit că vacile reactive au un randament mai mare de lapte, grăsimi și proteine ​​de lapte decât cele calme.

Concluzie

Relația dintre temperament și producția de lapte depinde de mai mulți factori, inclusiv de indicatorii de temperament utilizați și de rasa, vârsta și paritatea vacilor de lapte.

Există rezultate contradictorii în ceea ce privește relația dintre temperamentul vacii de lapte și producția de lapte, ceea ce ne conduce la întrebări suplimentare cu privire la tipul de indicatori folosiți pentru clasificarea temperamentului animal și timpul de aplicare a acestei clasificări.

În plus, există o interpretare divergentă a temperamentului vacii de lapte, care poate duce la o asociere inexactă între tipul de temperament și variabilele de productivitate. Prin urmare, este necesară standardizarea protocoalelor pentru evaluările comportamentale pentru a înțelege mai bine rezultate.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2