Stiri

361

Curtea de Conturi: Bilanț dezastruos pentru Casa de Comerț Unirea

autor

MeetMilk.ro

distribuie

”În exercițiul financiar 2020, societatea a înregistrat o pierdere în sumă de 5.412 mii lei, mai mică decât cea înregistrată la finele anului 2019, când s-a înregistrat o pierdere în sumă de 7.157 mii lei. În 2021, minusul a fost de un milion de lei.

• Avansul a fost achitat pentru achiziția unor bunuri care făceau obiectul unor ipoteci și interdicții de înstrăinare, actul notarial întocmit incluzând și o clauză penală prin care societatea se obliga ca în condițiile în care ar renunța la perfectarea actului, aceasta va pierde suma achitată cu titlu de avans de preț, respectiv suma de 4.542 mii lei.

• Tranzacția de vânzare-cumpărare nu s-a încheiat la data convenită prin promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare, deoarece reprezentanții societății nu s-au mai prezentat la notariat și, în consecință, avansul achitat de societate a fost pierdut în favoarea vânzătorului.

Societatea a achiziționat patru mijloace fixe în sumă de 130 mii lei, reprezentând corturi de depozitare, neprevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli, care nu au fost utilizate conform obiectului principal de activitate și care nici nu au generat obținerea unor venituri din exploatare.

• Pentru aceste bunuri nu au fost prezentate documente de recepție și nu se regăsesc faptic în patrimoniul societății, ele fiind amplasate sau depozitate pe domeniul unor cooperative agricole de interes privat.

SN Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA a efectuat plăți cu titlu de despăgubiri în sumă de 46 mii lei, constând în drepturi salariale, stabilite în sarcina entității în baza unor sentințe judecătorești, prin care instanța a reținut că sancțiunea de desfacere a contractului individual de muncă a fost neproporțională cu gravitatea faptei săvârșite de către un salariat.

Societatea a achiziționat în anul 2019 un număr de 11 containere care nu au fost utilizate, situație care a dus la înregistrarea unor cheltuieli suplimentare cu depozitarea, cheltuieli de judecată și cu onorarii avocat.

• Lipsa unui plan de administrare și de management pentru implementarea proiectului Piețe mobile a condus la achiziția unor bunuri imobile, fără a fi utilizate conform scopului și obiectului principal de activitate al societății.

Această situație a condus la generarea unor pierderi din exploatare ca urmare a efectuării de cheltuieli fără corespondent în veniturile societății.

Nu au fost respectate prevederile legale cu privire la aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli (BVC) al societății și a modificărilor intervenite în structura acestuia, precum și a prevederilor referitoare la execuția bugetului.

SN Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA a angajat și efectuat cheltuieli în sumă de 855 mii lei, pentru organizarea expozițiilor, târgurilor și congreselor desfășurate la terți, fără ca aceste tipuri de activități să fi fost autorizate în prealabil la Oficiul Național al Registrului Comerțului. • Aceste activități au fost ulterior incluse în obiectul secundar de activitate, conform actului constitutiv al societății.

În perioada 2019-2021 s-au constat o serie de deficiențe atât în ceea ce privește reglementarea repartizării către salariați a autovehiculelor, cât și în ceea ce privește modul de utilizare a acestora.

• Două autovehicule din patrimoniul societății au fost utilizate de conducerea executivă a societății fără să fie întocmite documente justificative care să ateste folosirea exclusivă a bunurilor în interes de serviciu.

• Astfel, nu s-a realizat urmărirea și evidențierea în contabilitate a consumului de combustibil și a cheltuielilor pentru cele două autoturisme aflate în dotare”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2