Stiri

483

Curtea Europeană de Conturi va audita sprijinul acordat de România pentru agricultura ecologică

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Conform Curții Europene de Conturi, agricultura ecologică este un sector cu creștere rapidă în UE, iar suprafața pe care se practică acest tip de agricultură aproape s-a dublat în ultimul deceniu, iar cererea de produse ecologice a crescut de peste trei ori.

În 2020, pe piața alimentelor și băuturilor ecologice din UE s-au înregistrat vânzări de 45 de miliarde de euro, ceea ce plasează UE pe locul doi în lume din punctul de vedere al consumului de alimente ecologice.

Curtea de Conturi Europeană a demarat un audit pentru a afla dacă sprijinul acordat de UE pentru agricultura ecologică a fost bine conceput și implementat.

Agricultura ecologică presupune utilizarea de practici agricole sustenabile pentru cultivarea plantelor și pentru creșterea animalelor. Acest sector este deci considerat esențial pentru atingerea obiectivelor UE în materie de climă și mediu.

Fermierii care practică sistemul de agricultură ecologică se bazează pe procese și substanțe naturale pentru a menține fertilitatea solurilor, pentru a controla dăunătorii și bolile și pentru a promova sănătatea și bunăstarea animalelor.

„Uniunea Europeană se confruntă cu provocarea de a asigura securitatea alimentară a cetățenilor și, în același timp, de a înverzi sectorul agricol și a reduce poluarea și presiunea asupra mediului. Agricultura ecologică este o modalitate de a îmbunătăți sustenabilitatea agriculturii și UE are obiective ambițioase în acest domeniu.

Pentru ca practicile ecologice să aducă rezultate, acestea trebuie susținute corespunzător, atât cu finanțare, cât și printr-un cadru politic general. Auditul Curții va examina dacă există o astfel de susținere și ce s-ar putea îmbunătăți pentru a garanta faptul că banii contribuabililor sunt bine cheltuiți”, a declarat doamna Keit Pentus-Rosimannus, membra Curții responsabilă de acest audit.

Potrivit Eurostat, ponderea terenurilor agricole din UE pe care se practică agricultura ecologică a crescut de la 5,9 % în 2012 la 9,1 % în 2020. Între timp, prin Strategia „De la fermă la consumator” și prin Strategia privind biodiversitatea pentru 2030, Comisia Europeană a stabilit obiectivul ca 25 % din terenurile agricole ale UE să fie ocupate de agricultura ecologică până în 2030.

Agricultura ecologică este reglementată și certificată la nivelul UE. Comisia sprijină dezvoltarea agriculturii ecologice în principal prin politica agricolă comună (PAC), care acoperă și alte practici agricole neutre din punctul de vedere al mediului și al climei (a se vedea, de asemenea, Raportul nr. 16/2021 al Curții privind clima și PAC). În perioada 2014-2022, UE a cheltuit 9,1 miliarde de euro prin PAC pentru a ajuta fermierii să treacă la practici agricole ecologice sau să mențină astfel de practici.

În cadrul acestui audit, Curtea va examina cadrul de măsuri creat și implementat de Comisie și de statele membre, mai precis dacă acesta este eficace și adecvat și dacă a contribuit la dezvoltarea durabilă a agriculturii ecologice și a asigurat atingerea obiectivelor conexe.

Pe lângă activitatea de audit care va viza Comisia, Curtea a selectat patru state membre (Italia, Austria, Polonia și România) pentru o examinare mai aprofundată. Se preconizează că raportul de audit va fi publicat peste un an.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2