208
După cum am anunțat la momentul optim, miniștrii agriculturii din UE, au avut o video-conferință în săptămâna trecută, ocazie cu care Ministrul agriculturii din România a solicitat sprijin pentru sectoarele lapte, carne porc, pasăre, vie și vin – sectoare grav afectate de epidemia Covid-19.
Prin bunăvoința secretariatului UECBV, ACEBOP a primit un scurt raport care cuprinde informații suplimentare și mai ales precizările Comisiei față de solicitările statelor Membre, după cum urmează:
• Produse lactate:
– Italia, Irlanda și Lituania sunt preocupate cu privire la atribuirea volumului pentru stocarea privată.
– Belgia, Austria și Germania susțin finanțarea reducerii producției, similar cu sistemul utilizat în 2016.
– Ungaria a solicitat depozitarea privată a laptelui UHT.
• Sectoarele de carne:
– Delegațiile au salutat ceea ce s-a făcut pentru sectorul cărnii de vită, dar au subliniat că măsurile luate nu sunt suficiente.
– Mai multe state – Franța, Olanda, Italia, Belgia, Irlanda – au solicitat intervenția (sistem de depozitare privată) pentru carnea de vițel.
– La carnea de porc: Belgia a solicitat monitorizare. Letonia, România și Ungaria au solicitat măsuri de intervenție.
-Această cerere de intervenție la carnea de porc este nouă, nu a făcut parte din primul pachet de sprijin.
Reacția Comisiei:
A fost adoptat primul pachet de sprijin, deoarece au fost întâmpinate probleme orizontale / transversale pentru toate statele membre. Carnea de vițel și carnea de pasăre sunt considerate sectoare cu rezistență mai mare, ca urmare nu s-ar lua în considerare un sprijin de la nivelul UE, ci mai degrabă măsuri de ajutor de stat din partea statelor membre.
• Sectorul vinicol:
– Până în prezent, Franța a solicitat un fond de compensare al UE pentru a sprijini sectorul, în lumina tarifelor americane la importurile de vin din UE. În cadrul conferinței, s-a făcut referire și la situația sectorului legată de tariful SUA, pe lângă criza Covid -19.
– Franța, Italia, Grecia, au solicitat sprijin pentru distilare în perioada de criză.
– Italia a menționat nevoia de promovare, Austria a susținut promovarea și agroturismul, dar nu a existat nicio discuție detaliată în acest sens.
• Sectorul horticol:
– Olanda, Belgia, Franța au solicitat din nou sprijin – Comisia a răspuns că ar trebui să acorde ajutor de stat.
Concluziile Comisiei:
– a luat act de faptul că nu există o majoritate a statelor membre care să sprijine utilizarea fondului de criză de rezervă;
– a subliniat că pentru sectoarele care nu sunt încă acoperite de fondurile UE, statele membre ar trebui să ia în considerare cadrul temporar al ajutorului de stat;
– a subliniat faptul că pachetul de măsuri la nivelul UE adresat sectoarelor a avut impact în majoritatea statelor membre; pentru alte sectoare specifice, cum ar fi carnea de pasăre, de vițel, Statele Membre pot activa ajutorul de stat.