649
De la începutul anului, prețurile la laptele crud din UE au scăzut, iar în iunie, prețul mediu estimat al laptelui crud din UE a fost de aproximativ 45 EUR/100 kg (-23% sub vârful atins în decembrie 2022). Situația variază în funcție de țările UE, deoarece scăderile prețurilor au variat de la -2% în Cipru la aproximativ -30% și mai mult în țările baltice, Benelux și Danemarca și Germania.
Cea mai mare scădere, în România
Cea mai mare scădere în perioada decembrie-iunie (aproximativ 40%), conform estimărilor din iunie, a fost înregistrată în Irlanda și Rromânia. Unele costuri de intrare au continuat să scadă. De exemplu, după ce au atins un vârf în T4 2022, costurile furajelor nu au mai înregistrat o creștere în T1 2023.
Cu toate acestea, ele rămân ridicate în comparație cu nivelurile medii observate în trecut. Indicii costurilor cu energie și îngrășăminte au fost mai redusi, dar în comparație cu un vârf mai mare decât costurile pentru furaj.
Susținut de prețurile mai scăzute ale laptelui crud din UE, prețurile produselor lactate din UE au scăzut și ele. În cazul SMP, WMP și unt, tendințele de scădere observate în primăvară au arătat o anumită stabilizare (chiar și o ușoară creștere pentru WMP), în timp ce prețurile UE la brânzeturi și zer au scăzut în continuare.
Acum, aceste mișcări au contribuit la creșterea competitivității produselor lactate din UE. La sfârșitul lunii iunie, prețul untului din UE este cel mai scăzut dintre principalii concurenți de export, în timp ce pentru alte produse lactate (SMP, WMP, cheddar), originea UE este a doua cea mai ieftină. Sursa: DG Agricultură și Dezvoltare Rurală pe baza Eurostat.
Tendință pozitivă a livrărilor de lapte
În ciuda scăderii prețurilor la laptele crud din UE, livrările de lapte din UE au fost cu 0,8% mai mari în ianuarie-aprilie comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, dezvoltarea lor a fost foarte eterogenă în țările UE.
În ceea ce privește evoluția prețurilor la laptele crud la nivelul fiecărei țări UE, se pot face două observații principale. În primul rând, prețurile mai scăzute au condus deja la o producție mai scăzută (de exemplu, IE, LT).
În al doilea rând, creșterea continuă a livrărilor de lapte a susținut și mai mult scăderea prețurilor, deoarece răspunsul cererii nu a fost proporțional cu această creștere (de exemplu, Benelux, DE, DK, PL).
Până în aprilie, sacrificările de vaci au rămas ușor sub nivelul anului trecut. Având în vedere prețurile mai mici ale laptelui crud și costurile de intrare care rămân în continuare ridicate, sacrificările care se așteptau să se accelereze în iarna și primăvara trecute vor avea loc probabil în timpul verii.
Acest lucru ar putea duce la o scădere generală de 1% a efectivului de lapte din UE, ceea ce ar putea duce la o încetinire generală a creșterii livrărilor de lapte din UE. Creșterea producției de lapte ar putea fi la un nivel comparabil cu anul trecut (0,7%), presupunând condiții meteorologice relativ normale încă în această etapă. Acest lucru ar putea contribui, de asemenea, la o calitate mai bună a laptelui față de 2022.
Datorită efectivului mai mic de vaci de lapte, tendința pozitivă de primăvară a livrărilor de lapte este probabil să fie inversată, astfel că livrările de lapte din 2023 ar putea rămâne negative (-0,2%) în ansamblu.
Producția de lactate
În timp ce livrările de lapte din UE au continuat să crească, cererea nu a reacționat proporțional. În ciuda unor semne de stabilizare, presiunea inflației rămâne ridicată, iar acest lucru are un impact negativ asupra puterii de cumpărare a consumatorilor nu numai prin cheltuielile pentru alimente, ci și pentru alte articole de uz casnic (de exemplu, energie). În același timp, costurile de procesare și depozitare rămân atenuate.
Prin urmare, în comparație cu estimările prezentate în perspectivele de primăvară 2023, nu a existat nicio revizuire semnificativă pentru consumul și utilizarea internă a produselor lactate în UE. Cererea de produse lactate a fost contestată din cauza inflației în creștere și pe piețele cheie de import.
La nivel global, scăderile importurilor din China și Asia de Sud-Est, fiind în mod tradițional cele mai dinamice piețe pentru importurile de lactate, au fost compensate de fluxurile în creștere către MENA, Brazilia și Mexic. Datorită competitivității îmbunătățite a UE, exporturile UE au crescut în ianuarie-martie cu 33% pentru SMP, 11% pentru unt și 5% pentru zer praf.
Evoluția deosebit de pozitivă înregistrată pentru SMP și unt ar putea duce la creșterea exporturilor UE în 2023 (10% și, respectiv, 4%), chiar mai mult decât estimarea în perspectivele de primăvară 2023. Pe de altă parte, exporturile UE au fost mai mici pentru brânză (-1%) și chiar mai mult pentru produsele lactate proaspete (-14%) în ianuarie-martie, ceea ce se reflectă într-o creștere mai scăzută a exporturilor UE în 2023. Sursa: DG Agricultură și Dezvoltare Rurală, pe baza Eurostat.
Cererea poate echilibra piața
Contrar așteptărilor anterioare și datorită unei redresări a exporturilor UE, producția UE de SMP și unt este probabil să rămână stabilă în 2023, pentru a sprijini creșterea exporturilor. Stocurile de SMP ar putea fi, de asemenea, reduse, beneficiind de schimbările de preț. În același timp, acest lucru ar ajuta la reducerea unor costuri de stocare.
Având în vedere aceeași ipoteză privind livrările totale de lapte ca și în perspectiva primăverii 2023 și stabilitatea producției de SMP și unt din UE, estimările privind brânza, zer și W. MP au fost ușor revizuite în scădere.
O reducere similară a fost aplicată și produselor lactate proaspete, care sunt expuse mai direct la schimbarea comportamentului consumatorilor în raport cu inflația alimentară. Privind în perspectivă, îmbunătățirea perspectivelor economice va fi o cheie pentru susținerea cererii globale de produse lactate.
Acest lucru ar putea ajuta la echilibrarea pieței mondiale a produselor lactate în a doua jumătate a anului, chiar dacă creșterea producției globale de lapte ar putea încetini, de asemenea, ca reacție la scăderea prețurilor la lapte, în timp ce costurile sunt reduse într-un ritm mai scăzut.
Cu toate acestea, redresarea importurilor Chinei este mai lentă și se presupune că piața este încă supraaprovizionată, prin urmare incertitudinea rămâne ridicată, în ciuda rezultatelor pozitive obținute în alte destinații până acum. În special pentru UE, acest lucru ar putea însemna și o concurență mai mare.