Ferma

323

Digitalizarea fermelor de bovine

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În zilele noastre, bunăstarea animalelor nu trece neobservată de consumatori, iar sustenabilitatea în sectorul zootehnic este un accent constant.

Ca urmare, apar noi inovații perturbatoare, care permit fermierilor să monitorizeze sănătatea efectivelor lor în timp real, să prevină focarele de boli și să optimizeze alimentația. Conform unui raport de presă prezentat la Summit-ul pentru inovația în domeniul tehnologiei creșterii animalelor AgTech (Haga, 16 martie) s-au identificat start-up-uri cu tehnologii avansate care oferă produse inovatoare, pentru a sprijini o industrie animalieră durabilă și eficientă, cu soluții care încep de la tratamentul non-antibiotic pentru mastita bovină, și până la monitorizarea autonomă a animalelor. Iată câteva dintre ele.

Totul nou 

-Armenta (Israel) a dezvoltat primul tratament non-antibiotic pentru mastita bovină,  folosind tehnologia pulsului acustic (APT). Mastita provoacă pierderi anuale de peste 6 miliarde de euro, în SUA și Europa. Vacile infectate, tratate cu APT, au arătat rate de vindecare de 70% și, prin urmare, o creștere de 10% a producției de lapte. Implementarea APT crește profitabilitatea fermelor, îmbunătățind sănătatea efectivelor și bunăstarea vacilor.

-BinSentry (Canada) este o companie agricolă IoT, care rezolvă o problemă veche de 40 de ani din industria hranei pentru animale: monitorizarea fiabilă a inventarului la pubelele de furaje. În misiunea de a retrage masa, senzorul IoT al BinSentry permite fabricilor de alimentare și integratorilor verticali să realizeze economii semnificative de costuri, permițând creșteri dramatice ale eficienței operaționale.

-CattleEye (Irlanda) a creat prima platformă autonomă de monitorizare a animalelor din lume, îmbunătățind viața fermierilor și a animalelor lor și revoluționând lanțul de aprovizionare cu proteine. Platforma sa de învățare profundă AI, este concepută pentru a interpreta imagini vizuale ale animalelor de pe camerele web și pentru a extrage informații valoroase despre aceste vaci.

-General Probiotics (SUA) dezvoltă potențiale inovatoare de celule și probiotice antimicrobiene, care elimină agenții patogeni dăunători la animale, permit producerea de alimente sigure și reduc dependența actuală de antibiotice. Competența sa principală este ingineria precisă a probioticelor avansate care utilizează biologia sintetică și inteligența artificială.

-H2Oalert (Olanda) este primul sistem unic de gestionare a apei în timp real, prin wireless IoT, pentru bovinele de lapte și carne. Calitatea și cantitatea apei potabile a bovinelor sunt verificate în timp real, 24/7, pentru poluare și posibile defecțiuni ale alimentării cu apă. În acest fel, sistemul H2Oalert și datele obținute vor avea ca rezultat o contribuție directă la bunăstarea animalelor, la producția de lapte și la producția de carne.

-Hencol (Suedia) prezintă următorul nivel de creștere a animalelor în ferme de precizie, cu sistemele sale BigData și algoritmii AI, care fac posibilă oferirea clienților săi a unui sistem optimizat de asistență la decizii. Hencol permite digitalizarea întregului lanț valoric cu beneficii semnificative pentru toți actorii implicați.

-Jaguza Tech (Uganda), folosește senzori, știința datelor și învățarea automată,  pentru a îmbunătăți aspectele de bază ale operațiunilor agricole, pentru a deveni mai eficiente, mai productive și durabile. Jaguza este un sistem de gestionare a animalelor offline și cloud, bazat pe IoT, care include monitorizarea asistenței medicale pentru animale și înregistrări de senzori IoT, sisteme de gestionare a fermelor, identificarea animalelor, precum și utilizarea de etichete inteligente pentru animale și lecturi de coduri QR prin intermediul tehnologiilor wireless.

-Moonsyst (Ungaria) este un sistem inteligent de monitorizare pentru fermieri progresivi de lapte și carne de vită. Sistemul colectează diferiți parametri ai animalelor, ajutând fermierii cu date în timp real, pentru a creaște productivitatea și să detecteze bolile, stresul și căldura.

-Nextbiotics (SUA) are un scop în a utiliza instrumentele de biologie sintetică de ultimă oră și tehnologia bacteriofagului, pentru a oferi soluții unice pentru criza de rezistență la antibiotice. Oferă soluții pentru distrugerea bacteriilor patogene. Primul său produs este un aditiv pentru furaje pentru producătorii de animale,  pentru a îmbunătăți alimentația animalelor și a reduce semnificativ utilizarea antibioticelor.

Simple Ag Solutions (SUA) este o companie B2B, software-as-a-service, care oferă puntea dintre sănătatea animalelor și producție. Platforma sa a fost proiectată de la sol pentru producătorii de animale și păsări de curte pentru gestionarea consumului de antibiotice, optimizarea producției și facilitarea auditurilor.

Toată lumea inovează

Cel puțin 35 de start-up-uri au dezvoltat deja soluții digitale pentru fiecare pas din producția de lapte. O revoluție silențioasă transformă sectorul lactat mondial. Începând cu 2016, start-up-urile, corporația Embrapa, companii private și universități, și-au unit forțele pentru a transforma un sector cu potențial ridicat, într-o realitate de clasă mondială pe piața internațională.

Potrivit ”2 Censo Agtechs”, un program internațional de digitalizare, lansat la sfârșitul anului 2018, există deja 35 de agtech-uri care livrează deja soluții digitale, în special pentru producătorii de lapte, chiar în interiorul fermelor. Printre aceste startup-uri, Ideagri, Cow Med, Sisteme automate Z2s, OnFarm, Milk Chain, Macofren, Systech Feeder, MobiMilk și Agro Marra sunt deja cazuri de succes. De asemenea, există instrumente gratuite, care sunt oferite de Embrapa.

Provocarea este enormă

În timp ce marile companii și cooperativele au adoptat noi tehnologii și practici, majoritatea micilor fermieri mici nu au putut face acest pas. Unele cooperative și companii au același nivel de productivitate ca acela din Noua Zeelandă sau Statele Unite, ajungând cu ușurință la peste 6.000 de litri pe vacă pe an. Cu toate acestea, în același timp, media se menține în jur de 2.000 litri.

De aceea, mișcarea ag-tech se referă la nutriția animalelor, sisteme de gestionare digitală, automatizare, utilaje, monitorizare etc. Pentru aceasta, se folosesc tot felul de tehnologii inovatoare, cum ar fi Big Data, Data Science, Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI), analiză predictivă, drone, senzori etc. Paulo do Carmo Mantins, șef la Embrapa Dairy, spune că există soluții de pornire pentru întregul lanț, iar procesul de adopție atinge deja profiluri diferite. Anume, producătorii mijlocii și mici intră în epoca agriculturii digitale.

”Acest lucru se întâmplă deja. Producția de lapte necesită multe decizii, într-o rutină zilnică. Soluțiile digitale facilitează viața producătorului și îmbunătățesc ofertele pentru consumatori, care vor avea un produs mai ieftin și mai bun”, spune Mantins, care subliniază rolul tinerilor antreprenori care înțeleg că sunt esențiali în îmbunătățirea unui sector care mișcă 54 miliarde de euro pe an, și care are nevoie de orice fel de soluție, pentru a mări profitul

Un proiect uriaș

Din 2017, Embrapa Dairy dezvoltă proiectul „Idei pentru lapte”, care este format din 16 companii (precum Nestle, Microsoft, SAP, IBM, Danone, Parmalat, Bayer, MSD, Cisco și altele), șase instituții și peste 20 universități din toaă lumea, cu același obiectiv.

”Cred că sectorul produselor lactate are cel mai structurat ecosistem pentru inovare. Probabil, se dezvoltă mai repede decât oricare altul. În 2014, eram deja conștienți că sectorul agroalimentar este destul de întârziat, în ceea ce privește agricultura digitală. În 2016, am organizat prima competiție de startup”, adaugă Martins.

În prezent, proiectul ”Idei pentru lapte” are trei acțiuni principale: Caravan 4.0, Vacathon și Start-up Challenge. Toate au acoperire internațională și implică sute de oameni la fiecare ediție. Iată descrierea lor.

Caravana 4.0

Caravana 4.0 este un spectacol rutier care a mers în 40 de orașe din peste 10 state, timp de 40 de zile, în august și septembrie a anului 2019. Fiecare eveniment adună informații despre lanțul de produse lactate și proiectele ”Idei pentru lapte”, care se desfășoară în universități. Scopul său este să implice el puțin 2.700 de studenți de la mai multe universități de agronomie, medicină veterinară, creșterea animalelor, administrație, economie, inginerie, informatică, nutriție într-un singur mediu, împreună cu antreprenori lactate.

Vacathon

Vacathon este un eveniment de bootcamp, care primește studenți de la 20 de universități, timp de o săptămână. Evenimentul primește studenții pentru a experimenta o rutină de creștere a sectorului produselor lactate, să învețe despre instrumente tehnologice de către companii inovatoare, precum Microsoft și Cisco și să creeze soluții. În cele din urmă, cea de-a patra ediție a selectat cinci dintre cele mai bune instrumente noi.

• Câștigătorul a fost desemnat sart-up-ul Volutech, care a prezentat un instrument pentru măsurarea exactă a volumului și a temperaturii laptelui în rezervoarele de răcire. Înlocuiește metoda tradițională care folosește o riglă.

• Locul secund a fost ocupat de Bionexus, un start-up care servește deja aproximativ 1.000 de proprietăți și 20.000 de animale. Start-up-ul a arătat cum să integreze cele mai bune instrumente de management într-o singură platformă.

• Criatech Intergado a ocupat locul trei, cu o scală inteligentă care este capabilă să măsoare creșterea în greutate și să identifice anomaliile. Abaterile indică, de exemplu, că animalele pot avea o boală.

Alte inovații

-Cow Med folosește programe pentru a monitoriza ruminația, activitatea și comportamentul vacilor și emite alerte, avertizări timpurii, cu privire la probleme de sănătate și cu privire la modificări ale dietei sau managementului printr-o aplicație.

-Z2s este un sistem automat de curățare a mulsului prin conducte, a transferurilor de lapte și a rezervoarelor de răcire. Acesta cuprinde trei sisteme integrate, care reduc cererea de forță de muncă și standardizează procesele, crescând calitatea laptelui.

-OnFarm se alătură trei tehnologii pentru identificarea principalelor bacterii cauzatoare de mastite din fermă, cu diagnostic în 24 de ore. OnFarmApp controlează fiecare pas în timpul analizei și permite monitorizarea la distanță cu indicatori de performanță.

-Milkchain certifică calitatea laptelui în ferme, în timpul transportului și oferă date pentru a optimiza rutina de colectare. Acest instrument folosește capacul de lapte, un dispozitiv inteligent care măsoară temperatura, volumul, umiditatea și rezervoarele de deschidere și închidere.

-Macofren este o hârtie post-test, pentru identificarea rapidă, simplă și simultană a adulteranților obișnuiți în probe de lapte, prin soluție IoT. Nu este nevoie decât să fotografiezi această hârtie folosind un telefon mobil și să analizezi imaginea.

-Systech Feeder oferă hrană și monitorizează, în timp real, ingestia și creșterea în greutate a viței care alăptează. Dispozitivul de la distanță emite alerte vizuale în timpul schimbării bruște a consumului și a timpului pentru înțărcare.

-Mobimilk este un container care funcționează ca o cameră mobilă de muls. Pur și simplu, conectați apa și energia pentru a începe vacile de muls, fără lucrări civile. Mai mult, instrumentul monitorizează numărarea de celule somatice și temperatura animalelor, emitând alerte.

-Agromarra gestionează producția în timp real prin intermediul aplicației sau interfeței web, urmărind fiecare index de animale și operațiuni de rentabilitate. Este gata să se conecteze la dispozitive precum cercei cu cod de bare, drone, scară și muls automat.

-Ideagri este un sistem pentru urmărirea indicatorilor de producție, reproducere, sănătate și management. Datele sunt colectate manual sau cu echipament (stick-uri, cântare, cercei electronici și altele) fără a fi nevoie de internet.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2