Stiri

406

Dileme istorice: Vechii iudei mâncau carne de porc?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Porcii au jucat un rol în viața generațiilor de oameni de pe tot globul, așa că multe lucruri sunt clare. Dar, este adevărat că în Israel nu s-a mâncat niciodată carne de porc? O vizită în acea țară efectuată de editorul Pig Progress, Vincent ter Beek, a dezvăluit informații surprinzătoare. Iată ce a povestit acesta în publicația citată.

Masada, locul unei drame

”Una dintre cele mai fascinante vizite recente în Israel m-a condus la cetatea Masada, veche de 2.000 de ani. Acest loc, cândva locul unei splendide ascunzătoare a regelui Irod cel Mare în deșert, la aproximativ 80 km sud de Ierusalim, se spunea că ar fi fost scena evenimentelor dramatice din anul 73 d.Hr.

Potrivit istoricului romano-evreu Flavius Josephus, aproximativ 1.000 de soldați evrei au ales moartea la cetatea de 550 de metri înălțime de aici, în loc să fie capturați inevitabil de armatele romane. În relatarea sa, Josephus afirmă că armatele romane au întâlnit tăcerea când au pătruns în cetate. Singurii oameni vii pe care i-au găsit au fost 2 femei și 5 copii, care se ascunseseră.

Mai târziu, pentru statul nou înființat Israel (1948), situl istoric Masada a fost o comoară bogată în istoria iudaismului. Săpăturile efectuate între 1963 și 1965 de către arheologul Yigael Yadin au scos la lumină două palate, o sinagogă, precum și o biserică bizantină.

De asemenea, au adus aproximativ 28 de schelete în imediata vecinătate a Masada. Trei dintre ele au fost găsite într-o baie a palatului, iar alte 24 sau 25 într-o peșteră în afara și sub zidurile Masada.

Datarea cu carbon a confirmat momentul: secolul I d.Hr. La acea vreme se presupunea că acestea trebuie să fi aparținut apărătorilor evrei. Rămășițele au fost îngropate oficial, conform legii evreiești, într-o ceremonie de stat în 1969.

Oase de porc printre schelete

Yadin a scris diverse cărți despre săpături. Ceea ce nu a scris el, dar a fost publicat în Jerusalem Post în 1969 și mai târziu, în 1981, a aruncat o lumină neașteptată asupra descoperirii. Oase de animale au fost găsite lângă rămășițele umane, inclusiv oase de porc. Știind că în iudaism, porcii nu sunt considerați cușer, cum s-ar putea explica asta?

Istoricul american-israelian Joseph Zias a subliniat că în epoca clasică, în marea majoritate a timpului, vârful muntelui fusese locuit de soldați romani (înainte de 66 d.Hr., precum și după 73 d.Hr.), că, în mod normal, romanii își îngropau morții afară. zidurile orașului – și, logic, că peștera în sine era greu de ajuns de sus, dar mai bine de jos.

Nu în ultimul rând, el a subliniat și obiceiul roman de a sacrifica și consuma un animal la fiecare înmormântare. Chiar și filozoful roman Cicero scrie despre asta, așa cum a spus odată: ”Doar atunci când un porc a fost sacrificat, un mormânt era legal mormânt”.

Este puțin probabil să devină clar pentru ce erau exact rămășițele de porc, acolo. Locul de înmormântare al rămășițelor umane din Masada a primit un monument frumos, la poalele rampei unde odată romanii și-au început ascensiunea pentru a asalta Masada. Ce s-a întâmplat cu oasele de porc ale lui Masada, nu am reușit să-mi dau seama.

În toată Europa

Acest obicei a fost confirmat de săpături în toată Europa, de altfel. Foarte recent, de exemplu, cercetătorii spanioli au încheiat cercetări ample asupra ritualurilor de înmormântare în și în jurul orașului interior al Barcelonei în epoca romană, după cum a raportat El País în august 2022.

Într-un loc de înmormântare, la doar o aruncătură de băț de Ramblas, 66 de morminte au fost găsite între 2002 și 2003. S-au găsit rămășițe ale unui număr destul de mare de animale.

Jurnaliștii au scris că până la 30% dintre aceștia erau de origine porcină, în timp ce alte rămășițe de animale aparțineau bovinelor, caprelor și găinilor – au fost găsite și căprioare, iepuri, iepuri și chiar vulpi.

Poate era în meniu?

Un alt gând interesant ne vine în minte când luăm în considerare faptul că rămășițele de porc continuă să fie găsite în locuri arheologice destul de neașteptate din Israel. În 2021, oase de porc au fost găsite în rămășițele unei case din Ierusalim care datează de 2.700 de ani, mergând până la vremea Primului Templu, deci, mult înainte de prezența romanilor acolo.

The Jerusalem Post i-a citat pe cercetători spunând: ”Având în vedere unde am găsit porcul, nu există niciun motiv să credem că acesta a fost acolo în alt scop decât pentru consum”.

Autorii au speculat că, poate, deși nu era foarte comun, unii oameni ar fi mâncat carne de porc. O explicație care ar putea fi dată este că și iudaismul a evoluat de-a lungul mai multor secole și că, uneori, în vremuri străvechi, poate pur și simplu, carnea de porc era mâncată”.

Precizări ne cesare

S-ar putea ca editorul de la PigProgress să aibă dreptate. Dar, trebuie făcute câteva precizări absolut obligatorii. Atât iudaismul, cât și islamul au interzis consumul de carne de porc și produsele sale de mii de ani.

Savanții au propus mai multe motive pentru interdicția la care ambele religii aderă aproape în totalitate. Carnea de porc și refuzul de a o mânca, posedă un bagaj cultural puternic pentru evrei. Israelul a legiferat două legi conexe: Legea porcului din 1962, care interzice creșterea și sacrificarea porcilor în toată țara, și Legea cărnii din 1994, care interzice toate importurile de carne nonkosher în Israel.

Deși nu abundă, mâncătorii de porc israelieni există cu siguranță, după cum există și un număr mic de ferme de creștere a porcilor, mai ales în satele creștine. Afluxul de imigranți ruși din anii 1990 a contribuit la creșterea vânzărilor de carne de porc, dar forța tabuului rămâne atât de puternică încât mulți israelieni seculari evită încă mâncărurile din carne de porc, în timp ce sunt dispuși să mănânce produse non-kosher, cum ar fi crustaceele.

Mai mult, o sărbătoare porchetta, organizată recent în orașul musulman-evreiesc Jaffa, a sfidat tabuul religios și cultural. A fost o sărbătoare a unei cărți a doctorului Eli Landau, Cartea Albă, care este prima colecție de rețete de porc în limba ebraică.

De teama repercusiunilor, editorii israelieni au refuzat în unanimitate să-l publice, iar lanțurile de magazine de cărți au refuzat să-l afișeze. Drept urmare, Landau a publicat-o el însuși.

Așadar, ocazional, și evreii mănâncă porc. Dar, legat de acest lucru, să amintim și o butadă a unui rabin: ”Dacă tot ai mâncat carne de porc, măcar să te saturi!”

(Photo: Oscar Bejerano, courtesy of the Israel Antiquities Auhotrity)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2