Într-o după-amiază ploioasă de Mai 2025, la o cafea, pe terasa unui hotel din Poiana Brașov, unde se petrecea evenimentul anual Expo-Conferința Meat.Milk., s-a născut ideea și o invitație din partea dlui Laurențiu Mitrea – directorul general al manifestării, de a colabora în cadrul revistei electronice (newsletter M&M) cu articole în care să îmi expun gândurile mele despre industria laptelui, la care cred eu că mă pricep, după 42 de ani de activitate.
Am stat și am meditat îndelung la această propunere, aproape 1 lună și jumătate și am ajuns la concluzia că aș putea să “luminez” anumite zone din sector, care sunt frumoase dar uneori, la limita legalității sau dincolo de ea, se forțează concepte, idei și apar unele exagerări de marketing, care pot avea un impact incorect asupra consumatorului neinformat, dându-i senzația, așa cum scrie și legea, că produsul are alte proprietăți (“superioare“) față de restul, care sunt făcute exact la fel.
M-am gândit ca în ajutorul demersului să invoc în special Regulamentul 1169/2011 - cu privire la informarea consumatorilor:
REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei (Text cu relevanță pentru SEE)
Dar, pot fi utilizate și alte surse legale de informații, cum ar fi legislația specifică pe domeniul alimentar, standardele naționale pe produse, ghiduri și alte informații legate de utilaje și tehnologii, manuale și cărți științifice recunoscute pe tehnologia și utilajele din industria alimentară, etc.
De asemenea, o sursă de informații va putea fi piața liberă (supermarketuri, comerț tradițional, piețe, etc.) precum și internetul, plin de reclame și postări corecte, la limita corectitudinii sau incorecte pentru consumatori. Dacă ai ochii formați și cunoștințele adecvate, poți “citi” o etichetă dacă te informează sau dacă te dezinformează sau chiar te minte în față.
Despre mine: sunt inginer de industrie alimentară, promoția 1983, cu un doctorat în domeniu din 2004, toate obținute la timpul lor și pe bune la facultatea de Tehnologia și Chimia Produselor Alimentare și Tehnica Piscicolă Galați - singura din țară la momentul absolvirii.
Am activat doar în domeniul lactatelor: 30 ani la fostul Napolact din care 20 ca director de producție, director de vânzări și marketing, 10 ani director asigurarea calității și a siguranței alimentului (la Friesland Campina România). De 12 ani activez tot în domeniul privat, acordând suport de specialitate unor fabrici de lapte.
Dacă nu intervine nici o schimbare în gânduri și orientări, primul articol aș dori să îl dedic procesului tehnologic de mare importanță numit “TRATAMENTUL TERMIC ASUPRA LAPTELUI”. De ce?
Fiindcă este primul pas în tehnologie, după recepție calitativă și cantitativă și stocare intermediară la rece, care definește un produs lactat.
Și fiindcă am observat în piață exagerări și mistificări asupra a ceea ce știința este foarte exactă.
Pe curând!
Dr. Ing. George Grecu