264
Halloumi, o brânză tradițională cipriotă cunoscută sub numele de Hellim în limba turcă, urmează să fie înscrisă în registrul UE al denumirilor de origine protejate, o mișcare menită să promoveze unitatea pe insula divizată.
De obicei fabricat din lapte de capră și oaie, halloumi este în prezent doar o marcă înregistrată, oferindu-i o protecție mai mică împotriva producției realizate în altă parte.
Președintele cipriot Nicos Anastasiades într-un tweet, a salutat certificarea denumind momentul o „zi importantă pentru # Halloumi / #Hellim și țara noastră”.
„Acum există un scut de protecție. Perspective semnificative pentru creșterea exporturilor de produse naționale, în beneficiul tuturor producătorilor ciprioti, greci și turci ”, a scris el.
Desemnarea, care a fost agreată de statele membre UE săptămâna trecută, înseamnă că numai brânza fabricată în Cipru în condiții specificate poate fi numită halloumi sau hellim.
Adoptarea formală și publicarea acesteia sunt acum așteptate până la mijlocul lunii aprilie, a declarat marți o purtătoare de cuvânt a UE pentru AFP.
„Aceasta este o realizare istorică pentru Cipru”, încununând „ani de eforturi”, a declarat comisarul UE pentru sănătate Stella Kyriakides, ea însăși cipriotă.
Mâncat ca salată sau pe frigărui, halloumi este adesea la grătar sau prăjit în ulei de măsline, deoarece gătitul nu-l împiedică să-și păstreze fermitatea datorită unui punct de topire ridicat.
În august 2020, Cipru a devenit prima țară dintre cele 27 de state membre ale UE care a respins ratificarea acordului de liber schimb UE-Canada din cauza preocupărilor pentru lipsa protecțiilor legale pentru halloumi. Bulgaria a produs brânză de tip halloumi, dar și-a modificat numele pentru a evita provocări în instanță.