264
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că în conformitate cu prerogativele conferite de legislația națională specifică în domeniul prevenirii și combaterii risipei de alimente, autoritățile publice cu atribuții de reglementare şi control în domeniul agroalimentar pot desfășura acțiuni de informare şi educare a consumatorilor finali cu privire la prevenirea şi diminuarea risipei alimentare prin campanii de informare media, campanii de informare în şcoli, campanii online, organizarea de seminarii, conferinţe, forumuri, organizarea de manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social, tipărirea de materiale publicitare şi de informare.
În acest context, MADR se bucură de colaborarea și susținerea forurilor/autorităților de specialitate, respectiv a FAO, cu care a încheiat un acord, în data de 17 februarie 2020, conform căruia, poate utiliza în programele de informare și educare un pachet educațional publicat în 2019, numit: Do Good: Save Food! Educating future generations for a zero food waste world! (Salvează alimente! Educarea generațiilor viitoare pentru o lume cu zero deșeuri alimentare).
Acesta cuprinde patru cărți, pe grupe de vârstă, respectiv, 5-7 ani, 8-9 ani, 10-13 ani și , 14 +. Educarea și informarea privind importanța și beneficiile prevenirii și diminuării risipei de alimente constituie un instrument care va conduce în viitor la o schimbare a comportamentului societății, în general și care va contribui la atingerea obiectivelor globale privind reducerea risipei alimentare, fiind necesar ca aceste măsuri să fie susținute și conjugate.
MADR a încheiat cu Ministerul Educației Naționale un Protocol de colaborare privind Campania de informare și educare a consumatorilor din unitățile de învățământ preuniversitar privind prevenirea și diminuarea risipei de alimente ”Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente”, menit să conștientizeze elevii și cadrele didactice asupra impactului risipei alimentare la nivel economic, social cât și asupra mediului.
În derularea acestei campanii de informare, MADR se bucură de suportul și colaborarea ASOCIAȚIEI INFOCONS, în baza Protocolului de colaborare (și a actului adițional la acest protocol), care se angajează să traducă gratuit, să multiplice și să distribuie pachetul educațional publicat și pus la dispoziția MADR de către FAO, precum și afișele informative.
MADR a aprobat și finanțat, în cadrul Planului sectorial pentru cercetare-dezvoltare din domeniul agricol și de dezvoltare rurală, începând cu anul 2015, proiecte ADER, ale căror rezultate vor sta la baza fundamentării unor politici publice de prevenire și reducere a impactului socio-economic a risipei alimentare, până în anul 2030, actualizării legislației, politici de educație, informare și conștientizare și elaborării unui pachet integrat de susținere a metodelor inovative de reducere a risipei, cu implementarea unei atitudini responsabile față de resursele alimentare folosite.
Informații suplimentare privind proiectele ADER finanțate de MADR
1. Activitățile și rezultatele obținute în perioada 2015 - 2018
În perioada 2014 – 2015 s-au întreprins activități privind elaborarea cerințelor (termenilor de referință), contractarea și lansarea primului proiect sectorial dedicat cunoașterii amplorii fenomenului risipei alimentare în România - ADER 15.1.1 - Impactul socio-economic al risipei alimentare la nivel național în contextul actual al crizelor legate de securitatea alimentară și schimbările climatice. Activitățile și rezultatele obținute în perioada 2015 - 2018 sunt:
ADER 15.1.1 - Impactul socio-economic al risipei alimentare la nivel național în contextul actual al crizelor legate de securitatea alimentară și schimbările climatice
2015 - Determinarea impactului și cauzelor determinante în generarea risipei alimentare
Documente elaborate:
2016 - Identificarea determinanților socio-economici și culturali ai consumului alimentar în gospodăriile populației
Documente elaborate:
2017 - Identificarea potențialului de adaptare a verigilor lanțului alimentar din România la principiile dezvoltării circulare, cu impact de minimizare a risipei alimentare
Documente elaborate:
2018 - Generarea unei strategii integrate de măsuri privind reducerea risipei pe lanțul alimentar
Documente elaborate:
În anul 2019 s-au întreprins activități privind elaborarea cerințelor (termenilor de referință), contractarea și lansarea a 2 proiecte complementare în parteneriat, pentru asigurarea continuității acțiunilor privind diminuarea risipei alimentare în România:
2. Activitățile și rezultatele obținute in 2019 sunt:
ADER 18.1.2 - Metode de reducere a risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, la nivel național, în vederea prevenirii și reducerii impactului socio-economic, până în anul 2030
2019 - Dezvoltarea unei metodologii privind cercetarea impactului risipei alimentare pe întregul lanț alimentar
Documente elaborate:
ADER 18.1.1. - Cercetări privind identificarea potențialului de constituire a unor clustere regionale de economie circulară – studii de caz
2019 – Evaluarea potențialului de economie circulară la nivelul unei entități geografice
Documente elaborate:
3. Ce este programat in continuare (perioada 2020 – 2022) în cadrul celor două programe:
ADER 18.1.2 - Metode de reducere a risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, la nivel național, în vederea prevenirii și reducerii impactului socio-economic, până în anul 2030
2020 – Cunoașterea evoluției fenomenului risipei alimentare în România
Activități propuse:
Termen limită 31.10.2020
2021 - Fundamentarea unor politici publice de prevenire și reducere a impactului socio-economic până în anul 2030, actualizare legislație, politici de educație, informare și conștientizare
Activități propuse:
Termen limită 31.10.2021
2022 - Analiza prospectivă a evoluției fenomenului de risipă alimentară, în urma promovării politicilor publice identificate în modelele tehnico – economice propuse și calcularea costurilor pentru implementarea unor scenarii până în 2030, în mod independent sau prin asocierea unor concepte
Activități propuse:
Termen limită 31.10.2022
ADER 18.1.1. - Cercetări privind identificarea potențialului de constituire a unor clustere regionale de economie circulară – studii de caz
2020 - Generarea unui cadru metodologic național privind implementarea unor sisteme de economie circulară în domeniul agroalimentar
Termen limită 31.10.2020
2021 - Generarea unui pilot de economie circulară în domeniul agroalimentar
Termen limită: 31.10.2021
2022 - Sprijinirea entităților economice interesate în asumarea tehnologiilor inovative, cu implementarea unei atitudini responsabile față de mediu și față de resursele folosite
Termen limită: 31.10.2022