118

EFSA: În 2014, cazurile de toxiinfecții alimentare au scăzut

autor

MeetMilk.ro

distribuie

EFSA a comunicat faptul că, în urma aplicării mai eficiente a măsurilor de siguranță alimentară, în Uniunea Europeană, numărul de cazuri de Listeria s-a stabilizat, sperându-se ca, în curând, să asistăm la o diminuare a incidenței infestării consumatorilor. Concomitent, în ultimul trimestru al anului 2014, precum și în luna ianuarie a anului 2015, au fost raportate mai puține cazuri de toxiinfecții alimentare cauzate de Salmonela.

  Cu toate acestea, numărul total de toxiinfecții alimentare, în anul 2014, la nivelul Uniunii Europene, a fost de 214.779, dintre care, 82.649 au fost salmoneloze. Vectorul principal al transmiterii bolilor a fost carnea de pasăre,, EFSA recomandând un control mai strict al sănătății animalelor în ferme, precum și pe fluxul de procesare și comercializare, informează DairyReporter.   Pe de altă parte, potrivit unui comunicat de presă comun, emis de Uniunea Europeană şi FAO și citat de AFP, ţările din Balcani sunt foarte expuse la o posibilă izbucnire a epidemiei de febră aftoasă. „Virusul circulă în prezent în anumite părţi din vecinătatea Europei şi în aproximativ 100 de ţări din Africa, Orientul Mijlociu, în mari părţi din Eurasia şi în unele zone din America de Sud”, avertizează FAO. „Comisia Europeană acordă o atenţie specială Balcanilor, regiune care cuprinde atât state membre cât şi state care nu sunt membre UE, zona fiind mai aproape de ţările infectate din sud şi est”, adaugă FAO.   În context, FAO a ajutat aceste ţări să elaboreze şi să testeze planuri de urgenţă, iar recent aceste dispozitive au fost testate în Bulgaria, Serbia şi Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, unde serviciile veterinare guvernamentale au luat parte la o simulare asistată de calculator privind apariţia simultană a mai multor focare de febră aftoasă în cele trei ţări.Ultima criză majoră în regiunea Balcanilor datează din 2011.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2