Stiri

263

EFSA: A scăzut numărul zoonozelor raportate la oameni și a focarelor de origine alimentară

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Campilobacterioza a fost cea mai raportată zoonoză în UE în 2020, cu 120.946 de cazuri, comparativ cu peste 220.000 în anul precedent.

A fost urmată de salmoneloză, care a afectat 52.702 de persoane, comparativ cu 88.000 în 2019. Numărul focarelor de origine alimentară raportate a scăzut, de asemenea, cu 47%. Aceste constatări se bazează pe raportul anual privind zoonoza UE One Health, realizat de EFSA și ECDC.

Experții au recunoscut impactul pandemiei de COVID-19 în Europa în scăderea remarcabilă a bolilor zoonotice raportate la oameni - variind de la 7% la 53%, în funcție de boala raportată în cauză - și a focarelor de origine alimentară.

Factorii posibili din spatele scăderii mari a cazurilor includ schimbări în comportamentul de căutare a sănătății, restricții privind călătoriile și evenimentele, închiderea restaurantelor, carantină, izolare și alte măsuri de atenuare, cum ar fi folosirea măștilor, distanțarea fizică și igienizarea mâinilor.

Următoarele boli cel mai frecvent raportate au fost yersinioza (5.668) și infecțiile cauzate de E.coli producătoare de Shigatoxină (4.446). Listerioza a fost a cincea cea mai raportată zoonoză (1.876 de cazuri), afectând în principal persoanele cu vârsta peste 64 de ani.

Listerioza și infecțiile cu virusul West Nile au fost bolile cu cele mai mari rate de mortalitate și spitalizare – cele mai multe infecții umane dobândite local cu virusul West Nile raportate în Grecia, Spania și Italia.

Raportul monitorizează, de asemenea, focarele alimentare din UE, evenimente în timpul cărora cel puțin două persoane contractează aceeași boală din același aliment contaminat.

Un total de 3.086 de focare de origine alimentară au fost raportate în 2020. Salmonella a rămas agentul cel mai frecvent detectat și a provocat aproximativ 23% focare. Cele mai frecvente surse de focare de salmoneloză au fost ouăle, produsele din ouă și carnea de porc.

Raportul include și date despre Mycobacterium bovis/caprae, Brucella, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma gondii, rabie, febră Q și tularemie.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2