Stiri

214

EFSA anunță implicarea accentuată în deciziile privind etichetarea nutrițională

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum anunță Euractiv, agenția UE pentru siguranța alimentelor EFSA, informează că, la cererea Comisiei Europene, va oferi sfaturi științifice pentru a sprijini dezvoltarea unui viitor sistem la nivelul UE pentru etichetarea nutrițională a produselor alimentare pe ambalaj, inclusiv stabilirea condițiilor pentru mențiuni nutriționale și de sănătate ale produselor alimentare.

Aceasta include stabilirea profilelor nutritive pentru a restricționa promovarea alimentelor bogate în, de exemplu, sare, zaharuri și / sau grăsimi.

Avizul, care a fost solicitat de Comisia Europeană, va identifica substanțele nutritive cheie de importanță pentru sănătatea publică pentru populațiile europene, inclusiv componentele non-nutritive ale alimentelor, cum ar fi energia și fibrele dietetice, precum și grupurile de alimente care au roluri importante în diete a populațiilor europene.

EFSA își va oferi, de asemenea, punctul de vedere cu privire la selectarea criteriilor pentru a orienta alegerea nutrienților și a altor componente non-nutritive ale alimentelor pentru profilarea nutrienților.

Pentru a face acest lucru, experții vor evalua informații științifice recente, inclusiv recenzii publicate cu privire la recomandările dietetice pentru diete sănătoase, pe baza dovezilor din studiile efectuate pe oameni și a activității proprii a EFSA privind valorile de referință dietetice și profilurile nutrienților.

Avizul vine pe spatele unei dezbateri în creștere cu privire la etichetarea față a ambalajelor și modul în care cel mai bine le permite consumatorilor să facă alegeri sănătoase, durabile și informate.

Demersul este menit să contribuie la ghidarea propunerii Comisiei privind etichetarea nutrițională obligatorie armonizată, din partea din față a ambalajului, care, așa cum este subliniat în politica alimentară emblematică a UE, strategia Farm to Fork, urmează să fie adoptată până în 2022.

Ce formă va lua acest lucru rămâne foarte contestat, mai multe țări ale UE opunându-se vocal opțiunii de lider, Nutri-score, care convertește valoarea nutrițională a produselor într-un cod format din cinci litere de la A la E, fiecare cu propria culoare.

Strategia prevede, de asemenea, că, pentru a stimula procesarea și reformularea durabilă a alimentelor, precum și pentru a facilita trecerea la diete mai sănătoase, Comisia va stabili profiluri nutritive pentru a restricționa promovarea, prin mențiuni nutriționale și de sănătate, a alimentelor bogate în grăsimi, zaharuri și sare .

De asemenea, avizul este, de asemenea, conceput pentru a arunca o lumină asupra problemei spinoase a afirmațiilor de sănătate, care a luat o nouă importanță în lumina interesului crescut al consumatorilor pentru sănătate și nutriție în urma pandemiei coronavirusului.

Cel mai recent, un raport al grupului de susținere a consumatorilor Safe Food Advocacy Europe (SAFE) a constatat că multe produse care utilizează o afirmație „naturală”, inclusiv fraze precum „100% natural” și „toate ingredientele naturale”, includeau substanțe sintetice, cum ar fi aromele și numerele E sintetice.

Argumentând că acești termeni induc în eroare consumatorii, grupul solicită acum o definiție clară a ceea ce înseamnă un produs natural, spunând că acest lucru este esențial pentru liniștea sufletească a consumatorilor și ajutându-i să aleagă opțiuni mai durabile.

EFSA trebuie să își emită avizul științific până în martie 2022 și va deschide o consultare publică cu privire la această chestiune până la sfârșitul acestui an.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2