268
Coronavirusul SARS CoV 2 și Covid-19 a lămurit exact cât de periculoase și perturbatoare pot fi bolile infecțioase pentru societatea și economia lumii. Anterior acestei pandemii, companiile din agroindustrie au primit un avertisment nedorit, din partea pestei porcine africane (ASF). Dar, este timpul să reflectăm mult mai serios asupra rolului pe care sectorul furajelor îl joacă în domeniul biosecurității, avertizează Johan Den Hartog-Expert EFSA, într-un articol publicat de AllAboutFeed. Iată care sunt sfaturile pe care Den Hartog le oferă furnizorilor de furaje și fermierilor zootehniști:
Certificarea și securitatea Biologică
Companiile care doresc să se înarmeze împotriva consecințelor diverselor maladii ar face bine să consulte manualele organizațiilor lor din sector. Deși schema de certificare GMP + nu are biosecuritate în domeniul său de aplicare, ea conține instrumente utile pentru evaluarea riscurilor, în conformitate cu HACCP și mijloace pentru implementarea măsurilor de precauție și control.
Este bine să ne dăm seama că bolile virale nu sunt răspândite numai de animale și contactul cu fermierul. Virusurile se pot răspândi la fel de ușor prin intermediul vizitatorilor fermei sau companiei, ori prin camioanele care livrează furaje la fermele de animale. Studiile recente despre posibilitatea ca materiile prime alimentare să fie, de asemenea, purtătoare de virusuri, necesită vigilență și o atenție suplimentară asupra procesului de producție.
Prin urmare, este important să investim serios în asigurarea biosecurității, de asemenea (și poate mai ales), în perioadele în care nu există boli. De exemplu, luați în considerare o politică de admitere: cine poate intra în fermă sau companie, la ce nivel accesează și ce măsuri de igienă creați. Cum este regimul de curățare și dezinfectare al camioanelor fermelor sau ale companiilor: parțial sau complet, de exemplu, includeți arcadele roților?
Apel la acțiune imediată
Nu există răspunsuri gata pregătite și, într-adevăr, astfel de măsuri au un impact mare asupra operațiunilor de afaceri. Cu toate acestea, impactul bolilor virale este imens. Vedem asta acum, cu ASF și, de asemenea, cu gripa aviară și bineînțeles, cu toate măsurile referitoare la coronavirus. Pe scurt, sunt motive mai mult decât suficiente pentru a lua în serios biosecuritatea.
Ca o schemă de certificare a furajelor, considerăm rolul în situații precum acestea ca fiind extrem de serios. Virusurile și bolile nu pot fi niciodată eradicate complet. Să lucrăm împreună, pentru a ne asigura că suntem pregătiți în mod optim pentru a preveni sau a diminua daunele economice pentru toate părțile din lanț.