Ferma

261

EFSA: Factori de deteriorare a bunăstării porcilor destinați sacrificării pentru consumul uman

autor

MeetMilk.ro

distribuie

EFSA a constatat că, de multe ori, bunăstarea procilor pregătiți pentru sacrificare este grav afectată din cauza incompetenței personalului sau din cauza proastei proiectări și construcții a abatoarelor. Pentru a stabili ce poate fi făcut în scopul de a elimina neajunsurile, Autoritatea europeană a întreprins o cercetare științifică și a emis raportul cu titlul ”Welfare of pigs at slaughter”, pe care îl cităm în articolul de față.

30 de pericole și 12 consecințe

Sacrificarea porcilor destinați consumului uman poate avea loc într-un abator sau în gospodărie, atunci când carnea nu urmează a fi comercializată. Procesele de sacrificare care au fost evaluate pentru bunăstare, de la sosirea porcilor, până la  deces, au fost grupate în trei faze principale: pre-sacrificare (inclusiv sosirea, descărcarea din camion, îngrijirea, manipularea și mutarea porcilor); sacrificarea și sângerarea.

Metodele de sacrificare au fost grupate în trei categorii: electrice, cu atmosferă controlată și mecanică. S-au identificat 12 consecințe la care porcii pot fi expuși în timpul sacrificării: stres termic, stres rece (la frig), oboseală, sete prelungită, foame prelungită, mișcare împiedicată, restricționarea mișcărilor, lipsa odihnii, comportament social negativ, durere, frică și suferință respiratorie.

Consecințe asupra bunăstării au determinat descrierea de măsuri relevante, bazate pe animale. În total, au fost constatate 30 de pericole pentru sănătate, care ar putea apărea în timpul sacrificării, cele mai multe fiind legate de ucidere și sângerare.

În cursul studiului, personalul a fost identificat ca fiind la originea a 29 de riscuri, care au fost atribuite lipsei de seturi de competențe adecvate necesare să îndeplinească sarcini sau oboselii. Au fost evaluate măsuri corective și preventive pentru aceste pericole, fiind identificate măsuri de corectare a pericolelor, iar managementul a avut un rol crucial în prevenire.

Regulamente perimate

În 2009, Uniunea Europeană (UE) a adoptat Regulamentul (CE) nr. 1099/2009 al Consiliului privind protecția animalelor în momentul uciderii, care a fost pregătit pe baza a două avize științifice adoptate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) în 2004 și 2006. În 2013, EFSA a produs o altă opinie științifică legată de acest subiect. În paralel, din 2005, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a dezvoltat două capitole în Codul său de sănătate animală terestră:

-(i) sacrificarea animalelor (capitolul 7.5),

-(ii) uciderea animalelor pentru scopuri de combatere a bolii (capitolul 7.6).

Ulterior, OIE a creat un grup de lucru ad-hoc pentru revizuirea acestor două capitole. În acest context, Comisia Europeană a solicitat EFSA să scrie un aviz științific, oferind o viziune independentă asupra sacrificării porcilor. Cu referire specifică la sosirea porcilor, descărcarea, îngrijirea, manipularea și deplasarea în reținerea punctului uimitor, uimirea, sângerarea, sacrificarea de urgență și metodele, procedurile sau practici inacceptabile din motive de bunăstare, EFSA a fost rugată să:

-identifice pericolele pentru bunăstarea animalelor și originile posibile ale acestora în ceea ce privește facilitățile / echipamentele și personalul (Termenul de referință (ToR) -1);

-defininească criterii calitative sau măsurabile pentru evaluarea performanței în ceea ce privește bunăstarea animalelor (măsuri bazate pe animale (ABM)) (ToR-2);

-furnizeze măsuri de prevenire și corecție (structurale sau manageriale) pentru a aborda pericolele identificate (ToR-3); și

-să evidențieze pericolele specifice legate de tipurile de animale (de exemplu, cele tinere, etc.) (ToR-4).

În plus, Comisia Europeană a solicitat EFSA să pună la dispoziție măsuri pentru atenuarea consecințe negative asupra bunăstării (așa-numitele „consecințe asupra bunăstării”) care pot fi cauzate de riscuri identificate.

Regulamentul (CE) nr. 1099/2009 al Consiliului definește sacrificarea drept „uciderea animalelor destinate consumul uman ”și operațiunile aferente sunt„ operațiuni care au loc în context și la locația în care sunt sacrificate animalele.

Consecințe asupra bunăstării

Metodele de sacrificare identificate ca fiind relevante pentru porci, pot fi grupate în trei categorii: (1) electrice, (2) atmosfere controlate și (3) mecanice. Metodele electrice includ doar capul și corpul. Metode de sacrificare prin atmosferă controlată (CAS), includ dioxid de carbon (CO2) la concentrație mare (definit în aviz ca mai mare de 80%, în volum), gaze inerte și CO2 asociate cu gazele inerte. Metodele mecanice care au fost descrise în acest raport sunt șurubul captiv, lovitura percutantă la cap și arma de foc cu proiectil liber.

Ulterior, au fost identificate douăsprezece consecințe asupra bunăstării: stres termic, stres rece, oboseală prelungită sete, foame prelungită, împiedicarea mișcării, restricționarea mișcărilor, problema de odihnă, comportament social negativ, durere, frică și tulburări respiratorii. Porcii au suportat consecințe de bunăstare din cauza prezenței pericolelor numai atunci când sunt conștienți, ceea ce se aplică tuturor animalelor în faza prealabilă sacrificării.

În faza de sacrificare, porcii pot suporta consecințe asupra bunăstării dacă apar pericole în timpul de reținere, dacă inducerea inconștienței nu este imediată sau dacă este sacrificarea este ineficientă. În timpul sângerării după ucidere, porcii vor suporta consecințe asupra bunăstării în cazuri de persistența conștiinței sau dacă își recuperează conștiința după ucidere și înainte de moarte.

Chiar dacă unele consecințe asupra bunăstării nu pot fi evaluate în timpul sacrificării porcilor, aceasta nu implică faptul că nu există. Trebuie menționat că efectele negative (ABM-urile) în timpul uciderii, sunt semnele de conștiință, deoarece conștiința este condiția necesară pentru ca animalele să experimenteze durere și frică în acele momente. Aceste ABM-uri ale conștiinței sunt specifice metodelor de asomare și au fost propuse într-un avizul anterior EFSA (Grupul EFSA AHAW, 2013).

Expunerea la pericole cumulative

Cum s-a menționat mai sus, au fost identificate 30 de riscuri legate de consecințele anterioare asupra bunăstării sosirea porcilor la uzina de sacrificare până când sunt morți. Unele dintre aceste pericole erau comune în diferite faze. Toate procesele descrise în avizul EFSA prezintă pericole. În ceea ce privește metodele de ucidere, unele riscuri legate de faza de inducție la inconștiență (CAS), altele, apar la reținerea porcilor (adică metode electrice și mecanice). În această fază, principalele pericole sunt asociate cu lipsa abilități și instruirea slabă a personalului și facilități slab proiectate și construite.

Consecințele asupra bunăstării animalelor pot fi rezultatul unuia sau mai multor pericole. Expunerea la multiple pericolele au un efect cumulativ asupra consecințelor asupra bunăstării (de exemplu, durere din cauza vătămărilor cauzate la sosire va duce la dureri mai severe în timpul descărcării). Unele pericole sunt inerente metodei de sacrificare și nu pot fi evitate (de exemplu, reținerea), alte pericole provin din aplicarea suboptimă a metodei, în principal datorită personalului necalificat (de exemplu, manipulare brută, utilizarea parametrilor greșit, de exemplu, pentru metodele cu electricitate). De fapt, majoritatea pericolelor (29), au personalul ca origine, iar riscurile pot fi atribuite lipsei seturilor de abilități adecvate necesare pentru îndeplinirea sarcinilor sau pentru oboseală.

Analiza incertitudinii

Analiza incertitudinii privind setul de pericole furnizat pentru fiecare proces în acest aviz EFSA a relevat că experții erau 95-99% siguri că toate pericolele enumerate apar în timpul sacrificării porcilor. În orice caz, experții erau 90-95% siguri că cel puțin un pericol lipsea în evaluare cele trei criterii pentru includerea metodelor și practicilor în această evaluare. Cele trei criterii sunt:

-A. toate metodele cunoscute de experți care au specificații tehnice,

-B. metodele utilizate în prezent pentru sacrificarea porcilor și

-C. metode pentru care aspectele de bunăstare sunt suficient descrise în literatura stiintifica.

Mai mult, într-o perspectivă globală, experții erau 95-99% siguri că cel puțin o normă de bunăstare lipsea. Acest lucru se datorează lipsei de dovezi documentate cu privire la toate variațiile posibile în procese și metode care sunt practicate (a se vedea Interpretarea ToRs pe criteriile de selecție a metode uimitoare / de ucidere care trebuie incluse). Ca răspuns, au fost luate măsuri preventive și corective pentru pericolele identificate și descrise. Unele sunt specifice pentru un pericol; altele se pot aplica la mai multe pericole (de ex. pregătirea și rotirea personalului). Pentru toate pericolele, se pot pune măsuri de prevenire, managementul având un rol crucial în prevenire. Au fost identificate măsuri corective pentru 24 de pericole. Atunci când acestea nu sunt disponibile sau imposibil să fie puse în aplicare, acțiuni de atenuare a consecințelor asupra bunăstării ar trebui să fie puse în aplicare.

În cele din urmă, tabelele de rezultate, rezumând toate elementele menționate (identificarea riscurilor de bunăstare, a originii, a măsurilor preventive și corective, a consecințelor asupra bunăstării și ABM-uri înrudite), au fost produse pentru fiecare proces, în fluxul de sacrificare a porcilor, pentru a oferi un ansamblu de rezultate, unde toate informațiile preluate sunt prezentate concis. Concluziile și recomandările sunt furnizate subdivizate pentru procese specifice de sacrificare.

Recomandări

Pentru a scuti porcii de consecințe grave asupra bunăstării, ar trebui să existe o procedură de operare standard (POS), incluzând identificarea pericolelor și consecințele legate de bunăstare, folosind ABM-uri relevante, precum și măsuri preventive și corective. La sosire, porcii trebuie descărcați cât mai curând posibil și acei cu durere severă, semne de boală sau cei care nu se pot mișca independent ar trebui inspectați și procedura de sacrificare de urgență trebuie aplicată imediat.

Păstrarea porcilor în îngrijire ar trebui să fie evitate, cu excepția cazului în care beneficiază de bunăstarea lor. Accesul permanent la apă, spațiu și protecție adecvate, inclusiv în condiții meteorologice nefavorabile, ar trebui să fie întotdeauna asigurate în timpul îngrășării. Metodele de sacrificare care necesită reținere dureroasă sau inducerea inconștienței nu trebuie utilizate. Pentru a monitoriza eficacitatea metodei, starea de conștiință a animalelor trebuie verificată imediat după anestezie, chiar înainte de tăierea gâtului și în timpul sângerării. Decesul trebuie confirmat înainte de a începe procesarea carcasei.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2