Ferma

251

EFSA: Porcii crescuți în sistem liber prezintă un risc substanțial de PPA

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), informează că a evaluat riscul răspândirii Pestei Porcine Africane (ASF) prin fermele de porci în aer liber și a propus măsuri de biosecuritate și control pentru fermele în aer liber din zonele afectate de ASF.

Nu există legislație

Creșterea porcilor în aer liber este comună în UE. Cu toate acestea, nu există legislație la nivel european pentru clasificarea acestor ferme, astfel încât informațiile sunt limitate, nu sunt armonizate și trebuie interpretate cu atenție.

Grupul EFSA pentru sănătatea și bunăstarea animalelor a concluzionat că fermele de porci în aer liber prezintă un risc substanțial de introducere și răspândire a ASF, dar că instalarea de garduri unice solide sau duble în toate fermele de porci în aer liber din zonele UE în care este prezent ASF ar putea reduce acest risc prin cel puțin 50%.

În plus, implementarea unor evaluări de biosecuritate cuprinzătoare și obiective la fermă și aprobarea fermelor de porci în aer liber pe baza riscului lor de biosecuritate ar reduce și mai mult riscul de introducere și răspândire. Evaluările la fermă sunt un instrument puternic nu numai pentru îmbunătățirea biosecurității, ci și pentru soluționarea problemelor de creștere a animalelor.

Derogări de la restricțiile actuale

EFSA a recomandat ca derogările de la restricțiile actuale privind creșterea porcilor în aer liber în zonele afectate de ASF să poată fi luate în considerare de la caz la caz, dacă acestea și alte măsuri de biosecuritate specificate au fost puse în aplicare.

EFSA a analizat recent, de asemenea, factorii de risc în general pentru răspândirea virusului ASF Avizul științific se bazează pe dovezile colectate de la autoritățile veterinare naționale, asociațiile de fermieri și literatura științifică.

A fost efectuată o expertiză în cunoașterea cunoștințelor (EKE) pentru a grupa fermele de porci în aer liber în funcție de riscul lor de introducere și răspândire a ASF, pentru a clasifica măsurile de biosecuritate în funcție de eficacitate și a propune îmbunătățiri în biosecuritate.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2