Dairy Reporter informează că, la recenta sa adunare generală, Comitetul European al Laptelui (European Milk Board (EMB), l-a ales pe actualul vicepreședinte, doamna Sieta van Keimpema, din Olanda, ca nou președinte.
Kjartan Poulsen din Danemarca a fost ales de membri pentru postul de vicepreședinte. Actualii membri ai comitetului executiv, Boris Gondouin, din Franța, Pat McCormack, din Irlanda, și Roberto Cavaliere, din Italia, și-au văzut mandatele reînnoite. EMB a salutat, de asemenea, Elmar Hannen, din Germania, și Guy Francq, din Belgia, ca noi membri ai comitetului executiv.
Președintele ieșit, Erwin Schöpges, care dorește să se concentreze asupra dezvoltării laptelui echitabil în Belgia și în unele țări africane, a primit o trimitere caldă de către colegii săi de lactate.
Ei l-au lăudat pentru munca sa politică și implicarea sa în organizarea demonstrațiilor, care au contribuit la creșterea OEM. Adunarea și-a exprimat, de asemenea, recunoștința față de Johannes Pfaller, din Germania, care a renunțat la comitetul executiv după ce a servit doi ani și jumătate, pentru angajamentul său de a lupta pentru relații comerciale echitabile și împotriva dumpingului excedentelor europene în Africa piețe.
Președintele care a intrat, van Keimpema, le-a spus membrilor adunării EMB, în cadrul adunării, că crede că reprezintă interesele fermierilor europeni de lactate înainte ca instituțiile UE să rămână foarte importante.
„Aș dori să vă mulțumesc pentru votul de încredere”, a spus ea. „Pledoaria pentru o politică agricolă rezistentă la criză va fi chiar în partea de sus a agendei OEM. Acordul european european și strategia Farm to Fork trebuie, de asemenea, luate în considerare dintr-o perspectivă clară a producătorilor, iar OEM va continua să se angajeze activ cu factorii de decizie politici și să ofere contribuții constructive. ”
EMB a spus că, din schimbul intens privind acordul verde și strategia F2F la această adunare a fermierilor de lactate EMB, a fost clar că prețurile care acoperă costurile și un venit stabil pentru fermieri trebuie să devină o prioritate reală pentru factorii de decizie ai UE în cadrul mediului lor. strategii.
„Durabilității economice și sociale trebuie să i se acorde același grad de importanță ca și durabilitatea mediului”, a spus van Keimpema. „Aceasta înseamnă că trebuie să creăm un cadru în care costurile cerințelor climatice și de mediu sunt acoperite de preț și nu sunt pur și simplu transferate pentru a fi suportate de producători.”
Hannen a adăugat: „Trebuie să ajungem la o etapă în care prețul acoperă ceea ce cere societatea. Aceasta este singura modalitate de a asigura un viitor pentru fermierii de lapte. ”
Poulsen a spus că obiectivul Comisiei Europene de a îmbunătăți poziția producătorilor trebuie concretizat și făcut realitate printr-o strategie concretă. „OEM se așteaptă la o indicație clară a măsurilor care vor fi întreprinse pentru a atinge acest obiectiv, astfel încât să nu rămână pur și simplu cuvinte goale.”
Francq a spus că proiectul Fair Milk a demonstrat deja în multe țări europene că prețurile care acoperă costurile și protecția mediului și a climei pot merge mână în mână. „Fair Milk ajută, de asemenea, la construirea de punți între producători și consumatori”, a spus el.
Gondouin crede, de asemenea, că laptele echitabil are încă potențial de creștere: „Pentru noi la EMB, este foarte important să ducem acest proiect și în alte țări. Dar dacă prețurile care acoperă costurile vor deveni obișnuite în sectorul produselor lactate în ansamblu, avem nevoie - așa cum s-a descris - de cadrul politic adecvat ”.