Stiri

359

Evoluții recente pe piața cărnii de porc

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prețul mediu al carcasei de porc din UE se confruntă cu o creștere rapidă din cauza creșterii cererii și a ofertei reduse de porci de sacrificare. În săptămâna 7 a anului 2023, a fost la 223 EUR/100 kg cw, ceea ce reprezintă o creștere de +9% lună peste lună.

Comparativ cu 2022, a existat o creștere impresionantă de +64% și un preț cu +26% mai mare decât media istorică din ultimii 5 ani pentru o săptămână. Practic, toate statele membre au înregistrat o creștere a prețurilor la porci. În timp ce luna trecută prețurile au continuat să scadă în state membre precum Danemarca, Țările de Jos sau Polonia, acestea s-au alăturat acum tendinței de creștere.

Prețul mediu al purceilor în UE crește brusc, crescând la 78 EUR/cap în săptămâna a 7-a, ceea ce reprezintă o creștere de +17% de la o lună la lună, de +112% de la an la an și de o creștere de +63% față de ultima. Media istorică de 5 ani. Prețurile purceilor cresc în toate statele membre, cele mai mari creșteri fiind observate în Țările de Jos și Ungaria.

Datele UE privind sacrificarea arată că producția de porci a scăzut cu -4,7% în capete și cu -5,3% în volum în perioada ianuarie-noiembrie 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

În principalele state membre producătoare din UE, producția a scăzut în special în Germania și Polonia. Scăderi mari se observă și în Danemarca și Italia. Producția este în scădere și în Spania și Franța, dar a fost stabilă în Țările de Jos.

Scăderea producției din UE poate fi legată de situația economică persistentă dificilă cu care se confruntă multe ferme din cauza costurilor ridicate și, prin urmare, a costurilor de producție mai mari. Incertitudinea privind bunăstarea animalelor și cerințele de mediu, precum și pesta porcină africană, joacă, de asemenea, un rol important.

Producția de carne de porc din UE în primele 11 luni ale anului 2022 a fost de 20,3 milioane de tone (217 milioane de capete). Spania a reprezentat aproape un sfert din producția UE, Germania a produs o cincime din aceasta, iar Franța o zecime.

În timp ce în ianuarie 2023 prețurile la carcase au crescut, costurile au crescut la fel, presând marjele teoretice ale îngrășătorilor. Prețurile în principal la purcei au crescut, în timp ce costurile pentru furaj au scăzut, dar rămânând în continuare ridicate.

Per total, în primele 11 luni ale anului 2022, exporturile totale de carne de porc s-au ridicat la 4,9 milioane de tone, cu o valoare de 12,7 miliarde de euro. Aceasta reprezintă o scădere a volumului de -15% față de aceeași perioadă din 2021; valoarea a scăzut cu -6%.

China continuă în fruntea clasamentului destinațiilor de export, chiar și cu o scădere semnificativă, cea mai abruptă scădere având loc în prima jumătate a anului 2022. Scăderea a fost cea mai mare în prima jumătate a anului trecut, iar din august importurile chineze din UE Statele membre au preluat din nou (în special carnea congelată).

Marea Britanie deține poziția a 2-a: exporturile au scăzut ușor ca volum (-3%), dar au crescut ca valoare (+8%). Exporturile către Japonia, Filipine și Coreea de Sud au crescut substanțial în aceeași perioadă. Acesta a fost și cazul livrărilor către Australia.

Importurile în UE continuă să crească (+22% în volum în ianuarie-noiembrie 2022 comparativ cu aceeași perioadă din 2021), deoarece importurile din Marea Britanie, care reprezintă o pondere de 76% din importurile UE, au înregistrat o creștere de +29% .

În primele 11 luni ale anului 2022, importurile totale de carne de porc din UE au avut un volum de 169 de mii de tone cu o valoare de 339 de milioane de euro. Majoritatea cărnii de porc importate sunt originare din țările europene.

Pe parcursul lunii ianuarie, prețurile cărnii de porc în cei trei principali concurenți ai UE - SUA, Canada și Brazilia - au scăzut din cauza livrărilor abundente de porci de sacrificare și a exporturilor scăzute către China.

Deși prețurile cărnii de porc din SUA, Canada și Brazilia au început să crească din nou din cauza cererii puternice și a ofertei limitate, acestea sunt încă considerabil mai mici decât prețurile din UE. Acest lucru îi face mai competitivi pe piețele globale.

America de Nord are în prezent cele mai mici prețuri la carnea de porc, Canada fiind cel mai puțin costisitor dintre principalii exportatori ai lumii.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2